Oswietlenie wnetrza auta + rdza błotników

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maciekchn
    Classic
    • 2018
    • 23
    • Octavia I combi (1U5)
    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Oswietlenie wnetrza auta + rdza błotników

Cześć , mam skodę octavie kombi 2003r ambitline , zastanawia mnie czy w żadnych nie było oświetlenia na tyle kabiny ? mam tylko w środku przy lusterku oraz w bagażniku , brakuje tego dla pasażera....

Druga sprawa , jak pozbyć się rdzy bez zdejmowania błotnika , sporo tam tego, powstała od syfu które dostarcza tam koło , brakuje chlapaczy i dla tego tam stoi woda i gnije blacha,

Kupiłem w sklepie POLRUST bo w sklepie doradzili mi ze jest to fajny produkt , wiąże rdze, jest ekologiczny, nakłada się jedna warstwę nakłada się bezpośrednio na zardzewiałe elementy nawet te co ciężko oczyścić .

Kupiłem chlapacze ( zmienik) ale nie przylegają idealnie , chyba przez plastikowe nadkole bo wydaje mi się ze jest zdeformowane ...
    Załączone pliki
  • slagier
    Rider
    • 2014
    • 381
    • Octavia I combi (1U5)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Kolego pod chlapaczem jeszcze gorzej zrdzewieje. takze zdejmuj te chlapacze tam na rdze nic nie poradzisz poza regularnym czyszczeniem po zdjeciu nadkola
    a co do oswietlenia wnetrza to z tylu wystepowalo oswietlenie w postaci kopertowek jak ja to nazywam nad drzwiami przy raczce do trzymania w podsufitce

Komentarz

• Przemek_i
      RS
      • 2012
      • 3237
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kolego z tą rdzą też walczyłem 2 razy. Pierwszy - samo czyszczenie i podmalowanie wytrzymało 3 lata. Teraz tylko wymiana błotnika bo już nie było czego ratować.

...Moje Cappuccino MPi...

jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
      sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
      wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"

Komentarz

• kylo125
        L&K
        • 2009
        • 1010
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja u siebie kilka razy do roku zaglądam pod nadkole z myjką i wypłukuje nazbierane błoto. Także na twoim miejscu wyczyścił bym to do czystej blachy, pewnie najlepiej będzie odkręcić błotnik na dole żeby wszędzie dojść, następnie od wewnątrz konserwacja np bitex. Potem żeby to miało jakiś wygląd dać do kumatego lakiernika żeby zrobił wpyłkę na dole bo szkoda całego błotnika malować.

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1086
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Po pierwsze, chlapacze na pewno nie zaszkodzą, tylko pomogą. Są nakładane na nadkola i tylko nieco zachodzą na brzeg błotnika (przynajmniej ja takie mam, oryginalne Skody, i trochę inne niż te na fotkach). Bardzo dobrze zabezpieczają dół progów, a także i ten kawałek błotnika od spodu. Te na fotkach są inne, nie mają dołu zachodzącego na błotnik.
          Po drugie "jak dbasz, tak masz". Błoto i woda do dolnego zakamarku na dole błotnika dostaje się przez otwory spustowe na górze w komorze silnika przy mocowaniach/zawiasach maski. Trzeba porostu co jakiś czas, najlepiej na wiosnę wymontować nadkole, albo tylko odkręcić i odsunąć przy dole i czyścić, skrobać, malować. Robię to co roku już od 18 lat. Jak na razie niema w tym miejscu nawet śladu rdzy.
          Przez ostatnie kilka lat wkładam w tą wnękę na dole błotnika dopasowany bloczek ze styropianu w foliowej torebce. Jest to taki "wypełniacz przestrzeni", bo w znaczącej ilości zmniejsza ilość błota gromadzącego się, a to objętość tego błota utrzymuje wilgoć przez bardzo długi czas, nawet jak już jest sucho.Czyszczenie też jest łatwiejsze, bo niema tyle tego błota.
          Ostatnio edytowany przez Marian 2; 1432.

Komentarz

• Bambek1
            Elegance
            • 2015
            • 963
            • Octavia I (1U2)
            • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Co do oświetlenia tyłu kabiny możesz poczytać tutaj
            Zdaje się, że nikt nie poruszał tego tematu (szukałem...): posiadam O1 kombi w wersji wyposażenia "Style" (coś jak "Rider") i ma ona

a co do błotników to masz nasyfione za nadkolem we wnęce na dole słupka A, po efektach widać, że masz mocno zaawansowane stadium hodowli tego błota . Typowy i znany problem w octavii I ale też i np. w fabii II . W twoim przypadku polecam demontaż obu błotników, uczciwe czyszczenie obustronne w miejscach korozji błotnika z obu stron do białego, dobry podkład plus lakierowanie. Od wewnątrz dodatkowo zabezpieczyć "barankiem" lub fluidolem opryskać dokładnie.
            Miejsce to należy często kontrolować.
            Przy wymianie kół zima lato wystarczy odkręcić kilka wkrętów mocujących nadkole i oczyścić zalegające błoto.
            ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
            Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
            Spalanie - Motostat.pl
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maciekchn
              Classic
              • 2018
              • 23
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jak sie ciepło zrobi od razu wjadę tam karcherem i na to polrust, jak wyschnie polrust, jakiś bitex i wysmaruje jakimś mazidłem do zamkniętych , założę chlapacze bo cały syf wpada przez dziurkę w nadkolu przez chlapacze tej dziury nie będzie , mniemy nadzieje ze nei trzeba będzie ściągać botnika bo z tego co widzę kupa roboty tzn zderzak itd...

co do oświetlenia, to troszkę lipa, ale ok poprowadzę przewody z głównej lampy i zamontuje taśmy led

Komentarz

• Bambek1
                Elegance
                • 2015
                • 963
                • Octavia I (1U2)
                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez Maciekchn Zobacz wpis
                to troszkę lipa, ale ok poprowadzę przewody z głównej lampy i zamontuje taśmy led
                Nie rób wiochy z tymi taśmami LED - obniżasz w ten sposób wartość auta - załóż normalną lampkę w podsufitkę.
                ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
                Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
                Spalanie - Motostat.pl
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Andy90
                  Administrator
                  • 2010
                  • 859
                  • Octavia I (1U2)
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM

Kup lampke od O2 czy cos w stylu wygladającej jak ta z przodu - poprowadzić trzeba 3 kable, i wyciąć otwór. Ja to montowałem u siebie w zeszłym roku. Jak cos to wieczorem zrobię fote i Ci opisze co i jak. Naprawdę lepiej to wygląda niż takie kombinowanie z ledami. Ledy to potem kupisz i do lampki wsadzisz :P
                  http://forum.octaviaclub.pl/node/2558934
                  https://www.facebook.com/ZielonaOctaviaByAndy/

Komentarz

• kylo125
                    L&K
                    • 2009
                    • 1010
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jak sie ciepło zrobi od razu wjadę tam karcherem i na to polrust, jak wyschnie polrust, jakiś bitex i wysmaruje jakimś mazidłem do zamkniętych , założę chlapacze bo cały syf wpada przez dziurkę w nadkolu przez chlapacze tej dziury nie będzie , mniemy nadzieje ze nei trzeba będzie ściągać botnika bo z tego co widzę kupa roboty tzn zderzak itd...

co do oświetlenia, to troszkę lipa, ale ok poprowadzę przewody z głównej lampy i zamontuje taśmy led
                    Jak nie chcesz odkręcić całego błotnika to zdejmij tylko nadkole plus ten plastik który jest pod spodem przy słupku. Do tego jedna śruba od błotnika na samym dole przy progu i jak odchylisz błotnik to już będziesz miał jakiś dostęp do miejsc newralgicznych.

Komentarz

• Maciekchn
                      Classic
                      • 2018
                      • 23
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez Andy90 Zobacz wpis
                      Kup lampke od O2 czy cos w stylu wygladającej jak ta z przodu - poprowadzić trzeba 3 kable, i wyciąć otwór. Ja to montowałem u siebie w zeszłym roku. Jak cos to wieczorem zrobię fote i Ci opisze co i jak. Naprawdę lepiej to wygląda niż takie kombinowanie z ledami. Ledy to potem kupisz i do lampki wsadzisz :P
                      ok jak możesz podeślij foto, i podpowiedz co i jak może rzeczywiście będzie lepiej
                      Co do błotnika, wydaje sie ze jest tak zżarty od dołu ze nie wiem czy go w ogóle ruszać(odkręcać) czy tylko hamować rdze odrdzewiaczami ... i rozglądać się zna nowym..

Komentarz

• kylo125
                        L&K
                        • 2009
                        • 1010
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jeśli jest konkretnie zgnity, to szkoda kasy na odrdzewiacze, lepiej od razu błotnik zmienić.

Komentarz

• Maciekchn
                          Classic
                          • 2018
                          • 23
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AQY 2.0 MPI 115 KM

wymienię dopiero latem, nie łatwo kupić zderzak w dobrym stanie i koloze ,wiec trzeba poszukać

Komentarz

• Andy90
                            Administrator
                            • 2010
                            • 859
                            • Octavia I (1U2)
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM

ok jak możesz podeślij foto, i podpowiedz co i jak może rzeczywiście będzie lepiej
                            Co do błotnika, wydaje sie ze jest tak zżarty od dołu ze nie wiem czy go w ogóle ruszać(odkręcać) czy tylko hamować rdze odrdzewiaczami ... i rozglądać się zna nowym..
                            Dzisiaj po pracy wrzucę.

Komentarz

• Andy90
                              Administrator
                              • 2010
                              • 859
                              • Octavia I (1U2)
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM

Tak to u mnie wygląda- jest to lampka od o1 lift - troche rozni sie od mojej z przodu, ale jak sie tak patrzy to prawie bez roznicy.

Do podłączenia trzeba pociągnąć 3 kable od głównej lampki, - najlepiej od kostki. Jeśli chodzi o to by dobrze to wpasować w podsufitke - tu polecam jak już przyjdzie Ci lampka odrysować szablon i wyciąć na kartonie. Następnie przymierzyć czy lampka wchodzi ciasno w kartonowy szablonik, jeśli tak to następnie miarka w dłoń i ustawiasz szablon na podsufitce - dopiero wtedy ołówkiem albo czyms sobie odrysowujesz tak by ładnie to wyciąć - ja ciąłem najpierw skalpelem(dobrze docinał materiał, a później gąbke nożem do tapicerki, i tyle. Lampka nie jest do niczego przykręcona po prostu wchodzi na wcisk i trzyma się tak nigdzie nie odstając.
                              You do not have permission to view this gallery.
                              This gallery has 2 photos.

Komentarz

• Maciekchn
                                Classic
                                • 2018
                                • 23
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez Andy90 Zobacz wpis
                                Tak to u mnie wygląda- jest to lampka od o1 lift - troche rozni sie od mojej z przodu, ale jak sie tak patrzy to prawie bez roznicy.

Do podłączenia trzeba pociągnąć 3 kable od głównej lampki, - najlepiej od kostki. Jeśli chodzi o to by dobrze to wpasować w podsufitke - tu polecam jak już przyjdzie Ci lampka odrysować szablon i wyciąć na kartonie. Następnie przymierzyć czy lampka wchodzi ciasno w kartonowy szablonik, jeśli tak to następnie miarka w dłoń i ustawiasz szablon na podsufitce - dopiero wtedy ołówkiem albo czyms sobie odrysowujesz tak by ładnie to wyciąć - ja ciąłem najpierw skalpelem(dobrze docinał materiał, a później gąbke nożem do tapicerki, i tyle. Lampka nie jest do niczego przykręcona po prostu wchodzi na wcisk i trzyma się tak nigdzie nie odstając.
                                dzięki, fajna sprawa robię podobnie,
                                znalazłem coś takiego

Komentarz

• Andy90
                                  Administrator
                                  • 2010
                                  • 859
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM

nie jest to trudne, tylko trzeba troche cierpliwosci. Kabelki też nie trudno dopasować, od głównej kostki idą tylko 3 - masa, główny zasilający, moduł komfortu - ściemniacz. Kupisz oświetlenie z kostką to tylko dopasować na krótko najpierw który to który.

Jedyne na co naprawdę warto zwrócić przy tym uwagę to to żeby wyciąć sobie wcześniej szablon w kartonie,
                                  Unikniesz wtedy tego że :
                                  a) źle coś wytniesz w podsufitce,
                                  b) źle wymierzysz położenie.

a tak btw tu masz też temat tylko w O2

Przeróbki poszerzające funkcjonalność auta. Np. dodanie Xenonów, zmiana foteli, dodatkowe funkcje, wymiana modułu centralnej elektryki. Radio/nawigacja z nowszego modelu itd.

Komentarz

Pracuję...