[O1] Wycieraczka tylna problem ze spryskiwaczem HB

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Anarki
    Classic
    • 2010
    • 15

Zamienniki wymienione wyżej starczają na 90 kkm. Różnica w cenie pomiędzy ori a w/w zamiennikami rozrząd+ pompa= ok. 150-200
  • Nabuch
    Drive
    • 2009
    • 65

Witajcie .Jakiś czas temu pojawił mi się problem braku spryskiwania tylnej szyby .Zgodnie z radami forumowymi sprawiłem kilka punktów i znalazłem zrzucony wężyk na silniczku wycieraczki tylnej . Po nałożeniu i spryskaniu szyby okazało się że z silniczka wycieka płyn . Rozebrałem silniczek i okazało się że w środku jest niezły syf i wygniła końcówka ośki przez którą podawany jest płyn . Wyczyściłem wsio ale niestety nadal nic to nie pomogło. Zastanawiam sie czy da się to ustrojstwo jakoś naprawić . Jest tam taki uszczelniacz tylko nie bardzo widzę jak to wygrzebać. Cena ori dosyć zaporowa ok 350zł a używki widziałem w podobnym stanie jak mój. Ktoś może ma jakieś namiary na jakiś zamiennik . Numer katalogowy z silniczka to 1U6 955 711 b . Pozdrawiam Nabuch

Znalazłem coś takiego na allegro Ktoś takie coś próbował podstawić ?
    link

Komentarz

• eggzman
      Rider
      • 2008
      • 465
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BLR 2.0 FSI 150 KM

Ten z linka jest do GIV i tam spryskiwacz szyby jest osobno poza silniczkiem, więc musiałbyś sobie dorobić sprysk w lampie stop.
      Może ten zestaw naprawczy Ci pomoże http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=3223
      Kacper
      Opel Combo C 1,6 8v
      O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1086
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Poprostu trzeba zrobić to:

i będzie spokój do końca żywota tego samochodu.

Komentarz

• Nabuch
          Drive
          • 2009
          • 65

Dzięki chłopaki ale obydwa rozwiązania raczej nie dadzą rady .

:arrow: eggzman
          W opisie jest napisane że jest to tylko do kombi a ja niestety mam liftback/hatchback

:arrow: Marian 2
          Niestetey ten sam problem co powyżej . W lifcie światło stopu wrzucone jest od środka więc trzeba wiercić przez blachę a nie wiem co z tego może wyjść np pęknięcia lakieru początki korozji itp

Może jeszcze ktoś coś poradzi ? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Komentarz

• eggzman
            Rider
            • 2008
            • 465
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BLR 2.0 FSI 150 KM

Nabuch, Przyjrzałem się temu silniczkowi z GIV i jednak on posiada wyjście spryskiwacza na tylną szybę. Tylko teraz rodzi się pytanie czy mocowania będą w tym samym miejscu. Poszukaj może w okolicy ktoś ma do sprzedania taki silniczek to wtedy podjedziesz sobie i zobaczysz czy pasuje. Tylko tam szyba sprysk wali tylko na środek szyby, a nie wiem jakie są zaślepki na wycieraczce, czy nie będą go zakrywały w pewnych momentach. Ew. zdejmiesz zaślepkę, lub wymienisz na tą z GIV
            Kacper
            Opel Combo C 1,6 8v
            O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

• Nabuch
              Drive
              • 2009
              • 65

Witajcie . Kupiłem ten silniczek.O ile mocowania pasują to problem jest z dyszą . W centralnym punkcie znajduje się dysza która w golfie jest osłonięta osłonką wycieraczki . Dyszę znajdującą się w centralnym punkcie osi można wyjąć ,ale niestety nie da sie złączyć jej z łączką z Octavi . Myślałem nad rozwierceniem dyszy i wklejeniem w nią króćca na który można by założyć wężyk . Druga opcja to kupno innej dyszy która pryskałaby pod innym kątem bo ta spryskuje jakieś 10 cm szyby. Po zmianie dyszy trzeba jeszcze założyć wycieraczkę z golfa bo ona ma wycięcie na dyszę .Ktoś może robił taką łączkę lub zakładał inną dyszę? Może macie jakieś inne pomysły na tanią naprawę tego ustrojstwa Pozdrawiam

Komentarz

• Krzycho-63
                Rider
                • 2007
                • 628
                • Superb II (3T4)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Nabuch
                Druga opcja to kupno innej dyszy która pryskałaby pod innym kątem bo ta spryskuje jakieś 10 cm szyby.
                Dysza jest regulowana-wkładasz w otwór igłę i ustawiasz dyszę tak aby pryskała na szybę.
                Skoda Superb II Ambition
                2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Nabuch
                  Drive
                  • 2009
                  • 65

Witam Szkoda że tak późno dałeś znak bo w piątek odesłałem silniczek . No cóż trudno się mówi teraz muszę znaleźć coś innego albo naprawić mój. Tak mnie korciło żeby ruszyć samą kulką dyszy ale bałem się że jak ja trochę rozrobię to gość mi jej nie przyjmie w sklepie. Pozdrawiam

Komentarz

• b-bar01
                    Elegance
                    • 2007
                    • 985
                    • Octavia I (1U2)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Tylna wycieraczka/spryskiwacz HB

Odgrzeję temat,
                    Ten sam problem co w pierwszym poście, płyn do spryskiwacza przecieka do środka mechanizmu i powoduje zwarcie, numer katalogowy z silniczka 1U6 955 711 b, cena oryginału zaporowa.
                    Czy ktoś montował w to miejsce inny silniczek, np od Fabii/Octavii 1 Kombi, Octavii 2 HB lub innego VAG z centralną, nieruchoma dyszą, czy otwory mocujące pasują :?:
                    Oczywistym jest iż po ew. zamianie dokupić trzeba ramię ze szczeliną u podstawy.

przykładowo:
                    Załączone pliki
                    *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

Pracuję...