Brudny silnik jakby od oleju- na serwis czy jeszcze nie ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sokolek
    Classic
    • 2011
    • 1

Według instrukcji do O2 bezpiecznik 19 w kabinie odpowiada za sterownik wykrywania obecności przyczepy.
  • Estoni
    Classic
    • 2010
    • 7
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Witam
    Przypływam dzisiaj z pytaniem odnośnie silnika w mojej Octavi 1,9 TDI z 2002r, której trochę smarnego „Ketchupu” znalazłem na brodzie. Cały silnik jest suchy (no jeszcze ciutek przy bagnecie do badania oleju, ale to pewnie z okapywania przy padaniu poziomu - dziś sprawdzę raz jeszcze), jednak tylko w tym miejscu znalazłem tego typu ubrudzenie. Na osłonie silnika jest totalnie sucho, ani kropli. Zastanawiam się czy nie jest to coś powstającego podczas jazdy, gdyż niektóre z kropel, są ukierunkowane zgodnie z kierunkiem wiatru, czyli rzecz dziać się musi w czasie jazdy w niewielkich ilościach. Może to deszcz wpadający przez dolny wlot opukując brudny oddech silnika zrobił smarny rysunek… Pod samochód popatrzyłem raz pierwszy od czasów jego posiadania, a mam go od nowości. Nie znam się na mechanice, nie wiem czy to coś groźnego czy nie. Czy lepianka brudu, to po prostu nabity kurz z drogi… ale jeśli nawet to czymś musiał nasiąkać…
    Czy powinienem z tym pojechać na serwis?

Komentarz

• 4tech
      RS
      • 2008
      • 4199
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nie podałeś ile tam masz przebiegu, ale w/g mnie to normalne brudy eksploatacyjne.
      Jeśli osłona pod silnikiem jest ogólnie czysta - jak piszesz, to tym bardziej aż tak bym się nie przejmował
      O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
      Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
      Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• utek
        Elegance
        • 2007
        • 867
        • Superb II combi (3T5)
        • APK 2.0 MPI 115 KM

Być może ktoś tą zaślepką chciał spuścić olej ze skrzyni lub coś tam grzebał. Podobno ciężko to ponownie dobrze uszczelnić.

Komentarz

• Estoni
          Classic
          • 2010
          • 7
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Bardzo wam dziękuje za odpowiedź. 4tech> faktycznie nie podałem przebiegu, a to dość ważna rzecz. Oryginalny przebieg który ma to 114000 z groszami, więc nie wiele jak na swój wiek, a jest oryginalny bo od początku w moich rękach

utek: to bym mocno podrapał się w głowę, ponieważ, nie miałem wymienianego oleju w skrzyni. No ale oddając auto na serwis nigdy nie wiem co do końca mechanik wyczynia. Nie jestem pewny nawet już autoryzowanego serwisu skoda, aż szkoda mi mówić :/

Czyli mam rozumieć, że nie jest to nic poważnego?
          Niebawem zamieszczę jeszcze jeden post, bo jak rozumiem inna usterka, to inny post, a tym razem z poważniejszym jak dla mnie problemem, który sprowadził mnie pod samochód :|

Raz jeszcze Wam dziękuje za odpowiedź

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3774
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Estoni, Wjedź na kanał i pooglądaj zabrudzony przegub wewnętrzny przy skrzyni (ten widoczny na 1-szej i 3-ciej fotce). Uszczelniacz w skrzyni może puszczać olej i ten jest rozbryzgiwany przez obrót półosi na korpus skrzyni. Umyj te zabrudzenia na skrzyni, na przegubie i obserwuj.
            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
            =================================================

Komentarz

• Estoni
              Classic
              • 2010
              • 7
              • Octavia I (1U2)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Dziękuje endryu za zwrócenie uwagi na te sprawę. Rozumiem że mówimy o tej cześć co poniżej na zdjęciu?

Drugi wygląda tak samo :/

Zrobię jak mówisz. Umyje każdy i będę patrzył
              Dziękuje

Komentarz

Pracuję...