Według instrukcji do O2 bezpiecznik 19 w kabinie odpowiada za sterownik wykrywania obecności przyczepy.
Brudny silnik jakby od oleju- na serwis czy jeszcze nie ?
Zwiń
X
-
Brudny silnik jakby od oleju- na serwis czy jeszcze nie ?
Witam
Przypływam dzisiaj z pytaniem odnośnie silnika w mojej Octavi 1,9 TDI z 2002r, której trochę smarnego „Ketchupu” znalazłem na brodzie. Cały silnik jest suchy (no jeszcze ciutek przy bagnecie do badania oleju, ale to pewnie z okapywania przy padaniu poziomu - dziś sprawdzę raz jeszcze), jednak tylko w tym miejscu znalazłem tego typu ubrudzenie. Na osłonie silnika jest totalnie sucho, ani kropli. Zastanawiam się czy nie jest to coś powstającego podczas jazdy, gdyż niektóre z kropel, są ukierunkowane zgodnie z kierunkiem wiatru, czyli rzecz dziać się musi w czasie jazdy w niewielkich ilościach. Może to deszcz wpadający przez dolny wlot opukując brudny oddech silnika zrobił smarny rysunek… Pod samochód popatrzyłem raz pierwszy od czasów jego posiadania, a mam go od nowości. Nie znam się na mechanice, nie wiem czy to coś groźnego czy nie. Czy lepianka brudu, to po prostu nabity kurz z drogi… ale jeśli nawet to czymś musiał nasiąkać…
Czy powinienem z tym pojechać na serwis?
-
-
Nie podałeś ile tam masz przebiegu, ale w/g mnie to normalne brudy eksploatacyjne.
Jeśli osłona pod silnikiem jest ogólnie czysta - jak piszesz, to tym bardziej aż tak bym się nie przejmowałO2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Bardzo wam dziękuje za odpowiedź. 4tech> faktycznie nie podałem przebiegu, a to dość ważna rzecz. Oryginalny przebieg który ma to 114000 z groszami, więc nie wiele jak na swój wiek, a jest oryginalny bo od początku w moich rękach
utek: to bym mocno podrapał się w głowę, ponieważ, nie miałem wymienianego oleju w skrzyni. No ale oddając auto na serwis nigdy nie wiem co do końca mechanik wyczynia. Nie jestem pewny nawet już autoryzowanego serwisu skoda, aż szkoda mi mówić :/
Czyli mam rozumieć, że nie jest to nic poważnego?
Niebawem zamieszczę jeszcze jeden post, bo jak rozumiem inna usterka, to inny post, a tym razem z poważniejszym jak dla mnie problemem, który sprowadził mnie pod samochód :|
Raz jeszcze Wam dziękuje za odpowiedź
Komentarz
-
-
Estoni, Wjedź na kanał i pooglądaj zabrudzony przegub wewnętrzny przy skrzyni (ten widoczny na 1-szej i 3-ciej fotce). Uszczelniacz w skrzyni może puszczać olej i ten jest rozbryzgiwany przez obrót półosi na korpus skrzyni. Umyj te zabrudzenia na skrzyni, na przegubie i obserwuj.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Komentarz