Zółta ikona samochodu z kluczem, raz trzyma obroty raz nie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • itcloud
    Classic
    • 2023
    • 15

Zółta ikona samochodu z kluczem, raz trzyma obroty raz nie

Ale mam dziwny problem. Opiszę dokładnie sytuację.

Rano odpaliłem jak zawsze samochód bez problemu. Skoda Octavia 1.6 GLX 75kM.

Pojechałem do miasta, zrobiłem jakieś 10 km i po drodze zatankowałem na stacji Carrefour 95ke. Miałem pół baka i zatankowałem do pełna.
    Odpaliłem, przejechałem z 2 km i zatrzymałem się przy sklepie. Zrobiliśmy zakupy, wracam - chcę odpalić i od razu zaczyna migać po przekręceniu kluczyka żółta ikona samochodu z kluczem (od razu miga, wcześniej się zapalała z innymi na sekundę i potem gasła). Samochód odpala, wchodzi do 2 tys obrotów i gaśnie i tak za każdym razem.

Odłączyłem akumulator na kilka minut. To samo.

licznik1.jpg

Na szczęście moze to zbieg okoliczności, ale jak zacząłem przygazowywać nawet do 6k obrotów, ikona zniknęła i było ok.
    Jednak jak wróciłem do domu, zgasiłem i znowu przy przekręceniu kluczyka zaczęło migać. Obecnie jest tak, że nie musze już gazować i raz na 5 przekreceń jest ok, a tak to znowu
    miga ta ikonka.

Co to może być? Czy to kwestia słabej jakości paliwa? Jeszcze przed odpaleniem jakieś czujniki są w stanie to sprawdzić?? Dolać do baku denaturatu ? Co radzicie?
    Załączone pliki
    Ostatnio edytowany przez itcloud; 10003910.
  • itcloud
    Classic
    • 2023
    • 15

Przeczytałem gdzieś o uszkodzonym kluczyku. Nadmienię, że to nie pilot, tylko kluczyk. W nim jest bateria?
    Sprawdzę jutro jak będę w domu na zapasowym kluczyku.

"1. rozkodowany kluczyk wkładasz do stacyjki i przekręcasz na zapłon i zostawiasz go tam.
    2. drugi (działający kluczyk) wkładasz w zamek kierowcy (od zewnątrz oczywiście :diabelski_usmiech ) i zamykasz drzwi mechanicznie.
    3. wciskasz przycisk od odryglowania zamków ( powinien włączyć się klakson/syrena)
    4. czekasz ok 5-7s i ponownie wciskasz przycisk odryglowania zamków.

I takim oto sposobem masz zakodowany kluczyk w stacyjce "

Komentarz

• itcloud
      Classic
      • 2023
      • 15

Nie mogę edytować posta: tak, jest bateria. Obszedłem wszystkie markety, stacje cpn pobliskie i nigdzie jej nie mają. LR9 1.5V, U625U. W necie widze nawet po 3 zł tylko te koszty wysyłki. Mam nadzieję, że to będzie to.

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1085
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Ta ikonka oznacza brak komunikacji imobilizera (transpondera) w kluczyku z samochodem. Warto sprawdzić cewkę znajdującą się na stacyjce ( czarny kążek w miejscu wkładania kluczyka) a szczególnie jej zlącze/wtyczkę, może być lużne, zasniedziałe i stąd "raz jest raz niema".
        Ostatnio edytowany przez Marian 2; 1432.

Komentarz

• krzynol
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 10960
          • Superb II combi (3T5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

to jest sygnalizacja braku autoryzacji immobilzera.
          coś się z licznikiem dzieje
          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
          poprzednie modele:
          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• itcloud
            Classic
            • 2023
            • 15

Mam zapasowy kluczyk, sprawdzę. Obecnie jednak ileś tam razy było już ok. Problem zaczał się jak wyjechałem już na zapalonym silniku po testach akumulatora który chciałem dać na gwarancji. Koleś zrobił kilka pomiarów, potem zgasiłem auto pod marketem, wróciłem po 20 minutach i pierwszy raz mnie spotkał taki problem.

Komentarz

Pracuję...