Palaca sie kontrolka ABS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrwinczak
    Classic
    • 2015
    • 15

Palaca sie kontrolka ABS

Pękł mechanizm podnośnika szyby (plastikowy uchwyt), zostałem więc zmuszony do pracy. Szarpnąłem się na "novum", bo zdawałem sobie sprawę iż natrafię na jakiś bajzel wewnątrz. Kupiłem maty wygłuszające, oryginalne spinki do przykręcania boczku i oczywiście sam mechanizm. Gdy zdjąłem tapicerę to standardowo... :cry:

Drzwi zdemontowałem, wpuściłem wszędzie jakiś środek chemiczno-piorący. Ładnie wszystko odtłuściło. Z wiązek przewodów pozrywałem tą badziewną otulinę i zastąpiłem peszlem. Z tej trójkątnej małej szyby zerwałem "przyciemnienie. Wszystkie elementy tapicerki zostały wyprane, wyszorowane i zakonserwowane. Uszczelki również. Nie bawiłem się w reparaturki lakieru i usuwanie rdzy - za dużo tego, pełno drobnych otarć, rys i delikatnego przyrdzewienia. Na szczęście nic poważnego. Wszystkie mechanizmy zostały odtłuszczone, wyczyszczone i nasmarowane ponownie świeżym smarem.

Co do samego wygłuszania - rewelacyjnie to nie wygląda, pierwsza moja zabawa matami. Ale efekt całkiem przyjemny, drzwi zrobiły się teraz zdecydowanie cięższe. Przy zamykaniu nie ma teraz takiego charakterystycznego pustego trzaśnięcia. Raczej jak w typowych ciężkich drzwiach od BMW. Dużo materiału zmarnowałem ale teraz wiem z czym to się je.

Zamieszczone przez eggzman
    Zamieszczone przez dasus
    - wymieniony kompletny tylni most (ok. rok temu przez poprzedniego właściciela).
    O ile mi wiadomo to w O1 z tyłu jest belka skrętna, a mosty to były w polonezach. :diabelski_usmiech
    Czego nie wiem to sobie dopowiem :lol:

A co do ledów w bagażniku to przekaźnik powinien rozwiązać twój problem, lub odpowiednio dobrany rezystor.
    Przekaźnik już zakupiony.

PS. Cierpliwości przy naprawianiu autka. Ja przy swojej poprzedniej po roku ją straciłem i sprzedałem
    Dzięki niestety bycie pedantem nie służy.
  • puchatek1966
    Classic
    • 2013
    • 3

Palaca sie kontrolka ABS

Witam! czy ktos sie moze orientuje co moze byc przyczyna palacej sie kontrolki ABS .Hamulce działaja normalnie. Octavia I 2,0 115 km 2004r
    puchatek1966

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

może podłącz auto pod kompa to uzyskasz wiedzę na interesujący cie temat

przyczyn może byc wiele, od uszkodzenia czujnika, poprzez uszkodzenie wiazki albo uszkodzenie pompy
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Wally
        RS
        • 2012
        • 3790
        • Volkswagen

Re: Palaca sie kontrolka ABS

Zamieszczone przez puchatek1966
        Witam! czy ktos sie moze orientuje co moze byc przyczyna palacej sie kontrolki ABS .Hamulce działaja normalnie. Octavia I 2,0 115 km 2004r
        1.używamy przycisku szukaj (90% odpowiedzi można tam znaleźć) - taki magiczny przycisk u góry ekranu :diabelski_usmiech
        2.zapoznajemy się z drugim magicznym przyciskiem FAQ - ten po lewej od przycisku szukaj...
        3.przeglądamy forum i tematy - można się dowiedzieć ciekawych rzeczy np. że mając OI pytamy w tym dziale i nie powielamy postów (o tym też będziesz już wiedział jak zapoznasz się z punktem 2 :szeroki_usmiech )
        4.można na dzień dobry się przywitać również w odpowiednim dziale...(o tym też można się dowiedzieć ale po zapoznaniu się z punktem. 2 lub 3 :lol: )
        5.zaczynając od punktu pierwszego możemy znaleźć kolegę, który za free podłączy nas do kompa np. TUTAJ i być może pomoże znaleźć przyczynę zapalenia się kontrolki ABS, bo inaczej przyczyn może być tyle(patrz post wyżej) :wink: , że będziesz wiedział mniej niż teraz :wink:
        6.i tyle jak na razie
        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• kecaj
          RS
          • 2009
          • 1511
          • Superb II (3T4)

System prosi o podpięcie komputera, bo prawdopodobnie masz nieodczytane błędy w sterowniku silnika.
          Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• puchatek1966
            Classic
            • 2013
            • 3

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i uwagi.
            Octavia zostala podpieta do kompa i wyszło ze jest popsuty czujnik ABSu.
            Jak wymienie potwierdze na 100%
            Pozdrawiam Octawowiczów
            puchatek1966

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

puchatek1966, wciskaj "Pomógł" :wink:
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Wally
                RS
                • 2012
                • 3790
                • Volkswagen

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                puchatek1966, wciskaj "Pomógł" :wink:
                o to to to :diabelski_usmiech
                Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                => Volkswagen Passat City 1.6 TDI