Witam mam pytanko ?
Po otworzeniu drzwi kierowcy nie świeci się światełko w podsufitce i otwarcie drzwi na desce rozdzielczej natomiast światełko obrysowe drzwi lekko żarzy? Byłem u elektryka i powiedział że to zamek ale nie jest pewny. Może ktoś miał doświadczenie z tym problemem?
Proszę o pomoc.
Dzięki z Pomoc tylko co sądzicie o zamku nowym w zamienniku bo oryginał kosztuje 600 pln. a zamiennik 115 pln. ?
DariuszŻ, znany temat w OI i Golfach IV aczkolwiek w przypadku OII tez sie zdarzały. jest o tym na forum tutorial jak to zrobić w OI jak zdemontowac boki, wyjac zamek gdzie są te styki itd. musisz poszukac mozna kupic nowy - drogo jak nie wiem, uzywke ale to lotoria lub wyjąc zamek rozebrac i polutowac lub zaniesc do jakiegos elektronika i bedzie jak nowy
OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Po otwarciu drzwi klamką z zewnątrz czujnik otwarcia drzwi nie reaguje, czyli symptomy jak u kolegi wyżej, ale jak otwieram od środka i pociągnę klameczkę do oporu i jeszcze troszkę, to czujnik zaskakuje. Dodatkowo, po przekraczaniu 20km/h, kiedy drzwi się ryglują, rygiel drzwi kierowcy z powrotem się otwiera i czasem jak zamykam auto z pilota, zapomnę czegoś i jeszcze raz muszę otworzyć samochód, to po ponownym zamknięciu dzieje się to samo co po przekroczeniu 20km/h, czyli otwiera się z powrotem, wtedy drzwi zamkną się tylko jak kliknę guzik zamknięcia drzwi na pilocie dwukrotnie (to chyba jakieś zamknięcie awaryjne, niedawno to odkryłem)
Wszystko jest ori, wersja L&K 2004, pilot jak w Golfie, Audi itd. wersja bez otwarcia bagażnika z pilota.
Czy to to samo co u kolegi, czy coś jeszcze? A może zupełnie coś innego?
Witam, mam taki sam problem jak u kolegi ari38... Z tym że u mnie nie szło otwieranie ani zamykanie centralnego od strony kierowcy... Gereneralnie to w ogóle mi nei działał centralny... Więc dałem do elektryka i stwierdził awarie modułu (został wymieniony) oraz uszkodzony zamek (nie wiem dokładnie jak to się nazywało ale chodziło o coś z pompką(?) w zamku) No i diagnoza nowego zamku 600zł więc se dałem spokój. POstanowiłem założyć centralny zamek na pilota( miałem tylko na kluczyk). No i po jakimś czasie znowu zamki świrują tzn. otwierają się i zamykają w czasie jazdy, czasami musze 2-3 razy zamykać zamek żeby się drzwi zaryglowały...
Ktoś się może orientuje ile by kosztował zamiennik takiego zamka? Bo nie ukrywam że 600zł to majątek jak dla mnie ...
Brit3101 wszelkie problemy związane z ryglowaniem, odryglowaniem drzwi zniknęły po naprawie zamka z powyższym fotoporadnikiem. Jednakże czujnik otwartych drzwi, czyli zapalenie się światła wewnętrznego po otwarciu, kontrolki na desce rozdzielczej oraz lampki w drzwiach, nadal nie działa.
ari38 naprawiłbym to sam, aczkolwiek znając moje umiejętności to tylko coś więcej zepsuje niż naprawie A montował ktoś z Was http://allegro.pl/zamek-central-silo...981386415.html jako zamiennik? Bo bym w sumie myślał o tym, lecz nie wiem czy to będzie później działać...
Polecam zakup zamka w skoda czesci 24, bardzo dobrej jakości zamiennik, wymieniałem u siebie chyba z rok temu i wszystko jest w należytym pożądku, a cena - jeśli się nie mylę nie całe 70 pln. - przy okazji wymiany, proponuję sprawdzenie "komputera", który znajduje się w drzwiach kierowcy i nie jest najlepiej zabezpieczony przed wilgocią.
Dodatkowo, co do warującej elektroniki, u mnie przy opisywanych powyżej objawach, winny był bezpiecznik - jeśli dobrze pamiętam nr. 10
Koledzy jestem właśnie po akcji z brakiem kontrolki safe, brakiem podświetlenia w podsfitce, brakiem dzwieku zapalonych świateł itd itp. Traciłem wiare bo wszyscy mówili że kup moduł zamki i tak w koło. Poświęciłem sobote i wymontowałem wszystkie zamki. Rozebrałem je sprawdziłęm/wymieniłem mikrowyłączniki (9 zł sztuka) i przelutowałem w zamkach wszystkie luty na płytkach elektronicznych zamków. Dodatkowo polecam wypiąc kostki ze słupków i wyjąć wiązke elktroiniczną zasilajacą zamek. U mnie w obu tylnich drzwiach przewody nie posiadały izolacji albo posiadały ja popękaną.
Po tych zabiegach wszystko działa i nie ma juz problemów z zamykaniem / otwieraniem się centralnego. Mało tego okazało się że mój model posiada komfort i ciesze się z zamykania elektrycznych szyb.
Polecam wziąśc sprawy w swoje rece, bo to wcale nie jest trudne a poradniki na forum są wręcz łopatologicznie napisane.
Komentarz