Sonda Pilne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eR.
    Classic
    • 2017
    • 8
    • Octavia I (1U2)

Sonda Pilne

Witam
    Od dłuzszego czasu borykam sie z tym błedem i zaczyna mnie denerwować, czestotliwoscia check i odłacza turbo.
    000665 - Regulacja ciśnienia doładowania
    P0299 - 006 - Przekroczona granica regulacji - Sporadyczny
    Ramka zamrożona:
    Stan błędu: 00000001
    Priorytet błędu: 5
    Częstość błędu: 2
    Wew.licznik błędów: 21
    Przebieg: 250189 km
    Wskaźnik czasu: 0
    Data: 2000.00.00
    Czas: 11:25:58

Ramka zamrożona:
    Obroty silnika: 2304 /min
    Moment obrotowy: 280.0 Nm
    Prędkość: 102.0 km/h
    76.05 %
    Napięcie: 14.69 V
    Ciśnienie: 2343.0 mbar
    Ciśnienie: 1618.8 mbar
    za którymś checkiem czasami wskakuje ale bardzo rzadko

004711 - Zawór pompowtryskiwacza cylinder 3 (N242)
    P1267 - 006 - przekroczono granicę regulacji - Sporadyczny
    Ramka zamrożona:
    Stan błędu: 00100001
    Priorytet błędu: 0
    Częstość błędu: 3
    Wew.licznik błędów: 14
    Przebieg: 249722 km
    Wskaźnik czasu: 0
    Data: 2000.00.00
    Czas: 17:44:53

Ramka zamrożona:
    Obroty silnika: 2464 /min
    Moment obrotowy: 0.0 Nm
    Prędkość: 75.0 km/h
    80.34 %
    Tekst: 5.000 uF
    Tekst: 15.00 mJ
    Tekst: 7 mJ
    Nieznane dane, B/D: 000 000 000

Kody gotowości: B/D

Tak to nie ma problemu .

Wiec od poczatku.Paciet to Skoda Octava 2 RS 2.0 tdi BMN
    Autko mam juz prawie 2 lata, ma na budziku w chwili obecnej 250 tys. Problem meczy mnie od zeszłych wakacji , jak było powyżej 30 stopni na dworze to zapałał się check 99% jak wjeżdżałem na wzniesienia.
    Z czasem temperatura przestała odgrywac role i zapalał sie juz bez wzgledu na temperature ale tez jak były wzniesienia,zazwyczaj rano pod odpaleniu i pierwsza górka ..Od poczatku z okresem co 1,5 miesiąca do czasu az zapalał sie kilka razy dziennie. Wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze dolotowym i pomogło na tyle ze auto przed zabiegiem wkręcało sie na 1,2,3 biegu na około 75% swojej mocy ,4,5,6 około 100-120 km na godzine i check(ale tylko na 4,5,6 biegu jak przekroczyłem około 2200 obrotów)Z czasem wymieniłem czujnik na nowy ale nie za wiele to dało , z tym ze błąd załapywał na 5 i 6 biegu tylko!
    Jak sie jeździłem dynamicznie kręciłem silnik było wszystko ok,ale jak jechałem szybciej na obwodnicy i zwolniłem do 100 km bo ktos albo zajechał albo wiecie najpierw sie wjeżdża na pas a później patrzy czy cos jedzie ,przy mocnym naciśnięciu gazu odraz "spirala " na desce.
    Tej zimy pojawiał sie błąd ale rzadko,ale jak sie cieplej zrobło to częstotliwość wzrosła.Po zgaszeniu silnika moc powraca.
    Co do napraw mi wiadomych:

Przy 150 tys wymieniono podobno wtryski w akcji serwisowej w niemczech.
    Wymieniłem kolektor dolotowy z BDK bez klapek bo moje juz miały na ośce przedmuch,elektrozawór zostawiony -zaślepiony przewód.
    Podmieniałem elektrozawory na inne- bez zmian.
    Auto ma boxa- po ściągnięciu takie same objawy,wiec wnioskuje ze to nie on jest przyczyna.
    Zaobserwowane ze autko słabo sie zbiera z dolnych obrotów(nie tak jak na początku).
    Dpf siedzi ale przez dwa lata zapaliła sie kontrolka raz , i nigdy jej więcej nie widziałem w dniu zakupu zapełnienie filtra wynosiło 68 %popiołu ale autko śmigało i nie miało problemów, w chwili obecnej jest 78%,tez śmiga choc wydaje mi sie że jest trochę słabsze )
    Choc duzo jezdze po miescie ,trasy tez często latam.
    A z zwiazku że słyszałem różne opinie co jest usterka nie mam ochoty kupować nowego silnika bo komus sie wydaje ,wydać pieniądze i problem pozostanie,a chce usunąć usterkę.

Vag widzi to ciagle:
    Tryb 03: Kody błędów związane z emisją spalin

Adres 7E8: Nie znaleziono błędów.

Dołączam logi;
    basic settings

Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

Statyczne

Dynamiczne

To wszystko z moich obserwacji.Podejrzenia moje ,albo ten wtrysk albo dpf.
    Proszę kolegów o analizę logów.
  • eR.
    Classic
    • 2014
    • 15

Sonda Pilne

Witam jest ktoś wstanie mi powiedzieć co mi się dzieje z autem ??
    Miałem błędy z sondą lambda więc ją wymieniłem bo po kasowaniu błędów dalej się zapalał check i błąd 16518 (Czyli SOnda).

Nie wiem za co mam się dalej zabrać jest ktoś w stanie mi pomóc ?? miał ktoś taki problem ??

Bo zaraz się okaże że 350zł na nową sondę poszło w błoto

Za pomoc z góry dziękuję

Komentarz

• Digix
      Drive
      • 2008
      • 64

Sonda Pilne

A proszę skorzystać z szukajki jest tego dużo

Komentarz

• Marcin230693
        Drive
        • 2012
        • 66

Ostatnio przerabiałem ten temat u siebie więc mam pod ręką >>

Swoją drogą u mnie okazało się że katalizator był zapchany ale testy sond wszystko pokażą.

Komentarz

Pracuję...