Uszkodzony mikrostyk czy nie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • volter11
    Classic
    • 2017
    • 0

maksiu, ja na szczęście tylko remont szopki znaczy zamontowałem rynnę
  • volter11
    Classic
    • 2014
    • 6

Cześć.
    W mojej octavii występuje następujący problem:
    - po otwarciu auta z pilota i otworzeniu tylko bagażnika lub drzwi pasażera lub drzwi za kierowcą auto po chwili samo zamyka się
    - lampka w podsufitce świeci cały czas, nie gaśnie nawet po zaryglowaniu zamków
    Czy te objawy to uszkodzony mikrostyk w drzwiach? Dodam, że brzęczyk świateł działa, a kontrolka otwartych drzwi zaświeca się po otwarciu drzwi kierowcy i po przekątnej z tyłu oraz po otwarciu bagażnika.

Komentarz

• CaveMan
      Classic
      • 2014
      • 28

Mam coś podobnego. Mechanik mówi, że to mikrostyki w zamkach tzw. krańcówki. Co do ciągle świecącej żarówki w podsufitce to nie mam pojęcia. Zakładam, że nie ustawiłeś przełącznika w pozycję ciągłego świecenia

Komentarz

• volter11
        Classic
        • 2014
        • 6

Zamieszczone przez CaveMan
        Zakładam, że nie ustawiłeś przełącznika w pozycję ciągłego świecenia
        Nie, nie. Lampka działa po prostu tak samo w pozycji przy otwartych drzwiach jak i włączonej na stałe.

Komentarz

• djtomi2
          Rider
          • 2010
          • 252
          • Octavia II (1Z3)
          • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Co do automatycznego ryglowania zamków, też obstawiam wadliwe mikrostyki w drzwiach pasażera i z tyłu za kierowcą. Wskazuje na to nie zapalająca się kontrolka otwartych drzwi.
          Nie do końca jestem pewien bagażnika. U mnie na pewno kontrolka świeci jak mam otwarty bagażnik, a pomimo tego chyba samochód się rygluje automatycznie jeżeli nie otworzę drzwi. Sprawdzę jak wrócę z pracy i dam znać , żeby było wiadomo na 100 % .
          Co do lamki w podsufitce to obstawiałbybm raczej jakieś zwarcie. Jeżeli drzwi są otwarte, to lampka powinna i tak zgasnąć tylko po dłuższym czasie. No chyba , że jest ustawiona w pozycji "świecenie ciągłe"

[ Dodano: Sro 25 Cze, 14 21:56 ]
          Tak jak obiecałem , sprawdziłem i piszę co zaobserwowałem.
          Po otwarciu z pilota, jeżeli nie otworzysz żadnych drzwi ani bagażnika samochód się zarygluje z powrotem ( u mnie po 30 s). W twoim więc przypadku wygląda, że masz walnięte mikrostyki w drzwiach od strony pasażera, tylnich za kierowcą i w bagażniku.
          Poprawiam też swój wpis odnośnie lampki w podsufitce. Jak masz otwarte drzwi to świeci ciągle a nie gaśnie . no chyba, że po czasie dłuższym niż 3 min (dłużej nie czekałem). Niemniej jednak ciągle obstawiałbym u ciebie zwarcie.
          Pozdrawiam

Komentarz

• volter11
            Classic
            • 2014
            • 6

A jak się ma uszkodzony mikrostyk w bagażniku do świecącej się kontrolki otwartych drzwi po podniesieniu klapy bagażnika? Bo jeśli byłby on uszkodzony to nie powinna ona świecić? Dobrze myślę czy nie?

Komentarz

• ROBAL_26
              RS
              • 2010
              • 2324
              • Octavia I combi (1U5)
              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

volter11, kolego jeśli nie masz kompa to zrób test ,wsiądź do auta i zamknij się w środku z panelu drzwi jeśli po zamknięciu któreś drzwi się samoczynnie otworzą to musisz w nich szukać usterki , sprawdź jeszcze przewody w gumowych harmonijkach między słupkami a drzwiami ,a na koniec co znam z autopsi jeśli to nie pomoże to zapewne do poprawy będą zimne luty w zamku ( miejsce lutowania wtyczki do płytki zamka ).ok

miłej zabawy
              Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

Pracuję...