Cześć.
W mojej octavii występuje następujący problem:
- po otwarciu auta z pilota i otworzeniu tylko bagażnika lub drzwi pasażera lub drzwi za kierowcą auto po chwili samo zamyka się
- lampka w podsufitce świeci cały czas, nie gaśnie nawet po zaryglowaniu zamków
Czy te objawy to uszkodzony mikrostyk w drzwiach? Dodam, że brzęczyk świateł działa, a kontrolka otwartych drzwi zaświeca się po otwarciu drzwi kierowcy i po przekątnej z tyłu oraz po otwarciu bagażnika.
Mam coś podobnego. Mechanik mówi, że to mikrostyki w zamkach tzw. krańcówki. Co do ciągle świecącej żarówki w podsufitce to nie mam pojęcia. Zakładam, że nie ustawiłeś przełącznika w pozycję ciągłego świecenia
Co do automatycznego ryglowania zamków, też obstawiam wadliwe mikrostyki w drzwiach pasażera i z tyłu za kierowcą. Wskazuje na to nie zapalająca się kontrolka otwartych drzwi.
Nie do końca jestem pewien bagażnika. U mnie na pewno kontrolka świeci jak mam otwarty bagażnik, a pomimo tego chyba samochód się rygluje automatycznie jeżeli nie otworzę drzwi. Sprawdzę jak wrócę z pracy i dam znać , żeby było wiadomo na 100 % .
Co do lamki w podsufitce to obstawiałbybm raczej jakieś zwarcie. Jeżeli drzwi są otwarte, to lampka powinna i tak zgasnąć tylko po dłuższym czasie. No chyba , że jest ustawiona w pozycji "świecenie ciągłe"
[ Dodano: Sro 25 Cze, 14 21:56 ]
Tak jak obiecałem , sprawdziłem i piszę co zaobserwowałem.
Po otwarciu z pilota, jeżeli nie otworzysz żadnych drzwi ani bagażnika samochód się zarygluje z powrotem ( u mnie po 30 s). W twoim więc przypadku wygląda, że masz walnięte mikrostyki w drzwiach od strony pasażera, tylnich za kierowcą i w bagażniku.
Poprawiam też swój wpis odnośnie lampki w podsufitce. Jak masz otwarte drzwi to świeci ciągle a nie gaśnie . no chyba, że po czasie dłuższym niż 3 min (dłużej nie czekałem). Niemniej jednak ciągle obstawiałbym u ciebie zwarcie.
Pozdrawiam
A jak się ma uszkodzony mikrostyk w bagażniku do świecącej się kontrolki otwartych drzwi po podniesieniu klapy bagażnika? Bo jeśli byłby on uszkodzony to nie powinna ona świecić? Dobrze myślę czy nie?
volter11, kolego jeśli nie masz kompa to zrób test ,wsiądź do auta i zamknij się w środku z panelu drzwi jeśli po zamknięciu któreś drzwi się samoczynnie otworzą to musisz w nich szukać usterki , sprawdź jeszcze przewody w gumowych harmonijkach między słupkami a drzwiami ,a na koniec co znam z autopsi jeśli to nie pomoże to zapewne do poprawy będą zimne luty w zamku ( miejsce lutowania wtyczki do płytki zamka ).ok
Komentarz