Elektryka wariuje...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemekg30
    Classic
    • 2010
    • 15

Elektryka wariuje...

No to i ja podziękuję za wspaniałego spota, poznałem fajnych ludzi i na następny spot znowu się piszę, jak tylko praca nie przeszkodzi. Szkoda tylko, że zapomniałem aparatu
  • Don Corleone
    Ambiente
    • 2008
    • 123
    • Octavia I combi (1U5)
    • AGU 1.8 20VT 150 KM

Elektryka wariuje...

Witam
    Objawy są następujące:
    -gdy przekręcam kluczyk w drzwiach kierowcy zamyka się wszystko poza drzwiami pasażera przód
    -gdy przekręcam kluczyk w drzwiach pasażera przód zamyka się tylko prawa strona plus klapa
    -nie działają przyciski zamykania/otwierania szyb na drzwiach kierowcy, przyciski na pozostałych drzwiach działają i szyby się opuszczają
    -dioda od centralnego zamka w drzwiach kierowcy świeci się podczas jazdy cały czas
    -lampka oświetlenia wnętrza gdy powinna się włączyć, czasami cyka i mruga jakby chciała być stroboskopem :P
    -gdy chcę zaryglować zamki od środka to działa tylko tył i klapa, do tego odwrotnie...

To chyba tyle... Wie ktoś może co to może być? Bo nie wiem w co ręce wkładać
    Skoda Octavia Laurin&Klement 1.9 TDI '00
    Skoda 130 L '86
    Skoda Felicia LXi '98 + LPG - dupowóz

Komentarz

• marky2552
      Ambiente
      • 2015
      • 134

1. rzecz to moduł który jest przy silniczku od opuszczania szyby sprawdź go i zobacz czy nie ma tam wody ja miałem taki przypadek że blokowały mi się drzwi tylne ani nie działał zamek ani otwieranie szyb wyjąłem moduł z drzwi co się okazało to że był cały w wodzie.

2. rzecz to przewody w harmonijce w drzwiach kierowcy sprawdź i pasażera

3. co do lampki to może to być mikrostyk w zamku zależy czy ją zapalasz ręcznie czy jak otwierasz drzwi

4.sprawdź wszystkie przewody w drzwiach czy nie są popękane

Komentarz

• aniol
        RS
        • 2012
        • 5228
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Don Corleone, Zgadzam się z tym co napisał kolega marky2552, Z tym że zacznij od kabli.Od strony kierowcy z lewej strony na dole za wykładziną jest kostka,sprawdz ją.Dalej kable idą do przelotki i drzwi.Sprawdz to wszystko na 100% przed rozebraniem tapicerki drzwi.Po demontażu tapicerki dalej sprawdzaj kable aż do modułu sterowania(ten przy silniczku).No i sam moduł i wtyczka muszą być czyste bez korozji i nalotu.Kable jak będziesz sprawdzał to dokładnie bo otulina może być cała a w środku pęknięty kabel
        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Don Corleone
          Ambiente
          • 2008
          • 123
          • Octavia I combi (1U5)
          • AGU 1.8 20VT 150 KM

Dzięki za podpowiedzi Panowie.

Dodam, że dzisiaj zmieniałem z tym aucie oba tylne zamki (jeden nie działał w ogóle już, a drugi jak chciał). Nowe działają spoko. Na początku myślałem, że dodatkowo po prostu padł jeszcze prawy przedni, ale później dostrzegłem inne objawy.

A nie może być to przypadkiem wina modułu komfortu, albo samego panelu z przyciskami do el. szyb?

Tak w ogóle pacjentka to Octavia I 1.9 TDI AGR, ze stycznia 1998, czyli praktycznie początki produkcji. Na wszystkich możliwych częściach są daty 97.
          Skoda Octavia Laurin&Klement 1.9 TDI '00
          Skoda 130 L '86
          Skoda Felicia LXi '98 + LPG - dupowóz

Komentarz

• aniol
            RS
            • 2012
            • 5228
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Don Corleone, Zobacz jeszcze panel sterowania szybami,dokładnie kostke jak wygląda.Ryglowanie od środka też masz na tym panelu więc warto go sprawdzić

[ Dodano: Sro 11 Mar, 15 00:08 ]
            Dioda w drzwiach powinna migać po zaryglowaniu wszystkich drzwi i klapy
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

Pracuję...