Brzydko pachnie z nawiewu powietrza w kabinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotro83
    Drive
    • 2018
    • 66
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Panowie mam pytanko, obecnie jeżdżę na oleju
    Millers XF Longlife 5w40 5L, wymieniam co 8-10 tys, dużo nie jeżdżę a jak już to dłuższe trasy.
    Korzystam ze sklepu prochoice.pl i sprzedawca mi polecił do mojego silnika teraz: Motul 8100 X-cess 5W40 5L
    a co wy myślicie ??
  • piotro83
    Classic
    • 2014
    • 20
    • Octavia I combi (1U5)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Przy włączonej dmuchawie wieje śmierdzącym powietrzem natomiast przy włączonej klimie nie śmierdzi. Mówią za wóz musial dlugo stać i jakaś gabeczka w nawiewie może śmierdziec.

Oj nie w tym temacie wstawilem. Prosze o przeniesieenie do pozostalym problemow

Komentarz

• logan_x
      Rider
      • 2011
      • 401
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Na początek wymień filtr kabinowy, później odkręć schowek i dmuchawę i zaaplikuj na parownik jakiś środek do dezynfekcji. Z własnego doświadczenia mogę polecić
      Wurth
      albo
      Velox AF

Komentarz

• piotro83
        Classic
        • 2014
        • 20
        • Octavia I combi (1U5)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Filtr wymieniany niedawno ale z parownikiem poprubuje. Thx za podpowiedz

Komentarz

• miodowy
          Rider
          • 2015
          • 534

A ja nie mam klimy a problem podobny.

Nie potrafię zlokalizować skunksa i konkretnego momentu jego aktywacji.

Filtr kabinowy poszedł na wymianę w pierwszej kolejności. Obecny ma ok 3 miesiące.
          Smrodek wydobywa sie nie wiem skąd. Jest jak stare przepocone zacapione skarpety.

Pojawił mi sie kilka razy chyba w momentach jak auto jest rozgrzane i wrzucam dmuchawę żeby się wychodziło. Na nagrzewaniu skunksa nie zauważyłem. Na zimnym silniku też raczej smrodlu nie ma..

Tapicerka wyczyszczona, pokrowce na siedzeniach wyprane. Auto generalnie odszczurzone.

Ale skunks się dalej gdzieś chowa...

Jakieś pomysły?

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• logan_x
            Rider
            • 2011
            • 401
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Nie drożny odpływ z obudowy parownika może powodować przykre zapachy bo będzie stała w niej woda. Jak będziesz psikał środkiem dezynfekującym to pod samochodem powinna zrobić się kałuża.

Komentarz

• himi
              L&K
              • 2013
              • 1115
              • Octavia II (1Z3)
              • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Napisał, że nie ma klimy, a ty mu o parowniku.....

Jeśli natomiast śmierdzi z parownika (w aucie z klimą) to żadne tam pianki (oblepiają tylko parownik tworząc kolejną warstwę, poza już istniejącą na której rośnie grzyb) - płukanie pod ciśnieniem Tuneupem, potem ozon. Ozon robi się profilaktycznie 2x w roku.
              Bo jak już wlezie na parownik grzyb to ozon tylko czasowo pomaga, najpierw należy wówczas taki syf wypłukać, potem dbać, żeby nie wrócił.

Ja ozonuję przed każdą długą trasą gdy używana jest klima - głównie mówię o letnich wypadach po 1-2 tysiące kilometrów, gdy w samochodzie rodzina spędza po 8-10 godzin. Jestem wrażliwy na to, co wypluwa układ klimatyzacji.

Komentarz

• piotro83
                Classic
                • 2014
                • 20
                • Octavia I combi (1U5)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A gdzie moge zrobic czyszczenie pod cisnieniem?

Komentarz

• logan_x
                  Rider
                  • 2011
                  • 401
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez himi
                  Napisał, że nie ma klimy, a ty mu o parowniku.....
                  Post był do autora wątku, nie do kolegi miodowy

Środki które podałem nie pienia się, zmyty brud spływa odpływem .

Komentarz

• piotro83
                    Classic
                    • 2014
                    • 20
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dziękuję bardzo. Bo podwójnym czyszczeniu parownika w końcu normalny zapach schlodzonego lub ciepłego powietrza

Komentarz

• logan_x
                      Rider
                      • 2011
                      • 401
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piotro83
                      Dziękuję bardzo. Bo podwójnym czyszczeniu parownika w końcu normalny zapach schlodzonego lub ciepłego powietrza
                      Jakiej chemii użyłeś ?

Komentarz

• Rosomak
                        L&K
                        • 2011
                        • 1365
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy do czyszczenia parownika polecam preparaty na alkoholu izopropylowym. Dobry jest WURTH A089376410.
                        Następnie ozonowanie porządnym urządzeniem od 2000mgO3/h
                        Nie stosujcie żadnych pianek na parownik oraz przewody nawiewów (czyt.kanały) pozostawia lepką warstwę która jest idealnym siedliskiem przyszłych grzybów i bakterii.

Najlepiej jest podać tego WURTHa bezpośrednio na parownik a następnie ozonowanie i problem ze szmatą z głowy, ale trzeba to robić regularnie, min. 1/rok.
                        Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                        http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• piotro83
                          Classic
                          • 2014
                          • 20
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Używałem wurtha Tak jak mi polecono . Nie stosować pianek na parownik. 1 użycie dalo dużo ale czuć było lekki smrodek. Po drugim użyciu jak juz wóz dobrze wywietrzylem smród zginął. Odrazu mowie że troche bylo czuć zapach chemii tak przez 1 dzień bo nie mialem czasu po 1 użyciu czekać aż wywietrzeje. Także lepiej przez ten 1 dzień nie wozić dzieci.

Komentarz

Pracuję...