jak sprawdzic moduł komfortu
skoda octavia kombi 2000r, brak: centralnego zamka, elektrycznych szyb, światła w środku diody, tylna klapa się nie zamyka, elektryczne lusterka, w drzwiach kierowcy przewody zostały sprawdzone przewody popękane zostały powymieniane, przewody przy słupku zostały sprawdzone i widać na dobre, do modułu dochodzi prąd ale nie wiem jak sprawdzić samemu czy wychodzi, szyby działają tylko z kluczyka, w klapie bagażnka jest jedna wtyczka trochę zaśniedziała została przeczyszczona, przycisk zamykania i otwierania od środka działa,po wymianie modułu jakoś trzeba go programować? znalałem moduł z tym samym numerem tylko pojechać i kupić, czytałem wszystkie temety na na forach posprawdzałem chyba już wszystko.
Mam obecnie podobny problem:
- nie działa zamek centralny z pilota (w ogóle nie reaguje na przyciski pilota zamknij / otwórz)
- nie działa sterowanie lewego lusterka (prawe działa bez problemu)
- nie działa oświetlenie drzwi kierowcy (ale to akurat nie działało "od początku" i nie przeszkadzało mi to)
Opiszę to tak:
Na początku "zacinało się" sterowanie lewym lusterkiem, raz działało, później nie i tak
w kółko. Po jakimś czasie doszła do tego awaria pilota. Tzn. podobnie jak lusterko, raz auto się zamykało, później przestały zamykać się wyłącznie drzwi kierowcy (reszta się
zamykała). A ostatecznie przestały zamykać się wszystkie drzwi ....
Wszystkie inne elementy działają bez problemu tzn. elektryczne szyby, prawe lusterko,
zamek centralny Z KLUCZYKA również działa, po zamknięciu (z kluczyka) miga czerwona
dioda na drzwiach.
Co zrobiłem:
- wyciągałem moduł komfortu (spod kierownicy) - czyściutki i suchutki
- sprawdzałem (wzrokowo) kable - nic nie jest połamane
- sprawdzałem wtyczki - wszystko ok
- próbowałem "zrestartować" moduł komfortu - nie pomogło
- sprawdzałem błędy na VCDS - były dwa tzn. pierwszy to
01333 - Door control module: Driver Side (j388) 49-00 - No communications
i drugi
00953 - Interior Light Time Limit: Unknown Switch Condition
Zauważyłem ostatnio także w VCDS, że pierwszy błąd (01333) już się w ogóle nie pojawia -
mimo tego dalej nie działa pilot i lusterko.
Proszę o poradę co jeszcze mogę sprawdzić albo zrobić.
pawelekm, Idziesz w złym kierunku.Pierwsza rzecz to sprawdz kable w przelotce z karoserii do drzwi kierowcy.Druga rzecz moduł sterowania w drzwiach kierowcy przy silniczku szyby(nie moduł komfortu).Lubią w tym module i jego wtyczce gnić piny.To trza sprawdzić i całą wiązke kabli w drzwiach.Wiem co piszę bo to sam przerabiałem.
[ Dodano: Czw 09 Lip, 15 13:13 ]
Tu masz zdjęcie podglądowe.Przy silniczku czarna,prostokątna puszka to moduł sterowania,a te białe to wtyczka.
Ok. Sprawdzę, ale:
- odłączałem wtyczkę od tego modułu (w drzwiach) i jest suchy jak pieprz - piny
nie są zgniłe (przynajmniej we wtyczce bo w module nie sprawdzałem )
- czy to ma związek z tym, że nagle przestał działać pilot (i lusterko kierowcy) ?
- czy, aby sprawdzić tą wiązkę kabli rozumiem, że trzeba ją całą "rozbebeszyć" ?
(tzn. usunąć całą izolację i sprawdzać kawałek po kawałku ?)
- ściągałem przelotkę między drzwiami (na tyle ile było to możliwe) i nie zauważyłem
nieprawidłowości no chyba, że patrz punkt wyżej .... (ściągnąć izolację)
pawelekm, Moduł sterowania odpowiada zaodgrzewanie,sterowanie elektrycznych lusterek,sterowaniem elektrycznych szyb,centralny zamek,oświetlenie wnętrza,lampki ostrzegawcze w drzwiach,dioda informująca o zaryglowaniu drzwi(safe).Czasami się zdarza że izolacja kabla jest cała a kabel w środku pęknięty.
[ Dodano: Pią 10 Lip, 15 19:16 ]
Jestem już po. aniol miałeś rację.
Kable i wtyczki wyglądały .. jak nowe. Jednak mimo tego zdjąłem z całej wiązki
czarną izolację i okazało się:
- przegnity kabelek w przelotce między karoserią a drzwiami
- ułamany kabel przy "białej" wtyczce (na zdjęciu u góry)
Po zarobieniu kabli i skasowaniu błędów (pojawiły się) w VCDS - wszystko wróciło
do normy. Pilot działa, centralny działa, lusterko działa
Trochę roboty było z ponownym zaizolowaniem tych kabli .... ale najważniejsze, że
wszystko działa.
mam taki problem ,że czasem gaśnie mi podświetlenie zegarów i przełączników w drzwiach. Ale wystarczy drzwi uchylić i wszystko wraca do normy. Czasem przy zamkniętych też działa.
Podłączone pod VAG i wyskoczyły dwa błędy:
1329 - Magistrala danych funkcji komfort
1331 - Moduł sterujący drzwi kierowcy - J386
Sprawdziłem kable w przelotce między drzwiami i karoserią i niby wyglądają ok w izolacji ale jej nie zdejmowałem.
Od czego zacząć? Rozebrać drzwi kierowcy najpierw?
Komentarz