samoistna praca przekaznika kierunkow - pytanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ametyst1973
    Drive
    • 2012
    • 42

do widzenia idę pracować

[ Dodano: Pią 04 Lis, 16 20:26 ]
    nie mogę
  • aro333
    Ambiente
    • 2011
    • 167
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak to zawsze bywa, takie akcje dzieja sie gdzie..... no na urlopie. Jestem od domu okolo 800km. Przedemna powrót no i jakas jazda tu , pewnie okolo 1200km jeszcze. Sam problem raczej rozkminilem- wadliwa manetka pod kierownica a raczej wada smaru ktory nie wiadomo dlaczego zaczyna przewodzic, tak opisuja to na elektrodzie. Same kierunki dzialaja spoko to mnie cieszy, samoistne wlaczaniue i szybka praca przekaznika nie powoduje zadzialania samych kierunkow, nawet kontrolki na tablicy sie nie zapalaja. Ciekawi mnie tylko czy to sie dalej nie poglebi tzn ze kierunki calkiem padna albo bedzie zalaczac samoistnie kierunkowskazy. Ktos z kolegow mial ta przypadlosc? Jeszcze dopytam- czy aby to zmienic trzeba zdemontowac kolo kierownicy z poduszką czy jakos to na pierscien zaciskowy sie na kolumne montuje?

Komentarz

• djtomi2
      Rider
      • 2010
      • 252
      • Octavia II (1Z3)
      • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Miałem podobny przypadek , ale winny był przekaźnik nie manetka. Po wymianie problem zniknął. Jeżeli jesteś pewien, że to manetka, to niestety musisz do wymiany zdjąć koło kierownicy wraz z poduszką. Pamiętaj, żeby nie przekręcać kluczyka jak będziesz miał odłączoną poduszkę. W przeciwnym razie wyświetli ci się błąd poduszki, który można skasować tylko przy pomocy urządzenia diagnostycznego.
      Pozdrawiam

Komentarz

• aro333
        Ambiente
        • 2011
        • 167
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Qrcze tak na 70 procent jestem pewny.Delikatne ruchy
        manetka do gory lub dolu jeszcze przed zaskoczeniem standardowego kierunku L albo P, powoduja wejscie przekaznika w tryb samoistny. Dlatego to obstawiam. Jak gdzies trafie tutaj jakis sklepik i bedzie dostepny automat z przyciskiem trojkatnym awaryjnym, to sprobuje, zawsze to mniej zachodu jak z manetk

Komentarz

• hjeniu
          Drive
          • 2015
          • 56

Podestawowa zasada harcerza brzmi "nie grzeb na wyjeździe"

Ja raz złamałem i wracałem z italii z otwartym w 3/4 panoramicznym szyber dachem. Pod Grazem deszcz lał poziomo :lol:

Do tematu wróć na spokojnie jak będziesz w domu a teraz temat olej i idź na piwo. Bez kierunków można żyć

[ Dodano: Nie 05 Lip, 15 23:18 ]
          Podestawowa zasada harcerza brzmi "nie grzeb na wyjeździe"

Ja raz złamałem i wracałem z italii z otwartym w 3/4 panoramicznym szyber dachem. Pod Grazem deszcz lał poziomo :lol:

Do tematu wróć na spokojnie jak będziesz w domu a teraz temat olej i idź na piwo. Bez kierunków można żyć

Komentarz

• djtomi2
            Rider
            • 2010
            • 252
            • Octavia II (1Z3)
            • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Fajnie by było jakbyś miał możliwość podmiany tego przekaźnika na chwilę i sprawa by ci się momentalnie wyjaśniła. No bo tak, to na dwoje babka wróżyła.
            Ja miałem podobnie z tylną wycieraczką, która mi się samoistnie włączała.
            Wymyśliłem , że manetka walnięta, kupiłem manetkę i okazało się, że to nie to.
            Teraz już auto sprzedałem , a manetka dalej w garażu leży.
            Pozdrawiam.

Komentarz

• b-bar01
              Elegance
              • 2007
              • 985
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

aro333,
              nie kombinuj za mocno, ja bym kupił butlę sprężonego powietrza i przedmuchał porządnie styki w manetce, osłona kierownicy to 2 wkręty(chyba), jak już koledzy pisali, na bardziej inwazyjne metody przyjdzie czas, jak wrócisz.
              *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• aro333
                Ambiente
                • 2011
                • 167
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Tak jak koledzy piszą, olalem temat. Dzisiaj smignałem ze 30 kiloskow, kierunki dzialaja jak trzeba a popierdywanie przekaznika jest nadal. Ciut drazni ale moze styki przekaznika sie nie wypala zreszta szybko pyka bo nie obciazony zarowkami. Moze to i czas na ta manetke bo juz w tamtym roku rozbieralem ja na pol zeby obczyscic przelacznik tempomatu, nie zawsze chwytal. Teraz znowu tez to wraca okresowo. Nawet nosilem sie z zamiarem zakupu nowej manetki wiec tak czy siak do zmiany. Ale to po powrocie.

Komentarz

• crazykoko
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 140

U mnie pomogło psiknięcie dwa razy najzwyklejszym WD40.

A na garnku tak jak drut napisane było MJUT

Komentarz

• aro333
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 167
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

OK sprawa zakonczona przy okazji serwisu przednich hamulcow. Wymieniony zostal przelacznik/manetka pod kierownica. Jak narazie spokoj. Wiem, ze czesc nie najlepszej jakosci bo Topran ale w serwisie nawet sporym(nie ASO), tylko to bylo dostepne. Zobaczymy ile wytrzyma. Chociaz wentylator Toprana na chlodnicy, ten duzy dwubiegunowy, mam juz 5 rok i jak narazie wszystko ok.

Komentarz

Pracuję...