[O2] Climatronic - stuki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ProSzeK
    Drive
    • 2006
    • 43

[O2] Climatronic - stuki

milosz, siema :szeroki_usmiech
    SKODA FABIA
    1.9 TDI 101 PS
  • tmw
    Ambiente
    • 2005
    • 122

[O2] Climatronic - stuki

Witam,

Od pewnego czasu zauwazylem, ze z okolic schowka pasazera co jakis czas (w trybie Auto lub gdy recznie zmieniam nadmuch np na nogi) slychac delikatne stukanie, terkotanie. Wczesniej jakos tego nie bylo, w poprzedniej OII tez nie wystepowalo wiec normalne to nie jest.
    Czy ktos z Was spotkal sie z takim problemem ? jakies rozwiazania ?
    PZDR
    Tomek

Komentarz

• gebek
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1214

Mialem to samo w mojej pierwszej [O2] w wersji z climaticem.W polozeniu max na
      grzanie lub chlodzenie byla cisza,ale przy ustawionych 22 stopniach,jak zaczynala
      regulowac to z pod deski dochodzily nieprzyjemne stuki.To samo bylo przy
      zmianach ustawien strumienia powietrza np. nogi,szyba itd.
      W ASO powiedzieli ,ze to normalne ...tak pracuja silniki regulujace klapy...bla,bla.
      Moim zdaniem sciemniaja,bo w mojej obecnej jest cisza,chyba ze cos przekonstruowali
      bo tamta byla z 2005 roku,a ta jest z 2007 roku.
      Jedno jest pewne,te dzwieki sa mocno wk....e. :evil:
      pozdrawiam
      Tato,tato...czy to auto jest chore?
      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• tmw
        Ambiente
        • 2005
        • 122

To u mnie jest odwrotnie:
        - 2005 - cisza
        - 2007 - klepie

Na spokojnie analizujac sprawe wydaje mi sie, ze stukanie pojawilo sie po wymianie filtra PP - nie wiem czy to moze miec jakis zwiazek - sprawdze.
        PZDR
        Tomek

Komentarz

• -Piotr-
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1018
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Gdy swoją O1 przy okazji ostatniego przeglądu również zgłaszałem na "pukanie" climatronika, powiedzieli że ten problem najbardziej dotyczy O2. Podobno wgrywają inne oprogramowanie i ma być lepiej. W mojej zmienili na starszy soft (tak mówili). Po modyfikacji jest trochę lepiej . Przynajmniej czas stukania się skrócił.
          O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
          KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
          O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

W mojej OII to samo "stuku-puku", już się nawet przyzwyczaiłem , ale skoro mogą coś z tym zrobić to nie omieszkam zapytać przy kolejnym przeglądzie...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mirus
              Ambiente
              • 2005
              • 213

W mojej O2 kiedyś też coś pykało - w ASO wymienili na gwarancji panel sterowania klimatronikiem i się uspokoiło.
              Miałem wrażenie że to jakaś standardowa usterka - gość z serwisu nawet tego nie oglądał - jak powiedziałem że stuka coś w klimatroniku, to on od razu wiedział że trzeba wymieniać i co trzeba wymienić :!:
              Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
              Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• tmw
                Ambiente
                • 2005
                • 122

Dziekuje wszystkim - widac, trzeba jechac do ASO i niech kombinuja.
                PZDR
                Tomek

Komentarz

• greszczyn
                  Elegance
                  • 2005
                  • 893
                  • Nissan

Dziekuje wszystkim - widac, trzeba jechac do ASO i niech kombinuja.
                  Miałem i nadal mam w/w stuki . Serwis , niestety poza wymianą panelu - sterownika(dwukrotnie) nie potrafił uczynić nic więcej :?

Jak byś coś zdziałał ,albo serwisy już zaczęły ogarniać temat , to daj znać na forum :wink:

Komentarz

• tmw
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 122

Zamieszczone przez greszczyn
                    Jak byś coś zdziałał ,albo serwisy już zaczęły ogarniać temat , to daj znać na forum :wink:
                    W sieci znalazlem informacje, zeby w pierwszej kolejnosci zrobic adaptacje silnika sterujacego klapka otwierajaca i zamykajaca obieg zamkniety.

Zrobilem co trzeba i na poczatku bylo OK ale po jakims czasie znowu lekko zaczelo stukac. Dzis postaram sie sprawdzic wartosci nastawow silnika - wiem jakie byly po adaptacji.

Jesli nadal bedzie stukac to do wymiany jest ww. silniczek chyba w komplecie z klapka.

[ Dodano: Czw 10 Kwi, 08 18:49 ]
                    Jestem po 2. podejsciu:

VAGCOM podlaczony, 08 Klimatyzacja, wartosci blokow, grupa 011:
                    - otwarcie 48
                    - zamkniecie 206
                    dokladnie tyle ile bylo wczoraj po adaptacji wiec nic sie nie rozkalibrowalo.

Chwila zabawy z obiegiem zamknietym i wiem, ze stuki pojawiaja sie w momencie otwierania obiegu - silniczek stara sie otworzyc klapke bardziej niz powinien.

Nie wiem czy to pomoze na dluzej ale: wyrzucilem filtr, wlaczylem LO, dmuchawa na MAX - zakladam, ze takie warunki ulatwiaja otwarcie obiegu wiec byc moze silnik nie bedzie staral sie mocniej otwierac klapki. Odpalilem "nastawy podstawowe".
                    Efekt: cisza - na jak dlugo ? (wartosci blokow sa takie same ale nic nie stuka !)
                    PZDR
                    Tomek

Komentarz

• Bartek_2012
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 208

Miałem taką sytuację w swoim autku i serwis wymienił na gwarancji silnik. Wcześniej adaptacja silnika nic nie pomogła. Serwisy znają temat. Jedź do serwisu jeżeli masz gwarancję.
                      BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
                      JEST: Volvo S80 II D5
                      JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

• zeb
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 415

znają temat :lol:
                        no proszę Cie Bartek, co serwis to diagnoza...
                        mi na Zakręcie nowy soft chcieli wgrywać... ale "tego jedynego" elektryka nie było :lol: więc się bały chłopaki dotykać...

na pewno przełączenie na obieg zamknięty powoduje wyciszenie efektu, chwila po wyłaczeniu też jest cisza, na jakiś czas...

strasznie mnie to już wkurza :evil:

Komentarz

• mecholl
                          L&K
                          • 2008
                          • 1006

hej. mam o2 i ten sam problem. czytając posty stwierdzam, ze trzeba sie do tego przyzwyczaić albo słuchać głośniej muzyki. Jak ktoś znajdzie obejście będę wdzięczny za wskazówki. pozdrawiam
                          Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• rafi22
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 666
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Borykam się z tym problemem tak naprawdę od zakupu auta. W zeszłym tygodniu korzystając z okazji przeglądu po 30 tyś. zgłosiłem problem. Serwis diagnozował usterkę 2 godz., była próba podziałania przez Vaga, ale niestety skończyło się niepowiodzeniem. Decyzja serwisu - wymiana silników sterujących klapami. Obecnie czekam na części. Jak tylko będę po wymianie to oczywiście dam znać. I jeszcze jedno, choć gwarancja skończyła mi się dzisiaj wymiana wszystkich części odbędzie się jeszcze w ramach gwarancji. Niby to normalne, ale myślałem, że może być problem, a tu miła niespodzianka. Jak jeszcze wyeliminują to stukanie to będę ich wynosił pod niebiosa.

Komentarz

• hamster
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 130

Czesc,

Ja albo mam ucho nadepniete przez slonia , albo nic nie slysze.
                              Oczywiscie przy zalaczeniu samochodu/klimy slychac jak silniki ustawiaja klapy , ale juz po tym jedyny dzwiek jaki sie dobywa to np , gdy wyjade z cienia na slonce i climatronic ustawia klapy i nadmuch.
                              Moze nie slyszalem jaki jes dokladnie dzwiek przy tym problemiei go traktuje jako normalny, bo w cz-wie nie duzo klubowych O2.
                              pzdr
                              hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• tmw
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 122

hamster, nie wszystkie OII to maja. Moja z 2005 nie miala, sluzbowa z 2007 nie ma, a RS ma.

Ten dzwiek to stukanie - plastik o plastik - jesli bys to mial to na 100% bys to uslyszal.

Dzis bylem w ASO - mam podjechac na wgranie nowego softu a jak nie pomoze to wymiania ten silniczek.
                                PZDR
                                Tomek

Komentarz

Pracuję...