milosz, siema :szeroki_usmiech
[O2] Climatronic - stuki
Zwiń
X
-
[O2] Climatronic - stuki
Witam,
Od pewnego czasu zauwazylem, ze z okolic schowka pasazera co jakis czas (w trybie Auto lub gdy recznie zmieniam nadmuch np na nogi) slychac delikatne stukanie, terkotanie. Wczesniej jakos tego nie bylo, w poprzedniej OII tez nie wystepowalo wiec normalne to nie jest.
Czy ktos z Was spotkal sie z takim problemem ? jakies rozwiazania ?PZDR
Tomek
-
-
Mialem to samo w mojej pierwszej [O2] w wersji z climaticem.W polozeniu max na
grzanie lub chlodzenie byla cisza,ale przy ustawionych 22 stopniach,jak zaczynala
regulowac to z pod deski dochodzily nieprzyjemne stuki.To samo bylo przy
zmianach ustawien strumienia powietrza np. nogi,szyba itd.
W ASO powiedzieli ,ze to normalne ...tak pracuja silniki regulujace klapy...bla,bla.
Moim zdaniem sciemniaja,bo w mojej obecnej jest cisza,chyba ze cos przekonstruowali
bo tamta byla z 2005 roku,a ta jest z 2007 roku.
Jedno jest pewne,te dzwieki sa mocno wk....e. :evil:
pozdrawiamTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Gdy swoją O1 przy okazji ostatniego przeglądu również zgłaszałem na "pukanie" climatronika, powiedzieli że ten problem najbardziej dotyczy O2. Podobno wgrywają inne oprogramowanie i ma być lepiej. W mojej zmienili na starszy soft (tak mówili). Po modyfikacji jest trochę lepiej . Przynajmniej czas stukania się skrócił.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
W mojej O2 kiedyś też coś pykało - w ASO wymienili na gwarancji panel sterowania klimatronikiem i się uspokoiło.
Miałem wrażenie że to jakaś standardowa usterka - gość z serwisu nawet tego nie oglądał - jak powiedziałem że stuka coś w klimatroniku, to on od razu wiedział że trzeba wymieniać i co trzeba wymienić :!:Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greszczynJak byś coś zdziałał ,albo serwisy już zaczęły ogarniać temat , to daj znać na forum :wink:
Zrobilem co trzeba i na poczatku bylo OK ale po jakims czasie znowu lekko zaczelo stukac. Dzis postaram sie sprawdzic wartosci nastawow silnika - wiem jakie byly po adaptacji.
Jesli nadal bedzie stukac to do wymiany jest ww. silniczek chyba w komplecie z klapka.
[ Dodano: Czw 10 Kwi, 08 18:49 ]
Jestem po 2. podejsciu:
VAGCOM podlaczony, 08 Klimatyzacja, wartosci blokow, grupa 011:
- otwarcie 48
- zamkniecie 206
dokladnie tyle ile bylo wczoraj po adaptacji wiec nic sie nie rozkalibrowalo.
Chwila zabawy z obiegiem zamknietym i wiem, ze stuki pojawiaja sie w momencie otwierania obiegu - silniczek stara sie otworzyc klapke bardziej niz powinien.
Nie wiem czy to pomoze na dluzej ale: wyrzucilem filtr, wlaczylem LO, dmuchawa na MAX - zakladam, ze takie warunki ulatwiaja otwarcie obiegu wiec byc moze silnik nie bedzie staral sie mocniej otwierac klapki. Odpalilem "nastawy podstawowe".
Efekt: cisza - na jak dlugo ? (wartosci blokow sa takie same ale nic nie stuka !)PZDR
Tomek
Komentarz
-
-
Miałem taką sytuację w swoim autku i serwis wymienił na gwarancji silnik. Wcześniej adaptacja silnika nic nie pomogła. Serwisy znają temat. Jedź do serwisu jeżeli masz gwarancję.BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
JEST: Volvo S80 II D5
JEST: BMW R1200GS Adventure
Komentarz
-
-
znają temat :lol:
no proszę Cie Bartek, co serwis to diagnoza...
mi na Zakręcie nowy soft chcieli wgrywać... ale "tego jedynego" elektryka nie było :lol: więc się bały chłopaki dotykać...
na pewno przełączenie na obieg zamknięty powoduje wyciszenie efektu, chwila po wyłaczeniu też jest cisza, na jakiś czas...
strasznie mnie to już wkurza :evil:
Komentarz
-
-
Borykam się z tym problemem tak naprawdę od zakupu auta. W zeszłym tygodniu korzystając z okazji przeglądu po 30 tyś. zgłosiłem problem. Serwis diagnozował usterkę 2 godz., była próba podziałania przez Vaga, ale niestety skończyło się niepowiodzeniem. Decyzja serwisu - wymiana silników sterujących klapami. Obecnie czekam na części. Jak tylko będę po wymianie to oczywiście dam znać. I jeszcze jedno, choć gwarancja skończyła mi się dzisiaj wymiana wszystkich części odbędzie się jeszcze w ramach gwarancji. Niby to normalne, ale myślałem, że może być problem, a tu miła niespodzianka. Jak jeszcze wyeliminują to stukanie to będę ich wynosił pod niebiosa.
Komentarz
-
-
Czesc,
Ja albo mam ucho nadepniete przez slonia , albo nic nie slysze.
Oczywiscie przy zalaczeniu samochodu/klimy slychac jak silniki ustawiaja klapy , ale juz po tym jedyny dzwiek jaki sie dobywa to np , gdy wyjade z cienia na slonce i climatronic ustawia klapy i nadmuch.
Moze nie slyszalem jaki jes dokladnie dzwiek przy tym problemiei go traktuje jako normalny, bo w cz-wie nie duzo klubowych O2.
Komentarz
-
-
hamster, nie wszystkie OII to maja. Moja z 2005 nie miala, sluzbowa z 2007 nie ma, a RS ma.
Ten dzwiek to stukanie - plastik o plastik - jesli bys to mial to na 100% bys to uslyszal.
Dzis bylem w ASO - mam podjechac na wgranie nowego softu a jak nie pomoze to wymiania ten silniczek.PZDR
Tomek
Komentarz
-
Komentarz