Zona brata zatankowala niecale 5 ltr beznyny na szczescie tylko tyle bo w pore sie zorientowala ze to diesel auto nie bylo odpalane i zostalo scholowane pod dom i teraz moje pytnie do szanownego panstawa jak ta ciecz zlać najlepiej bez odkrecania zbiornika auto to Octavia II 1,9 105PS, w baku w tej chwili znajduje sie okolo 10 ltr. ropy oraz ww. 5 litrow benzyny, czy mozna odpiąc od filtra paliwa przewod i wypompowac paliwo krecac rozrusznikiem ? czy jest jakas inna skuteczna metoda ?
jednak jakos sie upieram zeby to cholerstwo spuscic i zapomniec a zeby bylo malo ta benzyta to Shell V-Power Racing wiec wole tego nie mieszac
To co myslicie lepiej odkrecic z tylu pompe paliwowa i kombinowac z wezykiem czy dopierac sie do tego filtra ??
Tomi, Jak chcesz. Ale z drugiej strony, to jak zaczniesz pompowac to bedzie tego troche w przewodach potem,a do zera nie wypompujesz, bo zatrzesz pompe.
5l dolane i powiedzmy teoretyczne 0km do konca na baku wg kompa, to tak naprawde drugie 3-7l w baku ON.
Do zero niekoniecznie z uwagi na ta pompe ale tak z 10 litrow chetnie sie pozbede akurat 5 zostanie i reszta zaleje swieza ropa do pelna, tylko teraz pytanie ktory przewod wypiac na gorze filtra ? i czy jezeli zostawie z 5 litrow paliwa to uklad chyba nie powinien sie zapowietrzyc ?
JA miałem taki przypadek to dolałem ile się dało oleju. Potem zlałem do beczek taką mieszankę, też ile się dało bo tylko ze 40 litrów. Potem znowu dolałem do fulla i z obliczeń wynikło, że mam tylko bardzo mały procent w baku benzyny. Potem sukcesywnie dolewałem co trochę do fulla, aż zapomniałem o temacie :wink:
Mieszanka została na ciężkie czasy - tzn. na zimę i mrozy, dolewałem wtedy po trochu do baku.
Z pewnością mała ilość benzyny w oleju nie powinna zaszkodzić.
Komentarz