Problem w deszczu z odpalaniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Olga25
    Classic
    • 2010
    • 1

Do O II na pewno nie ma. Nie wiem jak bylo z O I ale podejrzewam, że też nie była dostępna.
    Ja tam żałuję, że nie ma do O II przedniej szyby podgrzewanej. Jest to super sprawa i naprawdę szkoda, że nie ma jej w wyposażeniu.
  • Mario2323
    Classic
    • 2008
    • 2

Siema mam octanie 1.6 75KW i mam problem z gaśnięciem silnika w deszczu. Jak tylko pada deszcz gaśnie mi silnik i kaplica. Byłem w dwóch salonach i jednym warsztacie nic nie naprawili wymienili aparat zapłonowy czujnik hallotronowy X 2 oraz cewkę. Co jest najlepsze samochód jak postoi dwa dni w garażu to znowu zaczyna odpalać. Sprawdziłem ze, podczas gdy nie odpala jest iskra słucha kopułka oraz wszystko inne z góry widoczne jest słuche. Proszę o porady.

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Sprawdź czy nie zalało kompa. Jest chyba na podszybiu, czyli tam gdzie leci najwięcej wody. Często wystarczy trochę wilgoci na głónym złączu ECU i wszystko szaleje. Jeśli stwierdzisz, że obudowa od kompa nosi ślady wilgoci, to najpierw porządne suszenie, najlepiej z wyjętym złączem kompa, a potem odpowiednie zabezpieczenie, bo oryginalnie to jest chyba tylko kawałek plastikowego "daszka" ( ja w cordobie przykleiłem z wierzchu kompa kawał maty Soudala, takiej jak do wyciszania drzwi i wszystko było cacy)...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• dariuspolo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1168

Mario2323, sprawdz kable wysokiego napiecia (zaplomowe) czy nie maja przebicia przy duzej wilgotnosci powietrza.
        T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
        SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
        Zuzycie paliwa

Komentarz

• Witek1952
          Ambiente
          • 2007
          • 196

Witam serdecznie.Napisz jak to się skończyło.Miałem kiedyś podobną historię z Tdi.Tam po wymianie szyby zalewało komputer.
          Witek

Komentarz

• Sebastian_M26
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1823
            • Superb II (3T4)

2 lata temu też się z tym męczyłem.
            Wtedy zmieniłem świece, kable, palec, kopułke, uszczelnienie aparatu i pomogło na 2 lata.

Wczoraj w ulewie znowu zaczął przerywać, nie wchodził na obroty, na luzie co chwile wypadały zapłony.
            Na szczęście dojechałem do domu i zgasł.Przez 2 godziny nie dało się uruchomić.

Wymienie cewke bo ma 7 lat, jeśli to nie pomoże będę musiał rozebrać podszybie i dostać się do komputera.
            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1085
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Prawdopodobnie wystarczy odkręcić pióra wycieraczek, zdjąć plastyk zakrywający podszybie i usunąć zalegające tam liście z ubiegłego roku, które zatykają otwór odpływowy, skutkiem czego woda zalewa sterownik silnika.

Komentarz

• hos
                Classic
                • 2008
                • 2

Witam.
                Dopiero się zarejestrowałem, ponieważ mam od 3 dni taki sam problem ze swoją "niunią" 1.6, jak Mario 2323.
                Wymieniłem narazie przewody i świece, a jutro wizyta w warsztacie i na komputer. Zauważyłem kropelkę wody na przewodzie dochodzącym do aparatu, więc może być to przyczyną. Zaraz idę do garażu i będę suszył. Jak problem zniknie to odpowiem.
                hos

Komentarz

Pracuję...