No to jeszcze raz gratulacje i zdrówka dla was
Elektryczne szyby - nie działa lewy przód
Zwiń
X
-
Elektryczne szyby - nie działa lewy przód
Witam serdecznie.
W mojej 8-letnej już Octavii przestała działać szyba przy kierowcy. Słychać jakby "pykanie" przekaźnika ale jak zamknięta tak zamknięta. Wcześniej zanim całkowicie przestała działać to zdarzały się zacięcia, np. przez kilka dni nie dała się otworzyć potem kilka razy zadziałała teraz milczy. Podejrzewam zimne luty i chciałem rozebrać układ sterowania lecz zaczęły się problemy. Elektronika jest zespolona z nazwijmy to modułem i silnikiem i nie bardzo wiem czy da się ją wyjąć bez demontażu całego mechanizmu? A jeśli demontować mechanizm to w jaki sposób? Czy są jakieś opisy?
Może jakieś fotki?
Wojtek
-
-
Sama plytka modulu komfortu jest powleczona lakierem (czarna plastikowa obudowa), trudno cos pomierzyc lub polutowac. Od modulu komfortu mozna odpiac wtyczke kabla (gruby od dolu) i od gory plytke dla silnika podnoszenia szyby. Plytka sterujaca silnikiem ma nie wiele elementow i uszkodzenia mechaniczne lub zimne luty mozna wytropic. Gdy mowisz ze klika przy probie podnoszenia to znaczy ze napiecie dochodzi do silnika, on probuje poruszyc linke ale przy zbyt duzym oporze (rdza?, zakleszczenie) wylacza go bezpiecznik nadmiarowy lub term. Samego napedu szyby nie naprawialem.PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
Jest dokładnie jak napisałeś. Przyczyną uszkodzenia była woda i rdza w lince pod pancerzem - tak przypuszczam. Sam mechanizm rozruszałem i przesmarowałem teraz kręci ale pobór prądu trochę wg. mnie duży - bez szyby ok. 10 A. Wygląda jednak na to, że w samym sterowniku też coś poszło. Jutro spróbuję wyjąć sterownik z obudowy. Muszę też poszukać - niestety - plastików do mocowania szyby bo jeden pękł podczas demontażu
Komentarz
-
-
Witam,
U mnie ten sam problem z "klikaniem" w drzwiach od kierowcy co u kolegi GaaD, z tym że u mnie padło bez ostrzeżenia. Kupiłem drugi silniczek z modułem i dalej "klika", nawet go nie mocowałem do mechanizmu podnoszenia szyby. Sprawdze jeszcze piny w kostce czy nie są zaśniedziałe lub skorodowane.
Pozdrawiam
Robert
Skoda Octavia Kombi 04
1.9 TDI
Komentarz
-
-
Ja niestety na razie jeżdżę z rozbabranymi drzwiami. Nie mam czasu aby się dobrać do modułu komfortu a wyjęcie go z plastikowej obudowy nie będzie łatwe. A ponieważ już od paru lat mam też połamane "spinki" w prawych tylnych to muszę zamówić dwa komplety i szukam najtańszych.
Jeśli uda mi się coś znaleźć w elektronice komfortu z pewnością napiszę.
Komentarz
-
-
No to może napisz który kabelek bo jest ich tam sporo może jakiś opis pinów tego modułu?
Gdzie znajdę jego numer? Mój różni się delikatnie od tego z fotek powyżej. Ale nie bardzo widzę jego numer serwisowy. Jest biała naklejka z dziwnymi numerkami:
101446 203
05 0763 20
kod kreskowy
H1.20 S2.7 170400
kod kreskowy
26 2132
Wydrapałem delikatnie gumę ze styków ale nadal nie chce się wysunąć a nie chcę go połamać bo wtedy już na pewno będzie konieczny zakup nowego.
Ok udało się moduł mam wyjęty teraz w wolnej chwili pomierzę co nieco po podłączeniu.
Komentarz
-
-
Tak więc pomierzyłem i stwierdziłem, że nie ma zasilania do pracy silnika. A że poczytałem o problemach związanych z modułem w Skodzie to zdjąłem gumę osłaniającą wiązkę pomiędzy drzwiami a korpusem no i oczywiście pokruszone (poprzecierane) kabelki.
Z powodu wyjazdu nie będę tego kleił teraz ale po powrocie i dam znać o efektach.
no i mam nadzieję, że do tego czasu dojdą do mnie spinki.
Dzięki za pomoc i otrzymane wskazówki.
Wojtek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GaaDzasilania do pracy silnika. A że poczytałem o problemach związanych z modułem w Skodzie to zdjąłem gumę osłaniającą wiązkę pomiędzy drzwiami a korpusem no i oczywiście pokruszone (poprzecierane) kabelki.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GaaD(...) Sam mechanizm rozruszałem i przesmarowałem teraz kręci (...)
Probowałem to zrobić ciągnąc - na ile się dało - za linki, ale coś czuję, że to chyba nie tak, bo ani drgnęło.
Próbowałem po odkręceniu 4 śrubek łączących silnik z przekładnią go odłączyć, ale wyglądało mi na to, że trzeba by zdemontować całość od podnoszenia szyby, bo mechanizm (silnik + przekładnia) jest przykręcony do całego szkieletu śrubami od strony poszycia drzwi.
Z góry dziękuję. mirekNie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
Komentarz