[O1] Czujnik poziomu oleju przerwa lub zwarcie do plusa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mavericks
    Classic
    • 2008
    • 7

Moze kombi a teraz liftback i stad roznica dlugosci samego bagaznika :roll:
  • tomagic
    Classic
    • 2007
    • 3

Witam

Po włączeniu silnika kontrolka oleju mruga 5 razy. Poziom oleju jest w porządku.

Jak znalazłem przeszukując forum może to oznaczać, że padł czujnik poziomu oleju lub połączenie czujnika się obluzowało. Tylko w którym miejscu i jak sprawdzić połączenie czujnika? Czy trzeba spuszczać olej i odkręcać miskę olejową, czy jest jakiś inny sposób?

Mój VAG sygnalizuje taki błąd:
    562 Czujnik poziomu oleju przerwa lub zwarcie do plusa
    562 Czujnik poziomu oleju zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY

Mogę oczywiście podjechać do ASO, ale jak widziałem w archiwum postów prawdopodobnie stwierdzą, że padł czujnik i trzeba go wymienić co kosztuje podobno ponad 300zł, więc najpierw naturalnie chciałbym sprawdzić czy może to tylko poluzowanie kabla?

Z góry dzięki za wszelką pomoc!
    Pozdrawiam,
    Tomek

Komentarz

• kristo
      Rider
      S_OCP Member
      • 2004
      • 266

tomagic, oleju nie trzeba spuszczać przy sprawdzaniu połączenia - sprawdź wtyczkę czujnika poziomu oleju ( to ten co widać go na spodniej cześći miski olejowej ) może pomoże o ile sam czujnik nie padł...
      ja już jeżdżę koło 10 kkm z tym mruganiem i nawet się przyzwyczajam pomału...
      wymiana tego czujnika wiąże się ze spuszczaniem oleju, na co zbytnio nie mam ochoty...
      Pink Floyd fan.

Komentarz

• tomagic
        Classic
        • 2007
        • 3

Dzięki kristo!

Idę wsadzić głowę pod miskę :wink:

[ Dodano: Wto 27 Maj, 08 10:19 ]
        Niestety przewód jest na miejscu, twardo siedzi, jest natomiast tam trochę oleju, znajomy mechanik powiedział, że trochę może tam być opryskane olejem, lecz czy faktycznie?
        Kontrolka nadal miga, a komputer podaje ten sam błąd, więc pewnie trzeba czujnik kiedyś wymienić...
        Pozdrawiam,
        Tomek

Komentarz

Pracuję...