Ja wyciągałem w OI w pozycji 2. Trochę przypadkiem ale na pewno wychodzi.
[O1] Wycieraczki wykonuja powolne ruchy. Co jest grane?
Zwiń
X
-
[O1] Wycieraczki wykonuja powolne ruchy. Co jest grane?
Witam ostattnio zauwazylem ze jesli wlacze wycieraczki to jakos pomalu wycieraja, nawet skoki sa zauwazalne. Auto 2003 rok i taki numer. Na 2 i 3 polozeniu jest tak samo choc na 3 to powinny wymiatac. Czytalem cos o zapiekaniu sie sworzni, czyzby to mi sie trafilo? Co radzicie sprawdzic zeby usunac ta usterke? Dzieki
-
-
na 99,9 % jest to początek zapiekania sie sworzni w mechanizmie wycieraczek . ja poradziłem sobie z tym w ten sposób że zdemontowałem podszybie wykręciłem mechanizm wycieraczek wybiłem sworznie ( tylko trzeba to zrobić ostrożnie zeby nie połamać mechanizmu) przeczyściłem sworznie papierem ściernym i przesmarowałem wd40 smigały jak nowe. radze zrobic to w miare szybko gdyż wycieraczki mogą stanąc zupełnie i wtedy wybicie sworzni tez będzie trudniejszeOctavia Combi Tour Ice+ 1.9TDi AXR 115,2 kucy/265,8 niutonów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Silver200To chyba normalna przypadłość w całej grupie
BTW - kumpel sugerował, zanim będzie za późno, podważenie uszczelki i napakowanie tam jakiegoś towotu czy inszego smaru w ramach profilaktyki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SaszkaZamieszczone przez Silver200To chyba normalna przypadłość w całej grupie
BTW - kumpel sugerował, zanim będzie za późno, podważenie uszczelki i napakowanie tam jakiegoś towotu czy inszego smaru w ramach profilaktyki.
żeby skutecznie napakować tam jjakikolwiek smar trzeba rozebrać cały mechanizm, a wtedy mozna od razu wyczyścić i nasmarować jedna robota
Komentarz
-
-
Saszka, Z gory to juz mozna sobie teraz tylko popatrzec. Zatarte sa juz prawie calkowicie prowadnice i obecnie najlepiej to rozebrac i wyczyscic jak sa problemy, bo moze byc tak, ze kiedys nie rusza calkiem :twisted: Tam by trzeba bylo wspawac smarowniczki i co jakis czas uzupelniac smar :lol: Konstrukcyjnie jest to zle rozwiazane i tyle
Komentarz
-
-
witam, wlasnie taks ie dzieje, u mnie czy wlacze na najszybszy czy tez na ten pierwszy bieg to chodza tak samo, czasem jakby dostaja turbo i machnie szybko. A czasem chodza skokami, Myslalem ze to jest silnik wycieraczek, ale tak jak piszecie rozbiore najpierw i nasmaruje. Mam nadzieje ze pomoze. Bo przy wiekszej ulewie to wycieraczki sie nie wyrobia z zgarnianiem. A jeszcze jedno czy mozna stosowac smar grafitowy, np ten co idzie do przegubow? akurat mam taki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez speederozbiore najpierw i nasmaruje. Mam nadzieje ze pomoze. .....czy mozna stosowac smar grafitowy, np ten co idzie do przegubow? akurat mam taki.
Komentarz
-
-
witam, a wiec tak jak pisaliscie zapiekly sie sworznie, jeden to ledwo wybilem, ale ladnie przeczyscilem i nasmarowalem smarem grafitowym (podobny co idzie do przegubow) taki mialem. I musze powiedziec ze wycieraczki nabraly tempa , chodza super. Dziwne ze VW i czeskie badziewie sie zapieka przy 5 letnim aucie, ale teraz mam nadziej ze na dlugo mi posluzy. Kto smaruje ten jedzie. Pozrdawiam
Komentarz
-
-
Witam wszystkich, ja też wczoraj zajołem się moimi wycieraczkami,padły po 8 latach. Chciałem udzielić kilku rad dla tych co jescze tego nie robili, a więc nie jest to wcale trudne, zajeło mi to 2,5 h z tym ze 30 minut moczyłej jeden sworzeń w ropie bo nie chciał nawet drgnąć. Niezbędne do wykonania tej czynności jest imadło, wkręcamy nasz mechanizm i staramy sie jak najbardziej rozruszać sworzeń, używając przy tym sporej ilości np. WD40. Samo złozenie to juz bajka,a dodam tylko że zdjęcie podszybia to naprawdę banalnie proste. I takim oto sposobem można zaoszczedzić kilka złoty, bo nowe sworznie to 38 zł szt., nowy mechanizm oryginalny to 178 zł, a wierna kopia oryginału 140 zł, no i gościu za montaz chciał 30 zł.( ceny Kłodzko - Dolny Śląsk) Tak że koledzy OKTAVIUSZE i koleżanki OKTAVIANKI do dzieła da sie to zrobić samemu.
Pozdrawiam
KRZYSIEKChristopher
Octavia II 1,9 TDI, 105 PS
Komentarz
-
-
witam mam ten sam problem chodzą powoli juz 2 razy staneły po srodku. co dokąłdnie trzeba wykrecić?? jestem zupełnie zielony jeżeli chodiz o te sprawy mechaniczne czy tzreba duzo zeczy rozbierać czy tylko odkrecić wycieraczke z góry? ile za takie cos bierze mechanik i cyz ktoś zna jakiegos w białymstoku ktory by to od reki zorbi? i nie spieprzył bo juz z roznymi sie psotkałem przy poprzednim samochodzie. dzieki pozdrawiamBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
blackrs, otwierasz klape. Wykrecasz przed tem obie wycieraczki. Klucz nasadkowy, bodajze 12. Zanim to zrobisz, sciagasz dwie zaslepki. Pozniej demontujesz uszczelke grodziowa, nastepnie oba plastiki podszybia. Pozniej to wykrecasz 3 sruby, na ktorych zamontowany jest mechanizm wycieraczek. Wypinasz wtyczke i bierzesz sie do roboty.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
blackrs, wydrukować :arrow: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...aczki&start=15
po drodze do garażu zakupić browarka i 30min roboty
Komentarz
-
Komentarz