Panowie mi chyba naprawdę mimo najszczerszych chęci nie wyjdzie. bobas młodszy ma grypę, mi strasznie się oddycha i żeberka bolą :cry: Chyba zeby wyszedł jakiś cud. Ja proponuje zmienić tego spocika u Mirro na cieplejsze dni aby grilla rozpalić itp... Co wy na to ??
Rozwalilo kolektor (gaz)
Zwiń
X
-
Rozwalilo kolektor (gaz)
Dokladnie jak w temacie. Mam Octavie '97 1.6 AKL z sekwencyjnym gazem. Rano podcas odpalania rozerwalo mi plastikowy kolektor :/ (piatek trzynastego ;P) I w zwiazku z tym mam pytanka:
1. Czy ktos sie orientuje ile cos takiego moze kosztowac.
2. Czy ktos zna jakis dobry warsztat w Wawie w okolicach Wawra (musze go zaholowac bo sam juz nie jezdzi )
3. Czy i gdzie ewentualnie mozna kupic metalowy kolektor.
4. Dodatkowe sugestie mile widziane.
Dzieki za poswiecony czasŻaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.
-
-
ja mam u siebie załozony metalowy kolektor bo plastikowy na zwykłej instalacj rozerwało po 6 miesiacach ile kosztuje taki kolektor to nie wiem bo zakład który montował instalacje załozył go gratis w ramach gwarancji bo miały byc jakieś zabezpieczenia zeby kolektora nie rozwaliło
na metalowym jeżdże od 6 lat przejechałem na nim 150 tyś i wszystko ok nic nie strzela jednym słowem nie ma róznicy plastik czy metal
plastikowy kosztuje coś około 800 zł ale nie jestem pewnien ceny mogły zejśc w dół
instalacje zakładałem w falecichach koło Białobrzeg (droga E7) 70 kilometrów od warszawy
Komentarz
-
-
Janinho, i tu sie mylisz bo jak rozwalił sie kolektor to auto zapali ale odrazu wkręca sie na maxymalne oboty, i nie wazne czy to benzyna czy gaz, jeżeli byłby tylko pęknięty to wtedy mogły by skakać obroty albo utrzymywac się na większym poziomie
może myslisz o kolektorze wydechowym a to juz zupełnie inn bajka
wiem bo przeszedłem przez to, za pierwszym razem lekko pękł po strzale gazu i oborty skakały po wymianie na drugi klejony pojechałem w trase 200 km i przy miejscu docelowym strzeliło tak że i odme urwało. Zadzwoniłem do gazowników a oni na to ze zapomnieli powiedzieć żeby nie jeździć na gazie :evil:
kumpel wzial od nich inny kolektor przywiózł mi go sam wymieniłem i wróciłem na paliwku do domu.
Po powrocie załozyli mi kolektor metalowy i od tej pory wszystko gra
Komentarz
-
-
mogło rozwalić - jak najbardziej - najprawdopodobniej uwalony reduktor - membrana, lub któryś wtryskiwacz. fakt - faktem, że cały układ ssący musiał być napełniony gazem. szansa na strzał 100 %. musiał huknąć. nie polecam do tego silnika metalowych kolektorów - można probować dobrać coś z golfa - tam był bardzo podobny silnik jak AKL - tylko kolektory były metalowe - w zasadzie dokładnie takiego samego kształtu, tylko metal.
Ale uważam, że należy usunąć problem z gazem i nadal jeździć bez cudaczenia z przekładkami.
Czyli :
1. nie przekładaj na metal - tylko załóż taki jak był
2. pojeździć na benzynce małą chwilkę.
3. pierwsze przełączenie na gaz u gazownika z podpiętym kompem
i teraz ja mam pytanie: czy od jakiegoś czasu nie obserwowałeś takowego objawu: po zgaszeniu silnika, gdy był na LPG, ponowny rozruch na Pb wymagał dłuższego kręcenie rozrusznikiem, a zdecydowanie pomagało wciśniecie pedału gazu?Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez huwei teraz ja mam pytanie: czy od jakiegoś czasu nie obserwowałeś takowego objawu: po zgaszeniu silnika, gdy był na LPG, ponowny rozruch na Pb wymagał dłuższego kręcenie rozrusznikiem, a zdecydowanie pomagało wciśniecie pedału gazu?
Dzieki, za rady. Jak ktos ma jeszcze jakas to chetnie poczytamŻaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.
Komentarz
-
-
jaka sekwencja? a zasadniczo : jaki reduktor?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=367749667 - to jest to co potrzebujesz oczywiście przykładowa aukcja. ale tak jak sądziłem - zbagatelizowałeś problem , który Ci sie pojawił, i no cóż : 13 piatek. dało radę . załóż normalny plastikowy kolektor, i zrób gaz - ma działać.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
Komentarz