te szpary nad lampami to pewnie wloty powietrza chłodzące motorownię :lol:
Czy można w ten sposób-(za dużo oleju w silniku)?
Zwiń
X
-
Czy można w ten sposób-(za dużo oleju w silniku)?
Wiem, zaraz powiecie że było 1000 razy.
Ale ja mam inne pytanie. Czy można poprzez odkręcenie filtra oleju zmniejszyć poziom oleju w silniku?Czy coś może się stać?
Zawsze sprawdzałem poziom oleju jakieś 10 min po wyłączeniu silnika i było ok. 2mm powyżej połowy na bagnecie.Ale dzisiaj sprawdziłem po 1 h i ku mojemu zdziwieniu poziom przekracza ok 7mm powyżej połówki bagnetu (olej wymieniał poprzedni właściciel jakieś 5kkm)SUPERB 1.8T LPG (BRC)
OCTAVIA 2FL 1.6 MPI LPG (LR)
-
-
Zamieszczone przez leonesCzy można poprzez odkręcenie filtra oleju zmniejszyć poziom oleju w silniku?Czy coś może się stać?
Ale jeśli jest troszeczkę ponad stan to wydaję mi się że nie ma sensu nic robić, nic się nie stanie,
żebyś miał z litr ponad stan to OK, ale jeśli jest 50-100 gram to nic nie będzieNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Znalazłem w "Motorze" coś takiego:"Nadmiar jest szkodliwy, zbyt duża jego ilość w układzie smarowania prowadzi do wzrostu panującego w nim ciśnienia (narażone uszczelnienie silnika). Olej wypchnięty przez odmę może w znacznych ilościach trafić do komory spalania, powodując niekontrolowany wzrost obrotów, co może doprowadzić do zniszczenia silnika".
I co wy na to?SUPERB 1.8T LPG (BRC)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonesNadmiar jest szkodliwy, zbyt duża jego ilość w układzie smarowania prowadzi do wzrostu panującego w nim ciśnienia
Zamieszczone przez leonespoziom przekracza ok 7mm powyżej połówki bagnetuNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Moi drodzy :idea: , jeżeli po przejechaniu 5 kkm nie wywaliło uszczelnień poprzez wzrost ciśnienia w komorze korbowej, TO JUŻ NIE WYWALI :!: .
Zastanawiające jest tylko podejście i podstawowa wiedza tech. :shock: leones, do zasadniczej sprawy - kiedy sprawdzać poziom oleju (z resztą nie tylko tego płynu "ustrojowego" autka) - Najpierw czytaj instrukcje - a potem działaj :!: Rób tak jak pisze macieks, przy normalnych przelotach, a w przypadku samodzielnej wymiany oleju i filtru (po zalaniu świerzynki) odpal na kilka sek. silniczek (aby olej mógł zalać filtr) zgaś i sprawdź poziom - - uzupełnij stosowną ilość... 8)
Pzdr :wink:
Komentarz
-
-
Ja mam tez na zimnym(1 dzien nie jezdzil) silniku sprawdzilem poziom i mam okolo 7 mm za dużo oleju. Jak pojechalem do ASO z pretensjami to odpowiedzieli mi ze jak sprawdzam po dluzszym postoju to tak ma byc bo olej scieka z kazdego elementu wyzej i bedzie ponad poziom. Kazali mi sprawdzać okolo 10 min po wylaczeniu silnika. Wiec tak zrobiłem i po 10 min miałem 1mm mniej niż polowa zalecanej ilości. po 20 min miałem około 3/4 a po 0,5h miałem 1 mm przed wartością maksymalna.
Teraz mam mętlik w głowie i nie wiem czy coś z tym robić czy nie... mam przejechane na tym poziomie 3,5 tys km niby wszystko ok...
Wymieniałem ten olej w Gall ICM ale teraz to umowie sie w Elcar na kontrole tego oleju dla świętego spokoju. Po tej kontroli napisze tutaj co i jak mi powiedzieli.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macieksJak masz powyżej poziomu max to jest za dużo - odessij strzykawką z wężykiem przez otwór bagnetu (będzie na dolewkę :wink: ).
[ Dodano: Czw 19 Cze, 08 20:50 ]
Zamieszczone przez wojtek841Rób tak jak pisze macieks, przy normalnych przelotach, a w przypadku samodzielnej wymiany oleju i filtru (po zalaniu świerzynki) odpal na kilka sek. silniczek (aby olej mógł zalać filtr) zgaś i sprawdź poziom - - uzupełnij stosowną ilość... 8)
Pzdr :wink:SUPERB 1.8T LPG (BRC)
Komentarz
-
-
hmmm czy napewno na zimnym? Olej ze wzrostem temperatury rozszerza się... W instrukcji pisze by odczekać po zgaszeniu i sprawdzić...
Po nocy do michy spływa prawie calutki olej z silnika więc czy jest to miarodajne?
Producenci oleju również zalecają odczekac i sprawdzac na ciepłym...
Ksiązka H.R.Etzolda również zaleca by rozgrzac silnik..odczekac az olej spłynie i wtedy sprawdzać...
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftOd zawsze sprawdzalem na zimnym silniku po nocnym postoju i zawsze wiedzialem ile jest oleju
Zamieszczone przez b707Olej ze wzrostem temperatury rozszerza się...
Olej sprawdzam zawsze rano, zawsze w tym samym miejscu. Takze wszystkie wyniki sa miarodajne.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
jak wspomniałem wcześniej tak zrobiłem byłem w Elcar z olejem i wytłumaczono mi ze zawsze po nocy będzie oleju więcej niż max bo ścieka z głowicy. Zapytano mnie ile jest oleju po 10-15 minutach. Jak powiedziałem ze wszyscy mówią że ma być po nocy pomiędzy min - max to w skodzie powiedzieli ze to błąd i tak naprawdę wszyscy którzy tak mówią maja za mały poziom oleju i że w każdym warsztacie ASO naleją mi w taki sposób. Poprawna wartość to połowa po 10-15 min.
Komentarz
-
-
W instrukcji jest napisane, żeby sprawdzać kilka minut po zgaszeniu auta.
BTW, natchniony tym wątkiem postanowiłem sprawdzić poziom u siebie (wymieniałem niecałe 2 tygodnie temu). I co? Około pół centa ponad poziom! Ale chłopaki w Aso odessali i przeprosili, tak więc im odpuszcze obsmarowanie na forum :-) Chciałem żeby mi jeszcze w ramach rekompensaty auto umyli, bo się uwaliło niemiłosiernie, ale akurat nie było "myjkowego" :-(
Morał jest taki: zawsze po zmianie sprawdzaj poziom i rób to 10 minut po zgaszeniu auta, na równej powierzchni.
Komentarz
-
-
Ja bylem ostatnio na przegladzie. Sprawdzielm rano poziom i co - 5 mm ponad max. Telefon do Emidy Krakow potem Interauto Zakopianska i wszedzie uslyszalem to samo. Poziom oleju badac w ten sposob:
1. Zimny silnik odpalic na 10-15 sekund.
2. Zgasic i odrazu sprawdzic poziom oleju.
3. Jesli wtedy jest ponad max to przegwizdane, jesli nie to jezdzic.
Ile w tym prawdy , nie wiem. Ponoc to zalecenie SAP.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yanooshiiikJa bylem ostatnio na przegladzie. Sprawdzielm rano poziom i co - 5 mm ponad max. Telefon do Emidy Krakow potem Interauto Zakopianska i wszedzie uslyszalem to samo. Poziom oleju badac w ten sposob:
1. Zimny silnik odpalic na 10-15 sekund.
2. Zgasic i odrazu sprawdzic poziom oleju.
3. Jesli wtedy jest ponad max to przegwizdane, jesli nie to jezdzic.
Ile w tym prawdy , nie wiem. Ponoc to zalecenie SAP.
Przy takiej metodzie pomiaru,mając w misce 10 l.oleju nigdy na miarce nie stwierdzimy nadwyżki,prędzej uszczelniacze polecą w kosmos.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
Komentarz