Witam!
Mam problem z zamknięciem elektrycznej bocznej szyby od strony kierowcy! Wczoraj się zacięła i nie mogłem jej zamknąć, wieczorem wszystko wróciło do normy a dziś rano ją otworzyłem i już ponownie nie mogłem jej zamknąć. Byłem a ASO a tam rozebrali drzwi i stwierdzili że uszkodzony jest silnik do podnoszenia szyby i wymiana będzie kosztowała 900 za silnik i 100 za wymianę.
Chciałem sie Was zapytać czy to tyle musi kosztować, może są jakieś zamienniki poza używanymi?
Krolll jeżeli masz zamykanie szyb z pilota, to jak nie będą działały Ci przyciski to spróbuj zamknąć ją z pilota. Jeżeli nie zadziała to problem jest poza przyciskami. Może być jeszcze na zasilaniu silnika - oprócz sygnału sterującego o ile dobrze pamiętam jest również podciągnięte zasilanie. Jak działa sprawdź, które styki mają napięcie 12V a następnie sprawdź kabelek tego koloru na wiązce przechodzącej z kabiny do drzwi - użyteczna jest szpilka lub igła wbijana w kabel i miernik. Na 90% stawiam na przetarcie kabla (po 7 latach to TTM), a na 10% na inną usterkę - w tym silnik. W O1 też miałem problem ze sterowaniem szyb w drzwiach kierowcy (są częściej otwierane niż inne) i rozwiązaniem był dodatkowy kabel ze skrzynki bezpieczników do zasilania silnika podnośnika szyby.
Dziękuję za odpowiedzi i rady, w między zasie została sprawdzona usterka i okazało się że z pewnością padł silnik od szyby, wszyscy z którymi rozmawiałem twierdzą że rzeczywiście jest to bardzo rzadki przypadek.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie czy rzeczywiście to tyle musi w serwisie kosztować ( ok. 1000 zł), czy nie ma nowych zamienników poza używanymi?
A po co kupowac zamiennik jak mozna kupic oryginalna uzywke
popieram. Zamiennika silnika prawdopodobnie w ogóle nie znajdziesz - najczęsciej używki będziesz miał kpl podnośniki, więc będziesz miał na zapas jeszcze mechanizm, który też w O1 lubi się czasami rozsypać - ja wymieniałem dwa z czterech w ciągu 6 lat eksploatacji. Wymiana jest bezproblemowa za wyjątkiem folii na drzwiach, ale to oddzielny temat.
Jako ciekawostka podam, ze dzis targalem taki podnosnik szyby we Freelanderze, bo pekla linka - wyciagam a tu znaczek VW, no to patrze a tam oznaczenie 6N...... czyli stare poczciwe VW Polo :lol: Tak wiec, te podnosniki sa naprawde mocne i trwale jesli inne marki nie robia wlasnych, a kupuja gotowca
Komentarz