odkopie troche temat bo dzis tez dostalem w pakiecie wspomniane bledy 17544 i 17705. Check engine zapalil mi sie w momencie kiedy tak niefortunnie ruszylem z 1nki z pod swiatel ze auto prawie zgaslo (tzn nie dalem prawie gazu). pozniej skasowalem bledy, zaliczylem male szalenstwo po miescie w ramach testów i zadnych anomalii, skaczacych obrotow, szarpania, spadku mocy itp nie uswiadczylem, wiec moze ten silnik MUSI dostawac wiecej pod ogon bo inaczej cierpi :diabelski_usmiech
[O1] Koło dwumasowe ?
Zwiń
X
-
Witam kolegę. Napisz czy te szarpnięcia, o których mówisz są najbardziej odczuwalne na siedzeniu kierowcy na wysokości lędźwi. Jeśli tak to dwumas do wymiany. Od momentu kiedy pierwszy raz drgania stały się wyczuwalne do momentu wymiany całego sprzęgła dałem radę przejechać 60kkm. Stwierdziłem, że już czas w chwili kiedy podczas odpalania coś metalicznie zgrzytało. Dźwięk dochodził z okolic skrzyni. Po wymianie okazało się, że dodatkowo docisk był pęknięty w dwóch miejscach. Proponował był nie dopuścić do rozwalenia dwumasa podczas jazdy. Skutki mogą być kosztowne. :roll:Była: Octavia II RS BWA 268KM/350nM
Jest: Golf VII GTI Performance 242KM/356nM (prezent od fabryki)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radekbWitam kolegę. Napisz czy te szarpnięcia, o których mówisz są najbardziej odczuwalne na siedzeniu kierowcy na wysokości lędźwi. Jeśli tak to dwumas do wymiany. Od momentu kiedy pierwszy raz drgania stały się wyczuwalne do momentu wymiany całego sprzęgła dałem radę przejechać 60kkm. Stwierdziłem, że już czas w chwili kiedy podczas odpalania coś metalicznie zgrzytało. Dźwięk dochodził z okolic skrzyni. Po wymianie okazało się, że dodatkowo docisk był pęknięty w dwóch miejscach. Proponował był nie dopuścić do rozwalenia dwumasa podczas jazdy. Skutki mogą być kosztowne. :roll:
Hmm, to trudne pytanie, odczuwalne jest, ale za chiny ludowe nie powiem na której częsci ciała :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
w każdym bądź razie odczuwalne gdy siedzisz. Nie wiem czy w octach tak jest ale u mnie dodatkowo zapycha sie rozrusznik opiłkami z dwumasy i od czasu do czasu zacina sie przy odpalaniu. Ponadto dwumasa wali przy przyspieszaniu ale to już chyba końcowy moment ostrzegawczy. W serwisach forda robią test: zgasić silnik bez sprzęgła, jeśli zachrobocze - dwumasa do wymiany. Nie wiem czy miarodajny bo tam wszystko by wymieniali.
Komentarz
-
-
Witam, jestem tu pierwszy raz, więc proszę o wyrozumiałość. Prawdopodobnie padło mi koło dwumasowe. Jutro autko jedzie do mechanika, na jego wymianę, mechanik zalecil tez wymiane sprzęgła. Tyle ze ten dwumas ma być w :? ymieniony na jakis zamiennik, cos gostek mówił ze to nie bedzie koło dwumasowe tylko jakies inne. Że podobno dwumasowe zostało wprowadzone do oktavek, ale moze tez inne być. Czy ktos cos slyszał na ten temat??? Zaznaczam ze w piatek jedziemy tym autem w dość daleką drogę, i tego się obawiam najbardziej.
Komentarz
-
-
A ile takie kolo dwumasowe wytrzymuje?Orientuje się ktoś? Bo ja ma taki zgrzyt gdy rano odpalam auto, tak jak by rozrusznik się źle zazębiał. Ktoś kiedyś mówił ze to jest bendiks czy jakoś tak się to nazywało, ale póki się tego nie rozkręci nie będzie wiadomo;/ A dopiero 120tys mam przejechane.. :?: :niewiemByła OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm
Komentarz
-
-
skok, Nie montuj żadnych zamienników np.VALEO bez dwumasa.Miałem i jest o dupę potłuc.
Kup u kolegi http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=1485
normalne sprzęgło z dwumasem.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzskok, Nie montuj żadnych zamienników np.VALEO bez dwumasa.Miałem i jest o dupę potłuc.
Kup u kolegi http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=1485
normalne sprzęgło z dwumasem.Pozdrawiam Bartek.
Current: Honda Civic
Ex: O1
Komentarz
-
-
Sorry że tutaj pytam ale nie bede otwierał nowego tematu.
Kumpel kupił teraz Golfa III AFN czyli TDI 110 i najwidoczniej padło sprzęgło bierze bardzo nisko i czasem biegi nie wchodzą a jeśli to z ostrym zgrzytem. Teraz pytanie , czym ma się sugerować przy kupnie ori sprzęgła? Czy to wszystkich TDI są takie same czy zależne od silnika i muszą być dobrane odpowiednio?Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Sami kurde znawcy - przypomina mi sie takie pytanie: koledzy jak mam wlaczyc hamowanie silnikiem w moim SC :lol:
Kolo dwumasowe to czesc przeniesienia napedu, a dokladnie czesc ktora laczy sprzeglo z kolem zamachowym w silniku.
Nie trzeba nic demontowac w zawieszeniu, no chyba ze wyjmujemy pol os, ale do tego nie trzeba nic rozkrecic w zawieszeniu, wiec jaka zbieżnosc, chyba dla poprawy samopoczucia.
Komentarz
-
-
BTW : Odnosnie wszystkich zamiennikow.
Jesli mechanik chce wsadzac jednomase z VR i zestaw sprzegla od passata to mozna mu smialo pozwolic. Wychodzi taniej a ponadto ... wytrzymuje duzo wiecej ... niutowByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Troche inne pytanie.
Jak wcisnę sprzęgło (np. na dwójce, podczas dojeżdzania do świateł, albo wtaczania się na parking), czuje takie delikatne szarpanie.
Czy to objaw kończącej się dwumasy :?:Wirus by http://soft-car.pl/
Komentarz
-
-
Witam Jeśli chodzi o kołodumasowe to na allegro nie znalazłem nowego jest jakies stare http://www.allegro.pl/item427270943_...kompletne.html
Natomiast znalazłem na stronie sklepu z łodzi tam gdzie mieszkam nowe oryginalne podaję link
8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vaverZamieszczone przez wojtassmam pytanie Czy po wymianie dwumasy należy zrobić zbieżność przodu?
[ Dodano: Czw 28 Sie, 08 15:36 ]
Zamieszczone przez najjan10Witam Jeśli chodzi o kołodumasowe to na allegro nie znalazłem nowego jest jakies stare http://www.allegro.pl/item427270943_...kompletne.html
8)
Komentarz
-
Komentarz