[O1] Koło dwumasowe ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojciech_
    Ambiente
    • 2008
    • 164

[O1] Koło dwumasowe ?

odkopie troche temat bo dzis tez dostalem w pakiecie wspomniane bledy 17544 i 17705. Check engine zapalil mi sie w momencie kiedy tak niefortunnie ruszylem z 1nki z pod swiatel ze auto prawie zgaslo (tzn nie dalem prawie gazu). pozniej skasowalem bledy, zaliczylem male szalenstwo po miescie w ramach testów i zadnych anomalii, skaczacych obrotow, szarpania, spadku mocy itp nie uswiadczylem, wiec moze ten silnik MUSI dostawac wiecej pod ogon bo inaczej cierpi :diabelski_usmiech
  • Gripen
    Drive
    • 2007
    • 67

[O1] Koło dwumasowe ?

Stoję na światłach i czuję lekkie szapnięcia autem, nie zawsze, ale pojawia się to. Czyżby, czyżby ? A jezeli tak to długo się da z tym jeździć ? Będzie się wzmagało czy tak z partyzanta zaatakuje ? A jak łupnie to dojade do warsztatu czy lawetę wołać ?

Komentarz

• radekb
      Ambiente
      • 2007
      • 134

Witam kolegę. Napisz czy te szarpnięcia, o których mówisz są najbardziej odczuwalne na siedzeniu kierowcy na wysokości lędźwi. Jeśli tak to dwumas do wymiany. Od momentu kiedy pierwszy raz drgania stały się wyczuwalne do momentu wymiany całego sprzęgła dałem radę przejechać 60kkm. Stwierdziłem, że już czas w chwili kiedy podczas odpalania coś metalicznie zgrzytało. Dźwięk dochodził z okolic skrzyni. Po wymianie okazało się, że dodatkowo docisk był pęknięty w dwóch miejscach. Proponował był nie dopuścić do rozwalenia dwumasa podczas jazdy. Skutki mogą być kosztowne. :roll:
      Była: Octavia II RS BWA 268KM/350nM
      Jest: Golf VII GTI Performance 242KM/356nM (prezent od fabryki)

Komentarz

• eX
        Elegance
        • 2006
        • 980

bardzo kosztowne...

Komentarz

• Gripen
          Drive
          • 2007
          • 67

Zamieszczone przez radekb
          Witam kolegę. Napisz czy te szarpnięcia, o których mówisz są najbardziej odczuwalne na siedzeniu kierowcy na wysokości lędźwi. Jeśli tak to dwumas do wymiany. Od momentu kiedy pierwszy raz drgania stały się wyczuwalne do momentu wymiany całego sprzęgła dałem radę przejechać 60kkm. Stwierdziłem, że już czas w chwili kiedy podczas odpalania coś metalicznie zgrzytało. Dźwięk dochodził z okolic skrzyni. Po wymianie okazało się, że dodatkowo docisk był pęknięty w dwóch miejscach. Proponował był nie dopuścić do rozwalenia dwumasa podczas jazdy. Skutki mogą być kosztowne. :roll:

Hmm, to trudne pytanie, odczuwalne jest, ale za chiny ludowe nie powiem na której częsci ciała :szeroki_usmiech

Komentarz

• pete2
            Drive
            • 2007
            • 82

w każdym bądź razie odczuwalne gdy siedzisz. Nie wiem czy w octach tak jest ale u mnie dodatkowo zapycha sie rozrusznik opiłkami z dwumasy i od czasu do czasu zacina sie przy odpalaniu. Ponadto dwumasa wali przy przyspieszaniu ale to już chyba końcowy moment ostrzegawczy. W serwisach forda robią test: zgasić silnik bez sprzęgła, jeśli zachrobocze - dwumasa do wymiany. Nie wiem czy miarodajny bo tam wszystko by wymieniali.

Komentarz

• skok
              Classic
              • 2008
              • 3

Witam, jestem tu pierwszy raz, więc proszę o wyrozumiałość. Prawdopodobnie padło mi koło dwumasowe. Jutro autko jedzie do mechanika, na jego wymianę, mechanik zalecil tez wymiane sprzęgła. Tyle ze ten dwumas ma być w :? ymieniony na jakis zamiennik, cos gostek mówił ze to nie bedzie koło dwumasowe tylko jakies inne. Że podobno dwumasowe zostało wprowadzone do oktavek, ale moze tez inne być. Czy ktos cos slyszał na ten temat??? Zaznaczam ze w piatek jedziemy tym autem w dość daleką drogę, i tego się obawiam najbardziej.

Komentarz

• Xan86
                Ambiente
                • 2007
                • 141

A ile takie kolo dwumasowe wytrzymuje?Orientuje się ktoś? Bo ja ma taki zgrzyt gdy rano odpalam auto, tak jak by rozrusznik się źle zazębiał. Ktoś kiedyś mówił ze to jest bendiks czy jakoś tak się to nazywało, ale póki się tego nie rozkręci nie będzie wiadomo;/ A dopiero 120tys mam przejechane.. :?: :niewiem
                Była OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
                Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

skok, Nie montuj żadnych zamienników np.VALEO bez dwumasa.Miałem i jest o dupę potłuc.
                  Kup u kolegi http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=1485
                  normalne sprzęgło z dwumasem.
                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Golfista
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 183

Zamieszczone przez JanuszSz
                    skok, Nie montuj żadnych zamienników np.VALEO bez dwumasa.Miałem i jest o dupę potłuc.
                    Kup u kolegi http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=1485
                    normalne sprzęgło z dwumasem.
                    A czemu nie "zamiennik" z VR ?
                    Pozdrawiam Bartek.

Current: Honda Civic
                    Ex: O1

Komentarz

• skok
                      Classic
                      • 2008
                      • 3

Ja mam już 300000 przejechane, więc koło i sprzęgło miały prawo nawalić. Dziś montują wlasnie zamiennik VALEO, zobaczymy co bedzie...

Komentarz

• Rapist
                        Drive
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 99

i jak??
                        Była:
                        ASV + chip
                        HP: coś z <124.6, 138.6> [KM] - zależnie od hamowni
                        Teraz: S2C fiolet amethyst

Komentarz

• Ziomal
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 5841
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Sorry że tutaj pytam ale nie bede otwierał nowego tematu.

Kumpel kupił teraz Golfa III AFN czyli TDI 110 i najwidoczniej padło sprzęgło bierze bardzo nisko i czasem biegi nie wchodzą a jeśli to z ostrym zgrzytem. Teraz pytanie , czym ma się sugerować przy kupnie ori sprzęgła? Czy to wszystkich TDI są takie same czy zależne od silnika i muszą być dobrane odpowiednio?
                          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• wojtass
                            Rider
                            • 2007
                            • 473

mam pytanie Czy po wymianie dwumasy należy zrobić zbieżność przodu?

Komentarz

• Salvatore
                              Rider
                              • 2008
                              • 282

Nie wiem jak się wymienia dwumasę, ale jeśli było coś demontowane w zawieszeniu to trzeba.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Sami kurde znawcy - przypomina mi sie takie pytanie: koledzy jak mam wlaczyc hamowanie silnikiem w moim SC :lol:

Kolo dwumasowe to czesc przeniesienia napedu, a dokladnie czesc ktora laczy sprzeglo z kolem zamachowym w silniku.

Nie trzeba nic demontowac w zawieszeniu, no chyba ze wyjmujemy pol os, ale do tego nie trzeba nic rozkrecic w zawieszeniu, wiec jaka zbieżnosc, chyba dla poprawy samopoczucia.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• vaver
                                  Classic
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 23

Zamieszczone przez wojtass
                                  Ty na poważnie pytasz?? - chyba ze przy okazji końcówki drążków wymieniałeś ...
                                  OI ASZ

Komentarz

• wojtass
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 473

pytam na powaznie
                                    Jakjuz pisalem pare postow wczesniej wyminialem dwumase w Warszawie na ul Syreny ( ludzie spoko i znaja sie na robocie ) powiedzieli mi ze nie pilne ale wypadaloby zrobic zbieznosc przodu. Fakt ze nic nie sciaga itp i dlatego pytam

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

BTW : Odnosnie wszystkich zamiennikow.

Jesli mechanik chce wsadzac jednomase z VR i zestaw sprzegla od passata to mozna mu smialo pozwolic. Wychodzi taniej a ponadto ... wytrzymuje duzo wiecej ... niutow
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• skok
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 3

Przepraszam że tak późno odpowiadam, ale wiadomo, wakacje. Kilka dni po montażu koła i sprzęgła /zamiennik valeo/ wyjechaliśmy na urlop, zrobiliśmy 2500 km i /odpukać/ wszystko dalej pięknie działa. Więc polecam :-)

Komentarz

• Mlynek
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 11

Troche inne pytanie.

Jak wcisnę sprzęgło (np. na dwójce, podczas dojeżdzania do świateł, albo wtaczania się na parking), czuje takie delikatne szarpanie.

Czy to objaw kończącej się dwumasy :?:
                                          Wirus by http://soft-car.pl/

Komentarz

• najjan10
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 26

Witam Jeśli chodzi o kołodumasowe to na allegro nie znalazłem nowego jest jakies stare http://www.allegro.pl/item427270943_...kompletne.html

Natomiast znalazłem na stronie sklepu z łodzi tam gdzie mieszkam nowe oryginalne podaję link

8)

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

najjan10, BARDZO DROGO :!:

Kolega łukasz z tego forum oferowal kpl wraz z dociskiem i sprzeglem za 1200 ...
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• EŁ
                                                L&K
                                                • 2004
                                                • 1168
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez vaver
                                                Ty na poważnie pytasz?? - chyba ze przy okazji końcówki drążków wymieniałeś ...
                                                a czy przypadkiem belki nie trzeba opuszczać? bo tak mi sie cos kołacze po głowie że jak u mnie sprzegło robili to potem trzeba było zbieznośc robić bo troche ciagneło w jedną strone.

[ Dodano: Czw 28 Sie, 08 15:36 ]
                                                Zamieszczone przez najjan10
                                                Witam Jeśli chodzi o kołodumasowe to na allegro nie znalazłem nowego jest jakies stare http://www.allegro.pl/item427270943_...kompletne.html

8)
                                                to jest sprzegło ale bez koła, trza szukać na alegro czasami coś sie pojawia, mi sie udało kupić cały komplet do 1.8T z dwumasa za 600zł, na tarczy były jeszcze widoczne pieczatki , a data produkcji koła była 4 miesiące wstecz :wink: koleś wyprzedawał anglika i chyba niebardzo wiedział za co ile brac 8)

Komentarz

• kaz13
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 42

nic nie musisz robić koło dwumasowe niema nic wspólnego z zawieszeniem

Komentarz

Pracuję...