Witam wszystkich,dzisiaj po robocie zatrzasnąłem klucze w samochodzie i dzwi sie wszystkie po czasie pozamykały.Kurde nie wiem co zrobic,mozna jakos otworzyc auto bez uszkodzen Octavia 1.8t 2001r elegance czy trzeba dzwonic po pomoc.dziekuje po pomoc
skrzynia w 1.8T 4x4 - lekkie pukanie przy ruszaniu
Zwiń
X
-
skrzynia w 1.8T 4x4 - lekkie pukanie przy ruszaniu
Ostatnio zauwazylem lekkie pukanie podczas ruszania. Dzwiek dochodzi z okolic pod lewarkiem zmiany biegow, wiec domyslam sie, ze skrzynia. Dzwiek jest tak cichy, ze slychac go tylko przy wylaczonej klimie, niemniej jest. Auto jest chipowane, czy to moglo spowodowac szybsze zuzycie skrzyni? Przebieg 112tys km, chip od okolo 30tys km. Czy powinienem sie martwic? Czy powinienem myslec o powrocie do standardowego programu?
-
-
nigdy nie mialem problemu z wrzucaniem biegow, nawet przy energicznej jezdzie. Uzywam w tygodniu kilku aut roznych producentow i skodziak ma najbardziej precyzyjna i przyjemna skrzynie. W moim egzemplarzu chodzi duzo dokladniej i lzej niz w Toyocie Avensis czy Citroenie C5. A wracajac do pytania - nigdy nie pchalem biegow na sile, zreszta nigdy nie musialem... nigdy biegi mi nie wyskakiwaly, nie mialem problemow z niedokladnym wrzucaniem biegow, bo jak juz mowilem skrzynia precyzyjna. Nawet w rzadkich przypadkach kiedy dawalem ogien na jedynce, dwojka wskakiwala bez problemu nawet pod czerwonym polem.
Komentarz
-
-
ok, pukanie nasiliło sie i juz nie wystepuje tylko przy ruszaniu. Teraz puka/trzeszczy przy dodawaniu gazu (efekt taki jakby sie cos napinalo) oraz przy puszczeniu gazu. Opinia mechanika jest taka - najprawdopodobniej to lapa skrzyni - dam znac czy pomoglo po wymianie.
Pytanie - czy musze spieszyc sie z wymiana, czy mozna z tym pojezdzic?
Komentarz
-
-
Jak mozesz to daj znac czy wymiana poduszki rozwiazala problem i ile Cie to kosztowalo. Czesto poducha pada przy jezdzie w terenie ( szorowanie brzuchem) przynajmniej u mnie to bylo przyczyna...Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
Komentarz