pykanie -pukanie (delikatne)
Zwiń
X
-
pykanie -pukanie (delikatne)
Dziś usłyszałam stojąc na światłach delikatne pykanie - pukanie ( cichsze niż dźwięk kierunkowskazów ale w takim samym rytmie).
Wyłączyłam silnik ustało, przekręciłam kluczyk (nie zapalając silnika ) tak że włączyła się deska i elektryka no i zaczęło pukać. Odpaliłam silnik - puka, przy jeździe - pracy (głośniejszej )silnika tego nie słychać ale na postoju tak. Rytmiczne pykanie, samochód na gwarancji więc no problem ale może to norma i powiedzą że blondynka przyjechała więc help koledzy. Wcześniej tego nie było na 100%.
-
-
taranx, zrob maly test z klima.Po rozgrzaniu silnika i osiagnieciu temperatury
w kabinie np. 22 stopni...najprawdopodobnie u Ciebie slychac pukanie .
Zrob nastepujace czynnosci.
Ustaw temp.na max.i posluchaj wtedy.Jesli przestanie pukac,to ustaw z powrotem 22 stopnie i znow posluchaj.Jesli zacznie znowu pukac tzn.ze silnik krokowy ustawiajacy
klapy w nagrzewnicy ma problemy :twisted: .W ustawieniach max.zimno lub goraco
te klapy pozostaja w jednym stalym polozeniu,ale po osiagnieciu zadanej temp.
zaczynaja byc wysterowywane przez silnik krokowy i stad te pukniecia .
Oczywiscie nie jest to normalne...powinno byc cicho pod deska
pozdrawiamTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
taranx, a to pukanie nie dochodzi jakby zza schowka, z okolic nóg/kolan pasażera? Jeśli tak to na 100% jest to silniczek klapki obiegu wewnętrznego. Mam to samo, dzieje się tak dosyć często, ale najczęściej "wywołać" to można stojąc kilka minut ( np. na parkingu ) na zapalonym silniku i włączonej klimie... Było już o tym na forum i ASO chyba coś przeprogramowuje ( adaptacja położenia ? ) a jak nie pomaga to wymiana...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Tak to taki dzwięk jakby z tych okolic tzn strony pasażera.
Climatronik mam wiec to pewnie to co mówicie koledzy.
Pukanie na chwilę się zatrzymuje kiedy manipuluje przełącznikami raz Auto raz Econ ale potem znowu puka. Ciągle pada więc najczęściej puszczam na szyby celem ich odparowania, temperatura stale na 20 st. bardzo mało manipuluje przy climatroniku.
Uwielbiam wizyty w serwisie.
Jeszcze raz dzięki pozdrawiam.
[ Dodano: Pią 03 Paź, 08 19:36 ]
Dodam tylko że pukanie jest i na zimnym silniku od przekręcenia kluczyka w stacyjce, i w zasadzie nie przestaje pod wpływem obniżania czy podwyższania temperatury.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radeknA to stukanie nie dochodzi czasem z tej czarnej puchy pod maską obok zbiornika spryskiwaczy ?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Autko zachowuje się normalnie nic mu nie dolega oprócz tego dzwięku cichszego podobnego do kierunkowskazu, który nie wiem skąd pochodzi.
[ Dodano: Nie 20 Lut, 11 12:54 ]
a dzisiaj odpalam swoją czesiee to zaswieciala sie czerwona lampka od temperatury i zaczela pikac a plyn do chlodnicy jest.. jak nie wiatr w oczy to h... w d...
Komentarz
-
Komentarz