witam panowie i panie
jestem nowy na tym forum i prosze o pomoc
czy ktos wie gdzie sie znajduje dmuchawa nagrzewnicy i jak zdemontowac to ustrojstwo, wyje mi chyba silniczek na 1 biegu, chce wymienic lozyska o ile tam sa albo nasmarowac
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
Dmuchawa jest umieszczona za schowkiem pasażera.Aby dostać się do wentylatora należy zdemontować w kolejności:najpierw schowek,następnie odłącz wtyczkę od lampki schowka,jeżeli masz poduszkę pasażera i masz wyłącznik poduszki w schowku to nie trzeba odłączać kostki,potem wyjmujemy kostkę połączeniową z dmuchawy,następnie odkręcamy dwa wkręty w dekielku obudowy wentylatora-znajdują się na dole i wyjmujemy do dołu.Silniczek nie posiada łożysk lecz tulejki.Aby przestała piszczeć wystarczy parę kropli smaru(ja proponuję silikonowy).Mam nadzieję ,że to Ci wystarczy.
czy mam wylacznik poduszki to nie wiem bo jezdze samochodem tydzien ewentualnie gdzie on sie dokladnie znajduje i jesli nie ma to co zrobic
i czy nie mozna go zdemontowac bez zdjecia schowka
boje sie zeby jasiek nie wypalil
dzieki za odpowiedz
Wyłącznik poduszki znajduje się w schowku pasażera.Wszystko wykonuj przy wyłączonym zapłonie a najlepiej przy odłączonym akumulatorze.Nie ma potrzeby odłączania kostki od poduszki(wyłącznika poduszki).Schowek wraz z wyłącznikiem,jeżeli jest można odsunąć na bok i ewentualnie na czymś podwiesić.
dzieki kolego, zona wroci z pracy to sie zabieram za robotke. w pracy mi dorobia takie tulejki, takze wstawie nowe, napisze pozniej jak sukcesy, moze sie komus to w przyszlosci przydac
pozdrawiam
witam panowie i panie
jestem nowy na tym forum i prosze o pomoc
czy ktos wie gdzie sie znajduje dmuchawa nagrzewnicy i jak zdemontowac to ustrojstwo, wyje mi chyba silniczek na 1 biegu, chce wymienic lozyska o ile tam sa albo nasmarowac
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
Dopadło i mnie. Wyjąłem już wentylator, w sumie bardzo proste jest to. Ale jak nasmarować go teraz, w których miejscach ? Czy da się zdjąć plastikowy wiatrak ?
Poryskałem po osi i ... zobaczymy, na tą chwilę jest OK :lol:
plastikowy wiatrak można zdjąć ale OSTROŻNIE, trzeba uważać na kabelki. jak nasmarowałeś oś to wystarczy, u mnie pomogło i śmigam dalej
Istotnie pomogło, zobaczymy na jak długo, liczę się z tym, że trzeba będzie kupic nowy, drogo nie będzie. Teraz muszę zająć się problemami z odpalaniem jak jest zimno.
Witam.Krzycho-63 opisał to bardzo dokładnie.Ja dzisiaj robiłem tak jak pisał i wszystko poszło gładko.Tylko dodam że te dwa wkręty od dmuchawy znajdują się pod dekielkiem obudowy.BRAWO KRZYCHO-63
Koledzy, mam ten sam problem tylko Octavia jest 2 a nie 1...Czy ktoś się może orientuje czy w OII metoda dostania się do silniczka nawiewu jest taka sama jak w OI bądź wie jak się do niego dobrać w OII?
Pozdrawiam
Nissan Sunny N14-> Nissan Almera N15-> Skoda Octavia II
Dołączyła do rodziny Skoda Octavia II FL Kombi
Komentarz