[O1] dziwny odgłos przy redukcji z 4 na 3 bieg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel934
    Rider
    • 2007
    • 344

Beda Ci potrzebne dystanse z MDF (takie same jak do golfa 5). Oryginalny glosnik w OII jak dobrze pamietam jest zanitowany (nity trzeba rozwiercic) i zintegrowany z pseudo panelem codo glosnikow to kup takie aby mialy wysoka sprawnosc, samym radiem szalu to to nie zrobi (bedzie lepiej ale nie tak jak moglo by byc).
    BMW 130i - klik
    kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
    BMW E36 '92 na tor
  • Mudmo
    Classic
    • 2006
    • 36

Szukałem na forum, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na mój problem. Otóż podczas redukcji z 4 na 3 bieg w momencie puszczania sprzęgła słychać dziwny dzwięk, nie jest to zgrzyt. Dzwięk przypomina odgłos ślizgającego się paska klinowego na kole, trwa dosłownie moment i zdaża sie tylko raz. Przy następnych zmianach biegów juz nie występuje. Może ktoś się już spotkał sie z podobnym problemem.
    O1 1997 silnik AGR przebieg 210 tyś.
    "Nigdy nie stosuję się do godzin; godziny są zrobione dla człowieka, a nie człowiek dla godzin" Francois Rabelais

Komentarz

• phrix
      L&K
      • 2007
      • 1000
      • Audi
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ciezko powiedziec ale to moze byc poduszka pod skrzynia biegów.

Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Łukasz K
        Drive
        • 2007
        • 63
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam klubie
        Mam to samo. Początkowo między 2-3 pózniej także na 3-4. Teraz prawie na wszystkich przełożeniach. Kończy się sprzęgło i się zaczyna ślizgać. Ale nie ma co panikować ja już jeżdze na tym rok i chyba jeszcze pojeżdze. Jak gdzieś stane to dopiero bede to robił.

Komentarz

• Mudmo
          Classic
          • 2006
          • 36

Dzięki wszystkim, mam już jakis obraz gdzie i czego szukać. Na tą chwilę owo skrzypnięcie występuje bardzo rzadko, więc jak kolega Łukasz K, nie zamierzam się martwić.
          POzdro
          "Nigdy nie stosuję się do godzin; godziny są zrobione dla człowieka, a nie człowiek dla godzin" Francois Rabelais

Komentarz

• koralm
            Drive
            • 2007
            • 56
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

u mnie to samo, z tym dodatkiem ze mam to nieraz przy ruszaniu, 2-3 ruszenia i znika. pojezdze wjazd w luk w prawo i redukcja z 4 na 3 i pisk.

Komentarz

• Mudmo
              Classic
              • 2006
              • 36

U mnie zdarza się to naprawde rzadko, i tylko po długim postoju. Zazwyczaj jak rano jade do pracy, i tylko przy redukcji z 5 na 4. Tak sobie nawet myślałem czy nie jest to kwestia wypracowania jakiegos elementu przy lewarku zmiany biegów, ale jak widze myliłem się.

Komentarz

• tomekkowalski
                Drive
                S_OCP Member
                • 2007
                • 71

u mnie to samo szczegółnie po skręce, redukcj i pisk

Komentarz

• Let_it_be
                  Classic
                  • 2008
                  • 19

Mam identycznie przy skręcie oraz podczas ruszania. Wrzucałem już to pytanie na forum, ale nikt nie był w stanie mi podpowiedzieć, co to może być... Ponoć dwumasa mi się kończy :/

Komentarz

• octikombi
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 102

nie chcę zasmucać, ale też tak miałem, po wymianie dwumasy i kompletnego sprzęgła ustało

Komentarz

• koralm
                      Drive
                      • 2007
                      • 56
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

bo te dziwne dzwieki wydobywaja sie podczas manipulacji pedalem sprzegla...

przy redukcji z 4 na 3 wciskam sprzeglo i piszczy.... przy ruszaniu puszcam sprzeglo i piszczy... i raz zrobilem test, reczny ciach i puszczalem sprzeglo, chwile popiszczal i przestalo.

Komentarz

• 4r3k08
                        Classic
                        • 2008
                        • 14

Witam, mam podobny problem a nie chcialem zakladac nowego tematu (jestem tu nowy tak wogole....)
                        u mnie dziwny dzwiek slychac podczas cofania, najczesciej jak autko ma pod gore...czasami przy ruszaniu.
                        Octavia I 1,9TDI 90 KM. Prosilbym o jakas podpowiedź.

Komentarz

Pracuję...