[O2] octaviaII - trzeszczenie konsoli srodkowej.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pattrycja
    Classic
    • 2010
    • 6

Zamieszczone przez kamila
    (...) ruszyłam wczoraj spontanicznie w Polskę (...)
    co to oznacza??
  • coda_co
    Classic
    • 2008
    • 25

Witam kolegow.

Od sierpinia stalem sie szczesliwym posiadaczem w/w, przejechane
    raptem 5kkm i irytujace trzeszczenie czesci konsoli z podlokietnikiem.
    Udalo mi sie namierzyc, ze trzeszy czesc plastiku po prawej stronie
    galki zmiany biegow. Czy ktorys z kolegow wlaczyl juz z tym problemem i moze wie jak to wygluszyc, zeby nie trzeszczalo?

Pozdrawiam Krzysiek.
    Kris

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

coda_co,
      mam to samo ale tylko jak jest zimno w aucie a na zewnątrz poniżej +5 stopni, jak odchylisz część tego tunelu po stronie pasażera (na samym dole przy podłodze) to te trzeszczenie ustępuje, jeszcze z tym nie walczyłem ale podejrzewam że rozłożenie i ponowne złożenie pomoże.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

tak napisze a propos , jeżdziłęm wczoraj paskiem tym nowym , 120 tyś przebiegu , tam dopiero deska trzeszczała i nie tylko...

jeżdziłem wczoraj cayennem turbo - kierownik się ciężko kręci bardzo ... :|
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

loru, o ile pamiętam to w którymś miejscu ten boczek mocowany jest na "rzepa"... Może to on tak "poskrzypuje" wtedy gdy boczek "pracuje"...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• coda_co
            Classic
            • 2008
            • 25

loru
            Z tym boczkiem to masz racje, jak zdjalem na chwile plastik od galki zmiany biegow i od srodka go odgiolem to trzeszczenie ustalo, ale jak sie znowu ulozyl to powrocilo

Krzysiek
            Kris

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez coda_co
              Czy ktorys z kolegow wlaczyl juz z tym problemem i moze wie jak to wygluszyc, zeby nie trzeszczalo?
              Zdejmij plastik i podłóż pod niego kawałek gabki lub prysnij go od spodu silikonem - miałęm Renault więc wiem jak walczyć z trzeszczeniami
              P.S. W mojej O II totalna cisza
              Czarny Elegance

Komentarz

• esky
                Classic
                • 2008
                • 5

Zamieszczone przez Big
                Zamieszczone przez coda_co
                Czy ktorys z kolegow wlaczyl juz z tym problemem i moze wie jak to wygluszyc, zeby nie trzeszczalo?
                Zdejmij plastik i podłóż pod niego kawałek gabki lub prysnij go od spodu silikonem - miałęm Renault więc wiem jak walczyć z trzeszczeniami
                P.S. W mojej O II totalna cisza
                Jest taka specjalna folia samporzylepna tzw. "meszkowa" ktorą okleja się (powinno się) wszystkie krawędzie styku plastików co by nie trzeszczało. Jak by co to ją mam.

pzdr

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                  loru, o ile pamiętam to w którymś miejscu ten boczek mocowany jest na "rzepa"... Może to on tak "poskrzypuje" wtedy gdy boczek "pracuje"...
                  No właśnie te skrzypienie nie jest takie jak praca rzepa, raczej to przypomina coś pomiędzy obcieraniem plastiku o plastik a tarciem styropianu o szybę :?
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• zurcio
                    RS
                    • 2008
                    • 2046

Zamieszczone przez loru
                    przypomina coś pomiędzy obcieraniem plastiku o plastik a tarciem styropianu o szybę
                    i u mnie pojawiło się kiedyś kilka "świerszczy", ale odpukać znikły, ciekawe co będzie jak zrobi się zimno :wink:

najlepiej będzie chyba rozebrać i spróbować wiciszyć, czymś wyłożyć, lub silikon ..
                    Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• tomasz0328
                      Drive
                      • 2008
                      • 57

dzisiaj rano zauwazylem to samo-swierszcze z konsoli srodkowej zniknely jak zrobilo sie cieplo.
                      niestety swierszcze z okolicy podsufitki/slupka B nie chca zniknac trzeba bedzie chyba tam wkroczyc z siliconem

Komentarz

• p690
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 216

Moja jagódka ma 3 tygodnie i od samego początku podczas zamykania drzwi coś się "telepie" gdzieś w okolicach "pod zderzakiem". Podczas jazdy, z tylnej części samochodu dochodzi cichuteńki odgłos jekiegoś "telepacza" podejrzewam że to ten sam słyszany z zewnątrz

Komentarz

• pablo32
                          Classic
                          • 2008
                          • 18

Mam skodę OII od soboty (nówka!) - już przejechałem 400 kilometrów ops: . Nic nie skrzypi - pakiet skórzany - ale za to sprzączka od pasa pasażera obija o słupek. Co robić?
                          Pzdr. dla Danielcia z Krakowa! Na odjazd dołożył mi chlapacze i listwy i uruchomił doświetlanie na zakrętach i automatyczne zamykanie drzwi po 15 km/h! Ekstra DEAL!

Komentarz

• stysiek
                            Rider
                            • 2007
                            • 537

Zamieszczone przez pablo32
                            ale za to sprzączka od pasa pasażera obija o słupek. Co robić?
                            mam tak samo

zaakceptowałem to

ale za to w drzwiach coś mi brzęczy i mnie wkur.... czasami

Komentarz

• coda_co
                              Classic
                              • 2008
                              • 25

Co do trzeszczenia konsoli, to problem rozwiązalem prze zdjęcie plastiku od gałki biegów i podłożenie kawałka gąbki między "chyba" tunel od nawiewu a boczek z wykładzinką i jak to mówią, jak ręką odją . Nie ma to jak fachowe i specjalistyczne naprawy .
                              Kris

Komentarz

• p690
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 216

wyeliminowałem "skrzypka" wewnątrz autka. Skrzypiała gumowa rączka do zamykania bagażnika. Dokręciłem, przesmarowałem i jest super

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

p690, w kombi :?: nie widze wyraźnie na zdjęciu.

mi sie pojawił od parunastu dni nowy problem - roleta bagażnika - w normalnej pozycji , czyli rozwiniętej dzwoni w środku jak cholera , chodzi o t e miejsca w których jest mocowana do boczków...nie wiem co jej sie stało..czasami tak jakby sprężynka dzwoniła o blache , czasami jakby się odkręciło coś w środku i stukało . rozbierał ktoś kiedyś to ustrojstwo :?:
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kowal 2002
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 5161

Zamieszczone przez stysiek
                                    Zamieszczone przez pablo32
                                    ale za to sprzączka od pasa pasażera obija o słupek. Co robić?
                                    mam tak samo

zaakceptowałem to
                                    ...
                                    A ja jak pisałem gdzieś wcześniej, tego nie mam ale wiem już dlaczego :diabelski_usmiech .
                                    Od początku mam wysokość mocowania pasa ( ta regulacja na słupku ) ustawione na maksimum do góry! Kilka dni temu przepiąłem na krótką trasę fotelik małego do przodu i żeby było dobrze musiałem opuścić mocowanie pasa mniej więcej do połowy. Po wyjęciu fotelika zapomniałem przestawić mocowanie spowrotem na maks do góry i jakież było moje zdziwienie, gdy po raz pierwszy od 2 lat użytkowania OII usłyszałem ten wkurzający dźwięk ( już myślałem, że to za karę :cry: , bo napisałem kilka dni wcześniej, że u mnie nigdy to nie występowało )...

Więc jeśli jeździcie sami, lub pasażerowi nie przeszkadza wyższe mocowanie pasa ( można ewentualnie doregulować wysokością fotela ) to bardzo łatwo pozbędziecie się tego stukania...
                                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• p690
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 216

Zamieszczone przez leszekmw
                                      p690, w kombi :?: nie widze wyraźnie na zdjęciu.

mi sie pojawił od parunastu dni nowy problem - roleta bagażnika - w normalnej pozycji , czyli rozwiniętej dzwoni w środku jak cholera , chodzi o t e miejsca w których jest mocowana do boczków...nie wiem co jej sie stało..czasami tak jakby sprężynka dzwoniła o blache , czasami jakby się odkręciło coś w środku i stukało . rozbierał ktoś kiedyś to ustrojstwo :?:
                                      ...na zdjątku jest synuś z naszym drugim szkodnikiem - Fabia 1.4 :lol:

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

chodzi o t e miejsca w których jest mocowana do boczków...nie wiem co jej sie stało..czasami tak jakby sprężynka dzwoniła o blache
                                        Leszek, zdejm roletę owiń czpienie które ja mocuja w mięciutką szmatkę lub izolację i ... problem powinien zniknąć. Miałem ten sam problem w Lagunie kombi i po takim zabiegu trzeszczenie zniknęło.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

ja powuklejałem już gniazda gdzie się ja mocuje filcami ...nie wiem skąd jej się to wzięło , czasami sobie pobrzękiwała ale to co jest w tej chwili to bajka :diabelski_usmiech

p690, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :twisted:
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• p690
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 216

ja powuklejałem już gniazda gdzie się ja mocuje filcami ...nie wiem skąd jej się to wzięło , czasami sobie pobrzękiwała ale to co jest w tej chwili to bajka :diabelski_usmiech

p690, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :twisted:

a jagoda OII to liftback :lol:

Komentarz

• adamsky
                                              Rider
                                              • 2024
                                              • 371
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witajcie,
                                              Mnie kilka dni temu zaczęło denerwować skrzypienie przy gwałtownym przyspieszaniu/hamowaniu . Po kilku chwilach okazało się że skrzypi sprzączka pasa kierowcy, wystarczy że ją odegnę i skrzypienie ustaje.
                                              Jeszcze nie wiem co z tym zrobić bo ten element jest w całości...
                                              Przy okazji czy u was ta sprzączka też jest tak bardzo zagięta w stronę fotela, da się to jakoś odgiąć na stałe?
                                              Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...