Naprawa auta z AC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartesn
    Classic
    • 2010
    • 5

Naprawa auta z AC

piotrek_os, dziekuje. Poprobuje, moze nie zepsuje. Pozdrawiam.
  • daro155
    Classic
    • 2009
    • 29

Naprawa auta z AC

Tydzień temu miałem kolizję swoją Octavią kombi.Zgłosiłem naprawę na AC.Przyjechał gośc od likwidacji szkód,zrobił zdjęcia wszystko opisał.Wyszło na to że lewy przedni błotnik jest do malowania,drzwi lewe przednie i tylne są do wymiany,błotnik lewy tylny do malowania i zdeżak tylny do malowana.Może ktoś z was miał podobną sytuację.Ile mogą mi za to wypłacic keszu,dodam że zgodziłem się na rozliczenie - wypłaty pieniędzy i zrobię to sam.Jestem ubezpieczony w Allianz.

Komentarz

• lukasz3112
      RS
      • 2008
      • 3607

dOSTAŁES JUZ oCENE TECHNICZNA?

[ Dodano: Sob 03 Sty, 09 12:21 ]
      Wg moich wyliczeń zakładając, że przyjmą stawkę 70zł/Rbg, Naprawa błotnika PL i TL po 5jc oraz (wiadomo że wg kosztorysu nie policzą Ci oryginalnych drzwi) policzyłem NZS 50% za obie pary drzwi. Bez rozbrojenia innych elementów koszt naprawy opisanych przez Ciebie uszkodzeń to ok 3 700zł netto. I taka Ci kwotę zapewne wypłacą bo wg kosztorysu przy szkodach AC wypłacanę sa kwoty netto.
      pozdr
      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• daro155
        Classic
        • 2009
        • 29

Jeszcze nie.Nawet nie wiem ile będę czekał.Jestem zielony w tym temacie.

Komentarz

• lukasz3112
          RS
          • 2008
          • 3607

Zadzwoń do Allianz i poproś o przesłanie Oceny technicznej oraz kosztorysu naprawy pojazdu. Jak będziesz już to miał to prześlij do mnie to zobaczę co tam nabroili
          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• daro155
            Classic
            • 2009
            • 29

Facet z ASO powiedział że policzą mi po nowych częściach bo skodę ubezpieczałem unich a oni mają tak podpisną umowę z Allianz że muszą policzyc po nowych częściach."Taki mam pakiet"

Komentarz

• lukasz3112
              RS
              • 2008
              • 3607

A który rocznik pojazdu?

Komentarz

• daro155
                Classic
                • 2009
                • 29

2002r

Komentarz

• lukasz3112
                  RS
                  • 2008
                  • 3607

Nie wiem jakie masz dokładnie warunki AC w Allianz...ale zazwyczaj w każdej ubezpieczalni jest tak, że auto do 3 lat na oryginałach...a w pozostałych przypadkach zamienniki. uważaj na gostka z ASO..żeby nie było tak,że oni Ci naprawią na oryginałach policzą 5tys zł za naprawę, a TU powie, że Ci się nie należało na ori i policzy 4tys zł. i 1tys bedziesz musial z własnej kieszeni wyjąć

Komentarz

• daro155
                    Classic
                    • 2009
                    • 29

A po jakim czasie Allianz powinien już miec gotowy kosztorys ?

Komentarz

• S3 CHRIS
                      Elegance
                      • 2006
                      • 979
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

48h a przy małych szkodach robia kosztorysy na miejscu

czy orginał czy zamiennik to zalezy od Twojej polisy z reguły ALLIANZ to orginał ale to pisze w kosztorysie jak juz go dostaniesz a pozatym są ceny jednostkowe więc można porównać z cenami w ASO ( w kosztorysie jest urealnienie na -50% w przypadku naprawy w ASO ubezpieczyciel płaci całość)
                      ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• daro155
                        Classic
                        • 2009
                        • 29

Czyli mogę zadzwonic do Allianz i zapytac czy już mają zobiony kosztorys ?

Komentarz

• lukasz3112
                          RS
                          • 2008
                          • 3607

Zamieszczone przez S3 CHRIS

( w kosztorysie jest urealnienie na -50% w przypadku naprawy w ASO ubezpieczyciel płaci całość)
                          No właśnie bo wiadomo że wg kosztorysu to są cięcia dlatego też policzyłem 50%. a drzwi to zamienników nie ma. Ale jak to się mówi...przezorny zawsze ubezpieczony

[ Dodano: Sob 03 Sty, 09 12:46 ]
                          Smiało dzwoń

Komentarz

• daro155
                            Classic
                            • 2009
                            • 29

Gośc z ASO powiedział że powinni policzyc po nowych i orginalnych częściach.Jak będę chciał wziąc gotówkę to odliczą 10% od kwoty którą wyliczyli.

Komentarz

• lukasz3112
                              RS
                              • 2008
                              • 3607

po nowych i oryginalnych częściach to powinni policzyć jeśli będziesz naprawiałw ASO. Wcześniej jednak niech warsztat prześle do TU kosztorys naprawy która ubezpieczalnia powinna zaakceptować. Wtedy jest pewność, że nic nie potną

Komentarz

• S3 CHRIS
                                Elegance
                                • 2006
                                • 979
                                • Octavia I (1U2)
                                • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez lukasz3112
                                Zamieszczone przez S3 CHRIS

( w kosztorysie jest urealnienie na -50% w przypadku naprawy w ASO ubezpieczyciel płaci całość)
                                No właśnie bo wiadomo że wg kosztorysu to są cięcia dlatego też policzyłem 50%. a drzwi to zamienników nie ma. Ale jak to się mówi...przezorny zawsze ubezpieczony

[ Dodano: Sob 03 Sty, 09 12:46 ]
                                Smiało dzwoń
                                no tak sa cięcia i nawet pisze czy jest udział własny ale w przypadku naprawy w ASO lub innym warsztacie po dostarczeniu faktur źródłowych zapłacone zostanie pełna wartość za częsci ale nie wyższa niż w kosztorisie tzn w/g 500zł po urealnieniu np -50% czyli wartość koncowa 1000zł netto

Komentarz

• daro155
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 29

Dzięki bardzo za info.Jak będę wiedział coś więcej to dam znac.

Komentarz

• S3 CHRIS
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 979
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez daro155
                                    Gośc z ASO powiedział że powinni policzyc po nowych i orginalnych częściach.Jak będę chciał wziąc gotówkę to odliczą 10% od kwoty którą wyliczyli.
                                    tak 10% to udział w przypadku naprawiania poza ASO SKODA

ale nie zapominaj ze jezeli nie dostarczysz faktur zrodłowych to dostanie tylko tyle ile bedzie na kosztorysie ofertowym

Komentarz

• Maciek75
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 17

i oczywiście ubytek merkantylny, gtzn. utrata wartości samochodu spowodowane przez wypadek. Wypłaca to firma ubezpieczeniowa na wniosek zainteresowanego.

Komentarz

• S3 CHRIS
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 979
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Maciek75
                                        i oczywiście ubytek merkantylny, gtzn. utrata wartości samochodu spowodowane przez wypadek. Wypłaca to firma ubezpieczeniowa na wniosek zainteresowanego.
                                        masz jakies doświatczenie własne w tym zakresie ??? jezeli tak to rozwin temat mysle ze wszystkim sie przyda taka wiedza ...

Komentarz

Pracuję...