Zamieszczone przez vwojtas
[O1] Spalanie 1.8
Zwiń
X
-
[O1] Spalanie 1.8
Znalazłem wiele postów na temat spalania, jednak zadnego na temat interesującego mnie silnika 1.8. Moja Octavia jest z 1998r, a w moim posiadaniu od miesiąca. Na trasie pali mi około 7.5-8 litrów, zaś w mieście nie zchodzi poniżej 11 litrów. Staram się jeździć ekonomicznie... nie przekraczam 3 tyś obrotów a tu takie spalanie?
Na trasie nie przekraczam 120km/h. Jednocześnie komputer pokazuje spalanie średnio o 1 litr mniejsze niż jest w rzeczywistości? Po podpięciu do komputera nie ma żadnych błędów, więc sonda lambda odpada.
Czy mam się przejmować takim spalaniem, czy tak ma być? Jeśli jest nieprawidłowe, to od czego zacząć poszukiwania usterek?_________________
Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM
Znajmomy ma Audi A3 z silnikiem 1,8 i tez pali mu 7,5 - 9 litrow w trasie. A w miescie tak jak u Ciebie nie schodzi ponizej 11 litrow.
Wez pod uwage tez to ze pogoda jest jaka jest a kazdy silnik w mroz bedzie palil wiecej.
Nie szukaj usterek bo jak dla mnie to jest normalne spalanie silnika 1.8
Moja mama ma vectre C 1.8 i pali jej 12 litrow w trasie
Wiec wszystko jest ok, nie ma co sie martwic.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
miasto: 11-13
miasto + trasa: 8-10
staram się jeździć spokojnie, ale czasem aż się chce...
i nie znam się na samochodach, ale trzymanie obrotów poniżej 3000 przy turbinie, to chyba nie jest fajnie - do rozgrzania silnika owszem, ale poźniej...
ale jak już mówiłem, nie znam sie na samochodach.
edyta: za długo pisałem posta... :wink:
Komentarz
-
-
dzięki za słowa pocieszenia. Rover 45 z podobnym silnikiem w trasie potrafił spalić 6,5 ze mną za kierownicą - więc styl jazdy podobny. No nic... na szczęście cena benzynki zbliża się do magicznego poziomu 3zł... (ostatnie tankowanie za 3,09 na Neste w Slupsku)._________________
nie bede montowal gazu... przy takich cenach benzyny musialbym sporo jezdzic, zeby w sensownym czasie zwrocila sie inwestycja... poza tym co z instalacja gazowa w przypadku skasowania samochodu? Chyba nikt mi za nia nie zwroci... po doswiadzeniach z rozbitym Roverem, o ktorego dbalem i w ktorego wiele serca i pieniedzy wkladalem, nie mam zamiaru wkladac w auo wiecej niz jest to niezbedne do sprawnego i bezpiecznego poruszania sie._________________
Zamieszczone przez chermannie mam zamiaru wkladac w auo wiecej niz jest to niezbedne do sprawnego i bezpiecznego poruszania sie.
Zamieszczone przez Maru 123teraz już się nie opłaca montować no chyba że bardzo dużo się jeżdzi, ale wtedy z reguły kupuje się diesla. a kto już ma LPG ten jeżdzi...Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakNie szukaj usterek bo jak dla mnie to jest normalne spalanie silnika 1.8Wiec wszystko jest ok, nie ma co sie martwic.Zamieszczone przez Maru 123oolsztyniak, 1.8 20V AGN to nie silnik TURBO
A generalnie mój 1,8T w trasie pali średnio 8l (najekonomicznej na 470km spaliła mi 6,4l). W mieście 9,5 - 12 w zależności od warunków atmosferycznych, intensywności ruchu, długości pokonywanych odcinków, itp. - jak to w mieście.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniaktak jak pisałem przy takiej cenie paliwa kto by montował gaz? Przecież gaz w aucie to tylko pozorna oszczedność : trzeba czesciej wymieniac swiece, filtry itd no i przegladay sa drozsze.
Tego argumentu nie używajmy jako przeciw LPG. :wink:Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBoolsztyniak, uwierz mi to są żadne koszty, przegląd o 50zł większy i wymiana filtra gazu wraz z regulacją 50zł i świece zamiast co 60kkm to co 30kkm. Ot tyle większe koszty.
Podstawowym kosztem jest instalacja gazowa. Te choć staniały to te dobre ciągle mało nie kosztują... Dorzucając niewielkie różnice w cenie gazu i benzyny (aktualnie) - koszty troszkę rosną. Trzeba dużo jeździć albo być cierpliwym... w czekaniu na zwrot. Chyba ze ktoś ma kasę, chce ją zainwestować i potem cieszyć się tanszą eksploatacją.
Komentarz
-
-
jazda na gazie jest w kosztach porównywalna do jazdy na benzynie, ale to dotyczy nowych instalacji.
jeżeli chodzi o instalacje II generacji, to już nie jest tak różowo i tu w niektórych przypadkach oolsztyniak, może mieć rację. a przede wszystkim - samochem z gazem trzeba się bardziej opiekować (mówię o furce z instalacją II generacji), a to powoduje nie tylko koszty, ale także zabiera cenny czas.
co do spalania 1.8 - "pali to dużo i się psuje - to przez elektronikę" - opinia serwisantów w aso skody (byli szczerzy do bólu
Komentarz
-
Komentarz