Zamieszczone przez vwojtas
[O1] Spalanie 1.8
Zwiń
X
-
[O1] Spalanie 1.8
Znalazłem wiele postów na temat spalania, jednak zadnego na temat interesującego mnie silnika 1.8. Moja Octavia jest z 1998r, a w moim posiadaniu od miesiąca. Na trasie pali mi około 7.5-8 litrów, zaś w mieście nie zchodzi poniżej 11 litrów. Staram się jeździć ekonomicznie... nie przekraczam 3 tyś obrotów a tu takie spalanie?
Na trasie nie przekraczam 120km/h. Jednocześnie komputer pokazuje spalanie średnio o 1 litr mniejsze niż jest w rzeczywistości? Po podpięciu do komputera nie ma żadnych błędów, więc sonda lambda odpada.
Czy mam się przejmować takim spalaniem, czy tak ma być? Jeśli jest nieprawidłowe, to od czego zacząć poszukiwania usterek?_________________
Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM
Znajmomy ma Audi A3 z silnikiem 1,8 i tez pali mu 7,5 - 9 litrow w trasie. A w miescie tak jak u Ciebie nie schodzi ponizej 11 litrow.
Wez pod uwage tez to ze pogoda jest jaka jest a kazdy silnik w mroz bedzie palil wiecej.
Nie szukaj usterek bo jak dla mnie to jest normalne spalanie silnika 1.8
Moja mama ma vectre C 1.8 i pali jej 12 litrow w trasie
Wiec wszystko jest ok, nie ma co sie martwic.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
miasto: 11-13
miasto + trasa: 8-10
staram się jeździć spokojnie, ale czasem aż się chce...
i nie znam się na samochodach, ale trzymanie obrotów poniżej 3000 przy turbinie, to chyba nie jest fajnie - do rozgrzania silnika owszem, ale poźniej...
ale jak już mówiłem, nie znam sie na samochodach.
edyta: za długo pisałem posta... :wink:
Komentarz
-
-
dzięki za słowa pocieszenia. Rover 45 z podobnym silnikiem w trasie potrafił spalić 6,5 ze mną za kierownicą - więc styl jazdy podobny. No nic... na szczęście cena benzynki zbliża się do magicznego poziomu 3zł... (ostatnie tankowanie za 3,09 na Neste w Slupsku)._________________
nie bede montowal gazu... przy takich cenach benzyny musialbym sporo jezdzic, zeby w sensownym czasie zwrocila sie inwestycja... poza tym co z instalacja gazowa w przypadku skasowania samochodu? Chyba nikt mi za nia nie zwroci... po doswiadzeniach z rozbitym Roverem, o ktorego dbalem i w ktorego wiele serca i pieniedzy wkladalem, nie mam zamiaru wkladac w auo wiecej niz jest to niezbedne do sprawnego i bezpiecznego poruszania sie._________________
widze kolega myśli tak jak jaZamieszczone przez chermannie mam zamiaru wkladac w auo wiecej niz jest to niezbedne do sprawnego i bezpiecznego poruszania sie.
Auto ma jeździć i tyle.
tak jak pisałem przy takiej cenie paliwa kto by montował gaz? Przecież gaz w aucie to tylko pozorna oszczedność : trzeba czesciej wymieniac swiece, filtry itd no i przegladay sa drozsze.Zamieszczone przez Maru 123teraz już się nie opłaca montować no chyba że bardzo dużo się jeżdzi, ale wtedy z reguły kupuje się diesla. a kto już ma LPG ten jeżdzi...Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakNie szukaj usterek bo jak dla mnie to jest normalne spalanie silnika 1.8Wiec wszystko jest ok, nie ma co sie martwic.A ja widziałem w jakimś czasopiśmie (chyba AutoŚwiat, ale nie pamiętam) artykuł o teście silników 1,8 i 1,8T, gdzie pokazali że auto (Audi A4) z silnikiem turbo palił na 100km około 0,7 litra mniej niż zwykłe 1,8...Zamieszczone przez Maru 123oolsztyniak, 1.8 20V AGN to nie silnik TURBO
A generalnie mój 1,8T w trasie pali średnio 8l (najekonomicznej na 470km spaliła mi 6,4l). W mieście 9,5 - 12 w zależności od warunków atmosferycznych, intensywności ruchu, długości pokonywanych odcinków, itp. - jak to w mieście.
Komentarz
-
-
Miałeś auto z gazem? Chyba nie skoro takich argumentów używasz. Ja miałem auto z LPG i przejechałem nim 120kkm bez bezroblemowo i bez większych obciążeń finansowych.Zamieszczone przez oolsztyniaktak jak pisałem przy takiej cenie paliwa kto by montował gaz? Przecież gaz w aucie to tylko pozorna oszczedność : trzeba czesciej wymieniac swiece, filtry itd no i przegladay sa drozsze.
Tego argumentu nie używajmy jako przeciw LPG. :wink:Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Też jeździłem na gazie i faktycznie drożej nie jest - nie zauwazyłem tego praktycznie wcale.Zamieszczone przez AdamBoolsztyniak, uwierz mi to są żadne koszty, przegląd o 50zł większy i wymiana filtra gazu wraz z regulacją 50zł i świece zamiast co 60kkm to co 30kkm. Ot tyle większe koszty.
Podstawowym kosztem jest instalacja gazowa. Te choć staniały to te dobre ciągle mało nie kosztują... Dorzucając niewielkie różnice w cenie gazu i benzyny (aktualnie) - koszty troszkę rosną. Trzeba dużo jeździć albo być cierpliwym... w czekaniu na zwrot. Chyba ze ktoś ma kasę, chce ją zainwestować i potem cieszyć się tanszą eksploatacją.
Komentarz
-
-
jazda na gazie jest w kosztach porównywalna do jazdy na benzynie, ale to dotyczy nowych instalacji.
jeżeli chodzi o instalacje II generacji, to już nie jest tak różowo i tu w niektórych przypadkach oolsztyniak, może mieć rację. a przede wszystkim - samochem z gazem trzeba się bardziej opiekować (mówię o furce z instalacją II generacji), a to powoduje nie tylko koszty, ale także zabiera cenny czas.
co do spalania 1.8 - "pali to dużo i się psuje - to przez elektronikę" - opinia serwisantów w aso skody (byli szczerzy do bólu
Komentarz
-
Komentarz