Zamieszczone przez marte
Dziwny problem po tankowaniu
Zwiń
X
-
Dziwny problem po tankowaniu
Pojechałem dzisiaj na stacje benzynową zatankować rope do mojego AGR'a. Wszystko dobrze Ze stacji do garażu. Po jakiś 10min niestety wróciłem do garażu bo zapomniałem o pewnej rzeczy a tu cisza. Akumulator łapie wszystkie kontrolki światła urządzenia pracują. Silnik tak jak by chcial załapac ale ni może słychać tylko dziwny dzwięk przy paleniu, który nie jest podobny do normalnego odpalania. Oczywiście silnik nie odpalił. Myślałem, że to cos z paliwem więc zakupiłem na stacji uzdatniacz do ropy specjalny, który ma pomoc w niskiej temperaturze ale to nic nie dało..Nie wiem co może być przyczyną. Ojciec mówi, że mogą to być świece żarowe bo nigdy nie były wymieniane ale samochód zawsze dobrze palił no ostatnio mniewał problemy żeby zapalić za pierwsyzm razem na mrozie ale jakoś zapalał bez większych problemów. W miare możliwosci prosze o pomoc
-
-
Być może zawiesiła się klapa(przepustnica) gaszenia silnika.Poruszaj siłownikiem tej klapy przy zaworze EGR.Przy zasyfionym nagarem kolektorze tak bywa.
Dziwny odgłos to wynik braku sprężania-silnik nie zasysa powietrza!
Jeżeli to to-wyczyścić okolice klapy a najlepiej cały kolektor i zaślepić EGR.
Komentarz
-
-
Są dwa sposoby.
1.Zdjąć i zaślepić przewód podciśnienia sterujący zaworem.Warunkiem jest sprawny zawór bo niewysterowany pozostaje zamknięty.
2.Wyciąć blaszkę(Z puszki po Coli) i podłożyć pod kruciec rurki doprowadzającej spaliny do zaworu.
Pamiętaj!Działania tego typu są korzystne dla silnika ale mniej dla środowiska.
Można to zrobić tylko w starszych TDI np:AGR.W nowych furach ECU(komputer sterujący jest cwańszy i wykrywa takie cwancyki wywalając błąd!!!
Komentarz
-
-
Jutro postaram się podcholować samochód do jakiegoś warsztatu no chyba że zapali w co wątpie. Sam się za to brać nie bede bo w oich rękach jeszcze bardziej się zepsuje.. ale dzięki. A co myślicie o wymianie tych świec żarowych? Skodzina ma juz ponad 180000 na liczniku a gdzieś czytałem, że świece powinno się wymieniać na każdym przeglądzie
Komentarz
-
-
słuchaj jak wruciłeś ze stacji i silnik był jeszce w miare "ciepły" to powinien odpalić a jeli zimny to mogły swieczki zawinić kup 4 swieczki nowe może pomoże a napewno nie zaszkodzi
dużo zatankowałeś? na pewnej stacji? bo może filtr paliwa być zapchany...
biały dym podczas próby odpalania i smierdziało ropą?
napisz więcej objawów bo przy dłuższym odpalaniu to bez sprawnych świeczek powinien odpalić...OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
MOJE CAR AUDIO
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068
Komentarz
-
-
Gastrey, taj jak napisał dziubas, - miałem to samo, tylko mnie musieli holować ze skrzyżowania (był korek, wyłączyłem silnik i już nie zapaliłem). Jak podniesiesz maskę, to pod szybą, po stronie pasażera (ale bliżej środka) zobaczysz metalową tarczę średnicy około 7 cm (z Twojej lewej strony - jak stoisz przed autem, dochodzi do niej dość gruby przewód ,powietrze). Zaraz za tą tarczą ("dekielkiem" powiedzmy) jest takie ramię - spróbuj tym poruszać (nie bój się, na pewno nic nie urwiesz i nie zepsujesz) jak "odskoczy" to jesteś w domu - a jak nie, to trzeba szukać dalej90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dziubasSą dwa sposoby.
1.Zdjąć i zaślepić przewód podciśnienia sterujący zaworem.Warunkiem jest sprawny zawór bo niewysterowany pozostaje zamknięty.
2.Wyciąć blaszkę(Z puszki po Coli) i podłożyć pod kruciec rurki doprowadzającej spaliny do zaworu.
Pamiętaj!Działania tego typu są korzystne dla silnika ale mniej dla środowiska.
Można to zrobić tylko w starszych TDI np:AGR.W nowych furach ECU(komputer sterujący jest cwańszy i wykrywa takie cwancyki wywalając błąd!!!miauuuuuuuuuuu!
O1 SLX
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kruk4słuchaj jak wruciłeś ze stacji i silnik był jeszce w miare "ciepły" to powinien odpalić a jeli zimny to mogły swieczki zawinić kup 4 swieczki nowe może pomoże a napewno nie zaszkodzi
dużo zatankowałeś? na pewnej stacji? bo może filtr paliwa być zapchany...
biały dym podczas próby odpalania i smierdziało ropą?
napisz więcej objawów bo przy dłuższym odpalaniu to bez sprawnych świeczek powinien odpalić...
No właśnie dziubas troche to skomplikowane dla laika ;D Hmm dzisiaj poszedłem sprawdzić jak to będzie ale problem był ten sam niestety do tego jeszcze akumulator padł. Podłączyliśmy pod aku znajomego w octavce ale nic nawet podpięcie pod inny aku nie pomogło rozrusznik przestał kręcic..nie mam pojęcia. Jutro samochód odholuje do warsztatu i zobaczymy co znajomy ojca wymyśli. kupiłem cztery świeczki tylko mam problem bo pod maską znalazłem ale 3...i nie wiem co jest nie tak miały byc przecież cztery..Czy żarowe znajdują się na prawo od silnika? Wygląda to tak, że kończy się pokrywa silnika i zaraz po prawej stronie blisko środa są właśnie takie świeczki..ale są 3 a nie 4 i się zastanawiałem czy wykręcać czy nie..pozatym były zapieczone dość mocno więc już lepiej w tym warsztacie niech sprawdzą..Zobaczymy cóż to było. Paliwko zalałem na Lotosie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Gastreykupiłem cztery świeczki tylko mam problem bo pod maską znalazłem ale 3...i nie wiem co jest nie tak miały byc przecież cztery..Czy żarowe znajdują się na prawo od silnika? Wygląda to tak, że kończy się pokrywa silnika i zaraz po prawej stronie blisko .Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
Komentarz