[O1] Zaswiecila sie kontrolka ABS :(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sylwester_1124
    Classic
    • 2010
    • 30

[O1] Zaswiecila sie kontrolka ABS :(

Zamieszczone przez Bazzyll
    A ja znów nie mogę . Wracam z delegacji dopiero 6.12
    :tuk: :tuk:

[ Dodano: Wto 08 Gru, 09 10:45 ]
    Niestety spot się nie odbył z przyczyny braku uczestników :evil:
  • Kasiunia
    Drive
    • 2009
    • 93

[O1] Zaswiecila sie kontrolka ABS

Przepraszam, ze znowu truje, ale ostatnio moja octavka mnie zawodzi
    Dzis jadac w trasie po przejechaniu okolo 50 km - podczas normalnego hamowania - zaswiecila sie kontrolka ABS.
    Ostatnio zauwazylam, ze po odpaleniu jakby pozniej gasla, ale gasla, a teraz juz swieci sie non stop. Niedawno pisalam tu na forum, ze piszczy mi cos w tylnym kole, ze oddam auto do mechanika, by rozebral bebny i wymienil szczeki. Czy ta kontrolka mogla sie zapalic w zwiazku ze zuzyciem sie tylnych szczek, okladzin?
    Z tego, co zapytalam kolege, to wiem, ze byc moze odlaczyl sie kabelek od czujnika ABS przy ktoryms kole lub zwyczajnie sie przetarl?
    Co radzicie?

Ps. Sprawdzalam na sliskim placu, ABS nie dziala, kola sie blokuja.
    Ps2. Plyn hamulcowy jest.
    Z gory dziekuje za pomoc!

Komentarz

• marekzu
      L&K
      • 2007
      • 1412
      • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez Kasiunia
      mogla sie zapalic w zwiazku ze zuzyciem sie tylnych szczek, okladzin
      nie z tego powodu sie nie zapali

trzeba podlaczyc auto pod kompa i sprawdzic co generuje blad - inaczej to troche wrozenie z szklanej kuli

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez marekzu
        mogla sie zapalic w zwiazku ze zuzyciem sie tylnych szczek, okladzin
        nie z tego powodu sie nie zapali

trzeba podlaczyc auto pod kompa i sprawdzic co generuje blad - inaczej to troche wrozenie z szklanej kuli

Marekzu ma racje, ja stawiam ma walniety czujnik ABSu prawy przód :wink: ( koszt 45Pln + wymiana) Co do diagnozy to najlepiej podpiac pod kapa bo powie Ci ktory czujnik zdechł i bedziesz wiedzial co kupic. Sprawdz ta zebatke przy czujniku ABSu moze jest zasyfiona po zimie i przeklamuje. Odradzam testowanie czujnika miernikami bo to lubi mylic.
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• redhead
          Ambiente
          • 2008
          • 161
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kasiunia, wpisz w szukajkę OCP - kontrolka abs i wyskoczy kilknaście przydatnych stron

byc może to:
          1. czujnik abs?
          2. bezpiecznik zaśniedział/przepalił się na akumulatorze lub w skrzynce?
          3. walnięta pompa ?
          4. wiele innych ?

podstawa podłączyć pod kompa i po-vagować

pozdrawiam

nienawidzę zimy

Komentarz

• Pablo82
            Drive
            • 2007
            • 97

Kasiunia, Też miałem taki problem, z tym, że u mnie było coś z prądem, że niby za małą porcję dostawał, coś w tym stylu. A najciekawsze, że na kompie pokazywało walniętą pompę hydroagregatu ABS. A wystarczyło poprowadzić przewód bezpośrednio od ako do pompy i działa, a na początku wzięło się to niewiadomo skąd.
            Pozdrawiam!

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Kasiunia, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=22314 to na pewno Ci pomoże.
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Kasiunia
                Drive
                • 2009
                • 93

A co powiecie na to?
                Po napisaniu tego postu wsiadam, odpalam - kontrolka sie swieci i po przejechaniu 100 m zgasla i juz sie nie zapalila, dzis tez nie. Jak daje na zaplon to szybko gasnie, podczas krecenia rozrusznikiem jakby sie na chwilke zapalila, po czym znow gasnie. Sprawdzilam na sliskim, abs dziala... no cyrk.
                Ale dzieki chlopaki, przy kolach bylo tylko tyle grzebane, co wymiana opon na zimowki i chyba dwa lata temu klocki z przodu. Wiec sadze, ze to jakas glupia elektryczna sprawa.

[ Dodano: Wto 20 Sty, 09 08:09 ]
                Ps. To moze jeszcze podpowiecie, gdzie w Gorzowie lub Zielonej Gorze podpiac paskudke pod kompa, bo w tych miastach bywam? Zeby bylo dobrze i tanio

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A co powiecie na to?
                  Po napisaniu tego postu wsiadam, odpalam - kontrolka sie swieci i po przejechaniu 100 m zgasla i juz sie nie zapalila, dzis tez nie. Jak daje na zaplon to szybko gasnie, podczas krecenia rozrusznikiem jakby sie na chwilke zapalila, po czym znow gasnie. Sprawdzilam na sliskim, abs dziala... no cyrk.
                  Ale dzieki chlopaki, przy kolach bylo tylko tyle grzebane, co wymiana opon na zimowki i chyba dwa lata temu klocki z przodu. Wiec sadze, ze to jakas glupia elektryczna sprawa.

[ Dodano: Wto 20 Sty, 09 08:09 ]
                  Ps. To moze jeszcze podpowiecie, gdzie w Gorzowie lub Zielonej Gorze podpiac paskudke pod kompa, bo w tych miastach bywam? Zeby bylo dobrze i tanio
                  Po przejechaniu 300m AbS robi diagnoze i jezeli jest wszysko ok ( np. po wymianie czujnika ) to wtedy kontrolka gasnie. Może koło czunika nagromadzil sie syf lub snieg przez noc odparowal i teraz jest ok.
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Kasiunia
                    Drive
                    • 2009
                    • 93

Zamieszczone przez oolsztyniak
                    to na pewno Ci pomoże.
                    Calkiem mozliwe. Nie wjezdzalam moze w duzy snieg, ale wczoraj bylo tez duzo blota na drodze, ogolnie brudu, szybe mylam co kilometr spryskiwaczami - moze i tam jakis syf sie dostal.

Dziekuje jeszcze raz za wszelka pomoc i mam nadzieje, ze tez kiedys pomoge...

Komentarz

• oolsztyniak
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6647
                      • Superb II combi (3T5)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Kasiunia, nie ma problemu
                      Polecamy sie na przyszłość
                      Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                      Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm