[O2] Odprysk lakieru skaza odpryski na lakierze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KUSZELKA
    Classic
    • 2010
    • 30

Dziekujemy wszystkim! :szeroki_usmiech
    KUSZELKA
  • zurcio
    RS
    • 2008
    • 2046

:evil: Trafiło w końcu na mnie ...

Spory odprysk: ok. 6mm x 5mm. Zastanawiam się co tu począć.
    Byłem u jakiegoś przypadkowego lakiernika. Jego zdaniem cała maska do malowania. Całej maski malować nie będę bo jak będę sprzedawał auto to nikt mi nie uwierzy że dla odprysku wpakowałem kilka setek
    Widząc jak koleś robi zaprawki opuściłem lokal natychmiast, żebym przypadkiem się nie skusił ... :diabelski_usmiech

Mądre głowy :wink: co radzicie :?: A może po protu zostawić i nie ruszać ...
    Załączone pliki
    Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Po pierwsze sprawdź czy lakier nie odchodzi dalej ( podważ delikatnie rant tego odprysku paznokciem ) jeśli nie to kup w ASO lakier zaprawkowy, podnieś maskę tak, żeby ten odprysk był mniej więcej poziomo i daj tam malutką kropelkę lakieru. Potem weź wykałaczkę i delikatnie rozprowadź lakier po całum tym odprysku ze szczególnym uwzględnieniem rantów. To powinno wystarczyć, no chyba, że jesteś strasznym estetą i nie bedziesz mógł na to patrzeć :twisted: ...

Ja miałem podobne ( ale tak z połowe mniejsze ) odpryski na masce w Cordobie, to nawet nie używałem lakieru zaprawkowego tylko zwykłego srebrnego olejowego markera ( f-m PILOT ), jedno malowanie ( którego zrobienie zajmowało 10sek )starczało na kilka miesięcy, a w razie czego marker zawsze leżał w bagazniku...

Malowanie całości, kiedy samochód nie idzie jeszcze do sprzedaży to bezsens, bo zawsze może się zdarzyć następne i co znów będziesz malował...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zaprawka z punktu dobierania lakieru da rade... Bedzie widac drobly slad ale minimalny
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• zurcio
          RS
          • 2008
          • 2046

Byłem w ASO i zaproponowali gotowy lakier zaprawkowy. 2 tubki (podkład + lakier bezbarwny) za 33zł kpl. pod numer koloru z książki.
          Co myślicie, zamawiać czy jechać gdzieś do mieszalani niech dobiorą.
          W sumie auto metalik, prawie 4 lata, kolor nie powinien się za bardzo zmienić (matowieć).

Acha, jeszcze jedno... W takie zabawy to pewnie się bawić jak zrobi się ciepło :?: :?:

Ale mam trochę wątpliwości czy podołam ... zupełnie się na tym nie znam. Żeby czegoś nie spaprać... w końcu to nie zabawka-model za 100zł.
          A zasadę mam, że jak się nie znasz to łap nie pchaj :roll:
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• c0nn3ct
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 680

Ja non stop robię zaprawki, ale musi być ciepło. To jest normalne, jedziesz, na trasie kamyczki wylatują z pod kół i akurat mogła byc podobna sytuacja u Ciebie. Kup ten lakier nałóż jedna warstwę cieniutką, potem drugą... aż wyjdzie w miarę gładko, a na koniec wypoleruj i będzie bo chyba maski malował nie będziesz? :diabelski_usmiech
            P.S do tego aż takich zdolności mieć nie trzeba więc tą zasadę możesz ominąć :twisted:
            O1 AGR <- Była
            O2 '04 BKD "Praha"<- Jest
            OI RS <- Jest

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

ja też już robiłem zaprawki. najlepiej to robić jak juz jest ciepło. Najpierw uczyłem sie malować w jakichś niewidocznych miejscach (progi ranty przy drzwiach) a później jak już coś nie coś się nauczyłem wziąłem się za maskę :wink: zurcio, Tobie też to proponuję- najpierw nauka a potem konkretna robota na masce :wink:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• phrix
                L&K
                • 2007
                • 1000
                • Audi
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ze swojego doswiadczenia tylko dodam ze pedzelkiem lub wykalaczka nigdy nie wyjdzie ori - zawsze bedzie róznica minimalnego odcieniu ale na srebrnym kolorze sie to gubi. Dopiero metodą natrysku uzyskasz podobna fakture farby ... ( wiem ze areografem da rade cos takiego zrobic) Ja nigdy nie mialem na to czasu zawsze farba i wykalaczka...
                Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• stychlerz
                  Drive
                  • 2006
                  • 48

Ja miałem kilka odprysków na przedniej masce przy chłodnicy (po kamieniach). Dałem do lakiernika w Szczecinku, który polakierował mi tylko część maski. Wykonał polerkę. Ogólnie bark jest jakichkolwiek różnic. Jestem bardzo zadowolony, choć nerwów straciłem dużo.

Komentarz

• zurcio
                    RS
                    • 2008
                    • 2046

Zamieszczone przez stychlerz
                    Jestem bardzo zadowolony, choć nerwów straciłem dużo.
                    Dlaczego, coś nie szło :?: Czy przez te odpryski :?:

[ Dodano: Pią 06 Lut, 09 18:11 ]
                    No i narobiłem jeszcze gorzej ...
                    Zachciało się umyć samochód, i kolejny mm większy odprysk ...

Zamieszczone przez kowal 2002
                    Po pierwsze sprawdź czy lakier nie odchodzi dalej
                    odchodzi ... to chyba źle :?:

:evil: :evil: :evil:

Komentarz

• AndiT
                      Rider
                      • 2008
                      • 332

Jak dalej odchodzi to faktycznie zle. Malowac maske dla takiego odprysku to faktycznie zbedny wydatek, a pozniej kazdy bedzie sie dopatrywal niewiadomo czego, z uwagi na to ze maska byla robiona. Zrob zaprawke jak koledzy radza, albo naklej naklejke SKODA RALLY c,zy jakas inna i po problemie.
                      M47N2

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

Zamieszczone przez zurcio
                        No i narobiłem jeszcze gorzej ...
                        Zachciało się umyć samochód, i kolejny mm większy odprysk ...

Po pierwsze sprawdź czy lakier nie odchodzi dalej
                        odchodzi ... to chyba źle :?:

:evil: :evil: :evil:
                        No nie za dobrze . Niestety, ale żeby cokolwiek z tym zrobić będziesz musiał usunąć wszystko to co odchodzi, nawet jeśli oznacza to znaczne powiększenie odprysku. Jeśli zostawisz tak jak jest to nawet po zrobieniu w tym miejscu zaprawki, jest bardzo prawdopodobne, że będzie dalej odpryskiwać. Pytanie jest takie: czy po prostu dostałeś czymś większym w maskę i to co odpadło na początku to nie było wszystko i teraz odchodzi reszta, czy jest to wada fabryczna powłoki lakierniczej i po prostu podkład i lakier nie trzyma się blachy na większej powierzchni?
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Skowron
                          Drive
                          • 2008
                          • 92

Ja mam już zamówiona zaprawke...zaatakowały mnie węże na stacji benzynowej - jak wyciągnęłem jeden to drugi który był lekko splątany wysunął się z uchwytu i walnął mi centralnie w auto - nie dość że odprysk to jeszcze wgniot :evil: ale nie bede malowal połowy błotnika żeby zaszpachlować mini wgniotek. tak więc zamaluje tylko odprysk...mam nadzieje że nic nie spapram
                          A w upalne dni...Honda CB 750

Komentarz

• DOBI
                            Drive
                            • 2008
                            • 95

dość duzy ten odprysk ..ale większosc z nas ma bądz większe bądz mniejsze,ja tez mam ale małe i zakupiłem lakier zaprawkowy ale stwierdziłem ze jak bede oddawał auto do polerowania to najpierw tych kilka odprysków tez dam zrobić fachowcowi (ja mam czerń magiczna a wzasadzie to szaro czarny mat).Bo samemu to można sobie zaszkodzić..
                            narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• Arti_r1
                              RS
                              • 2008
                              • 2626

Oj jak taki duży odprysk to nie wiem czy go zakryjesz zwykła zaprawką kupioną w ASO bądź sklepie lakierniczym. Będzie to widać :? A może jest tak jak mówi kowal 2002, że jest to wada fabryczna? Lekkie uderzenie od kamyczka, i od tego zaraz reszta lakieru odchodzi? A pytałeś może u jakiegoś lakiernika jakby to zrobił aerografem?? Zawsze lepsze to niż zaprawka, bądź malowanie całej maski Miałem klientów którzy robili to zaprawką zakupioną u mnie, ale nie pasowało im wizualnie, więc oddali do lakiernika aby zrobił zaprawkę aerografem i byli zadowoleni Dodam że różnica zakupu zaprawki w ASO a sklepie lakierniczym to 15-20zl
                              Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                              Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Zrobic zaprawke i nie rozczulac sie. To jest tylko samochod. Potem bedziesz komus tlumaczyl, dlaczego pol maski jest malowane, albo czemu maska byla cala malowana. Bez sensu.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• rkb
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2152
                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

też mam sporo takich mini odprysków, w okolicach drzwi i błotników, ale daje sobie spokój narazie, bo trzeba sie dobrze przypatrzeć zeby było widoczne (srebrny metalic) i to jak auto jest umyte. Mówie sobie że jak zrobi sie nascie stopni ciepła to się pobawie
                                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• zurcio
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2046

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Potem bedziesz komus tlumaczyl, dlaczego pol maski jest malowane, albo czemu maska byla cala malowana.
                                    Właśnie tak jak napisałem nie chcę tego robić. Wiadomo jak ludzie Maska malowana, auto po dzwonie :diabelski_usmiech

czy jest to wada fabryczna powłoki lakierniczej i po prostu podkład i lakier nie trzyma się blachy na większej powierzchni?
                                    Może warto na początek podjechać do ASO :?: W końcu powłoka lakiernicza jest na gwarancji :idea:

Komentarz

• gebek
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1214

Zamieszczone przez zurcio
                                      Może warto na początek podjechać do ASO W końcu powłoka lakiernicza jest na gwarancji

ps.mamy kryzys...daj zarobic serwisowi lakierniczemu i polakieruj pokrywe :diabelski_usmiech ,zamiast stawiac kleksy tej wielkosci na srebrnym
                                      kolorze...wykalaczka :shock:
                                      pozdrawiam
                                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Maru 123
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4660

tu niestety zgodzę się z kolegą gebek, to uszkodzenie mechaniczne i ciężko będzie to zrobić na gwarancji, no chyba że masz jakieś układy w aso 8)
                                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• zurcio
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2046

Zamieszczone przez gebek
                                          ps.mamy kryzys...daj zarobic serwisowi lakierniczemu i polakieruj pokrywe ,zamiast stawiac kleksy tej wielkosci na srebrnym
                                          kolorze...wykalaczka
                                          Niby to co moje to beż sahara, na zdjęciach wygląda to jak błoto spod płota
                                          Całej maski lakierować nie będę a napewno nie teraz bo zaraz kolejne się pokaża, szkoda kasy ...
                                          ale za te zaprawki to chyba się wezmę na wiosnę

[ Dodano: Pon 09 Lut, 09 15:56 ]
                                          Rozmawiałem z kolegą "fachowcem" :wink: , na wiosnę robimy zaprawki.
                                          Jak już będzie po wszystkim zrobię foto dokumentację

Dzięki za porady.

Komentarz

• szachu
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 639
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podłącze się do wątku. Pojawił mi się na klapie (górnej części, tuz przy rancie) brzydki odprysk. nie mam pojęcia jak tam się pojawił (wcześniej go nie widziałem, a raczej dobrze się przyglądałem, bo w innym miejscu znalazłem wcześniej tez drobny odprysk). Najbardziej martwi mnie jego wygląd, nie raz widziałem odpryski, ale ten wygląda naprawdę nieciekawie. Z reszta sami oceńcie. Mam wrażenie, że pojawiła się tam rdza.
                                            Załączone pliki

Komentarz

• RS
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 238

Zamieszczone przez szachu
                                              Podłącze się do wątku. Pojawił mi się na klapie (górnej części, tuz przy rancie) brzydki odprysk. nie mam pojęcia jak tam się pojawił (wcześniej go nie widziałem, a raczej dobrze się przyglądałem, bo w innym miejscu znalazłem wcześniej tez drobny odprysk). Najbardziej martwi mnie jego wygląd, nie raz widziałem odpryski, ale ten wygląda naprawdę nieciekawie. Z reszta sami oceńcie. Mam wrażenie, że pojawiła się tam rdza.
                                              Zgadza się widac rudą
                                              Ratuj chłopie auto - wyczyśc francę i rób zaprawkę i to szybko póki gangrena się nie rozprzestrzeni

Komentarz

• keraj998
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 359
                                                • Volkswagen

wygląda na uszkodzenie również warstwy podkładu, nie ma na czekać, jedź do lakiernika i zachowaj zdjęcie z uszkodzeniem lakieru dla potomnych i następnych przyszłych posiadaczy teo auta
                                                "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• szachu
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 639
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

I tego się właśnie obawiałem Widać, że poprzedni właściciel olał sobie sprawę i byle jak położył zaprawkę. Naprawdę nie ma szans by naprawić to miejscowo? Zdaje sobie sprawę, że nie będzie to wyglądało idealnie, ale w tej chwili po prostu wolałbym nie lakierować całej klapy.

Komentarz

Pracuję...