KLOCKI I TARCZE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niebieski9
    Drive
    • 2010
    • 56

KLOCKI I TARCZE

Cartman, Po miesiącu użytkowania już coś się wie o samochodzie .Zyczę zadowolenia z octavki. Witaj
    Pozdrawiam serdecznie
  • andriu79
    Ambiente
    • 2008
    • 239

KLOCKI I TARCZE

witam na sewisie pwoeidziano mi ze moje klocki jak i tarcze tyl sa do wymainy skoda ma przejchane 114 tys mam ja od maja 2008 i nic sie neidzialo delikatne ale to delikatne szumeinie podczas hamowania jak nie sa rozgrzane
    wczoraj bylem u zwyklego mechanika powiedzial ze klocki beda wymagaly wymiany a tarcze maja drobne rysy twierdzi ze mogl wpasc kampyjk i porysowal czy to m ozliwe?
    jakie klocki zastosowac i tarcze? koszta?

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

andriu79, skodaczesci.pl albo dział giełda ogłoszenia komercyjne----> to chyba najtańsze źródła :wink:

1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

delikatne szumeinie podczas hamowania jak nie sa rozgrzane
        to oznaka że faktycznie klocki się kończą i moga szumieć przy chamowaniu co do tarcz to zależy jaki rant już mają i jakiej są grubosci. Jesli faktycznie zrobiłes 114 tys to już czas bo tyle średno tarcze wytrzymują przynajmniej umnie wiecej jak 120 tyś nie udało mi sie zrobic.
        Co do tarcz ja osobiście kupuje od wieków firmy Jurid klocki też Jurida lub orginały to już zależy od dostepnosci.
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• andriu79
          Ambiente
          • 2008
          • 239

koles na warsztacie powiedzial mi ze dziwne ze przy 114 tys wysiadly tarcze wiec nie wiem

Komentarz

• zurcio
            RS
            • 2008
            • 2046

Zamieszczone przez andriu79
            koles na warsztacie powiedzial mi ze dziwne ze przy 114 tys wysiadly tarcze wiec nie wiem
            Miałeś już wymieniane tarcze z przodu :?: Bo klocki podejrzewam miałeś :roll:

[ Dodano: Wto 17 Lut, 09 09:15 ]
            Natomiast co do tarcz i klocków ja osobiście do tej pory stosuję ori z ASO.

Możesz również napisać do userów z forum (czyt. post Maru 123 ) lub do kolegi Nexus6 : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=20367

Lub przejżeć inne tematy związane z tym zagadnieniem które jest często poruszane na forum.

:szeroki_usmiech
            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• andriu79
              Ambiente
              • 2008
              • 239

klocki pewnie tak ale nie wiem dokaldnie bo mam autko od maja 2008
              chodzi mi o tyl nie przod ile srednio wytrzymuja tarcze???

Komentarz

• zurcio
                RS
                • 2008
                • 2046

Zamieszczone przez andriu79
                chodzi mi o tyl nie przod ile srednio wytrzymuja tarcze???
                Jeśli masz do wymiany tarcze tył to pewnie przód był już wymieniany.
                Tarcze przód wymienia się średnio (w zależności od tarczy i stylu jazdy) od 100kkm do 150kkm.
                Zdarzają się magicy co wymieniają co 50kkm ale to żadkość. :diabelski_usmiech

Poczytaj sobie wypowiedzi kolegów z forum: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=3725
                Tył powinien wytrzymać dłużej od przodu. Pewnie gdzieś ok. 10-20%.

.
                Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• andriu79
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 239

w tym problem autko kupilem ajk mialo 98 000 i nie zastanawialem sie na aso powioedzieli mi o tyle ze tarcze i klocki i koszt 1000zl

Komentarz

• zurcio
                    RS
                    • 2008
                    • 2046

andriu79, jak masz możliwość gdzie, to możesz sam ocenić stan klocków i tarcz ...
                    Będziesz miał pewność, że podlegają wymianie ...
                    Natomiast jak pojedziesz na zmianę do ASO poproś żeby Ci oddali stare i tyle.

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

ja mam z przodu tarcze ate i klocki też ate. Wymieniałem je po 167kkm 8) ale jeżdzę spokojnie :wink:
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• andriu79
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 239

ile kosztuja tarcze?

Komentarz

• Maru 123
                          RS
                          • 2008
                          • 4660

andriu79, 350zł +klocki 295zł :wink:---->288mm do 1.8T do Twojego auta nie wiem ops:

[ Dodano: Wto 17 Lut, 09 10:09 ]
                          andriu79, tarcze----> http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1764
                          klocki---> http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1102
                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• darkow
                            Classic
                            • 2008
                            • 11

Poniżej masz link do zestawu ATE na tył. Z tej hurtowni kupowałem już dwa zestawy hamulców i było wszystko w porządku. Koszty sam oceń. W Skodzie ATE idzie na pierwszy montaż.

Pozdrawiam
                            Seria - 110 KM
                            Uniden 520XL+President Alaska

Komentarz

• andriu79
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 239

no juz wymienione i dziala co najwazniejsze a co do ziomkow ze skody to metal o metal nie tarl jeszcze he he ehe he fachowcy

Komentarz

• Buba
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 160
                                • Nissan

Zamieszczone przez Maru 123
                                andriu79, 350zł +klocki 295zł :wink:---->288mm do 1.8T do Twojego auta nie wiem ops:

nasuwa mi sie jedno pytanie,
                                jakie jest prawdopodobieństwo, ze kupujac cześci na www.skodaczesci.pl kupimy jakis bubel, mam tutaj na mysli czesc okreslana jako ORI, a tak naprawde bedzie to jakas chinska podróbka?

jest ktos taki, kto przejechal sie juz na tym sklepie?

To samo dotyczy hurtowni z Dąbrowy Górniczej " magiczny2", ktora to handluje na allegro częsciami ATE...

z gory dzieki!
                                ~~ pozdrawiam ~~
                                JaceK
                                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
                                Black eleganzze in combi
                                President Johnny II ASC+ President MaryLand...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Komentarz

• pantol
                                  Elegance
                                  • 2004
                                  • 754

Zamieszczone przez Buba
                                  Zamieszczone przez Maru 123

nasuwa mi sie jedno pytanie,
                                  jakie jest prawdopodobieństwo, ze kupujac cześci na www.skodaczesci.pl kupimy jakis bubel, mam tutaj na mysli czesc okreslana jako ORI, a tak naprawde bedzie to jakas chinska podróbka?

jest ktos taki, kto przejechal sie juz na tym sklepie?

To samo dotyczy hurtowni z Dąbrowy Górniczej " magiczny2", ktora to handluje na allegro częsciami ATE...

z gory dzieki!
                                  W skodaczesci.pl części określane jako ORI niekoniecznie są w kartonach VW. Ja kupowałem tarcze i kocki - klocki były w kartonikach VW
                                  (takich jak w ASO) a tarcze w TRW/Lukas. Obie części opisane były jako ORYGINAŁ.
                                  Dodatkowo pierwszy komplet tarcz przyszedł z wadą i trochę musiałem się nagimnastykować żeby wymienili, ale w końcu się udało (Jest o tym wątek).
                                  Jarek "Vinci"

Komentarz

• martinez ricardos
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 3

Pozwolę się podpiąć pod temat, szukuje mi się wymiana tarcz i klocków, czy np. http://www.allegro.pl/item552764530_...ctavia_a3.html
                                    jest akceptowalne? Nie chodzi mi o kompatybilność tylko o stosunek jakość/cena.

Komentarz

• BOODZISZ
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 235

Panowie odgrzeje trochę temat bo zbieram info o hamulcach przód.
                                      Otóz u mnie wystepuje znany w Octavii problem bicia kierownicy przy lekko wcisniętym hamulcu.
                                      Prawdopodobnie szykuje mi sie wymiana tarcz i klcków przód. Czytajac forum prawdopodobnie najbardziej chwalone są zestawy EBC.
                                      Mam pytanie czy oplaca sie kupic EBC TG czy zwykłe i do tego EBC GS. Rzoznicza na taczach jest jakies 350zł. a szalencem nie jestem. Bardziej chodzi mi o to zeby problem bicia kierwonicy sie nie pojawił.

:twisted: Z drugiej strony moze te EBC TG bylyby juz malym wstępem do podniesienia mocy w przyszlosci. Jezeli sie skusze w tym roku to na jakis lekki programik do 140km.
                                      czy zwykle EBC sie nadadzą czy lepiej kupic TG. Slyszałem ze ze TG piszczą i zasyfiają sie okropnie te otwory

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

BOODZISZ, zamiast TG bierz Ultimaxy - cena ta sama, a usunięto błąd konstrukcyjny, czyli nawiercane otwory w tarczy
                                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• BOODZISZ
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 235

Zamieszczone przez Nexus6
                                          BOODZISZ, zamiast TG bierz Ultimaxy - cena ta sama, a usunięto błąd konstrukcyjny, czyli nawiercane otwory w tarczy
                                          Jestem z Panem w kontakcie odnosnie cen.
                                          Wczoraj wysyłał mi pan wiadomosc. Jezeli sa w cenie TG to warto pomyslec.

Komentarz

• rafal-snak
                                            Drive
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 63

chłopaki sorry za offa, ale nie widzę gdzie mógłbym wkleić takie pytanie, a niechcę śmiecić forum....

Chodzi o to że założyłem klocki na przód bez czujnika a moja octa ma czujnik, uciołem kable i osobno zaizolowałem ...problem tkwi w kosmetyce- swieci sie na zegarach kontrolka zużyci klocków, co jest irytujące.Moje pytanie czy da się to jakoś zlikwidować?? jak to działa, czy jak konczą sie klocki to te kable się zwierają? przez co zapala sie kontrolka, czy to inaczej działa?

Prosze o pomoc, sorry jeszcze raz za offa
                                            SKODA OCTAVIA I 1.9 TDI ALH 66 kW/90 KM
                                            UNIDEN PRO 520 XL + SIRIO ML 145

Komentarz

Pracuję...