to idzcie razem
Dziwne tarcie przy hamowaniu
Zwiń
X
-
Dziwne tarcie przy hamowaniu
Zacznę od tego iż w mojej octavi z tyłu posiadam hamulce bębnowe.
Ostatnio pojawił się u mnie następujący problem: mianowicie przy hamowaniu słychać odgłos tarcia w kołach tylnich. Odgłos ten występował wcześniej ale po wizycie u mechanika (i wymianie szczęk hamulcowych i przetoczeniu bębnów zniknął). Teraz ponownie ten dźwięk się pojawił – mechanik powiedział mi że mogło się coś przestawić i przy przejechaniu kilku km dźwięk zniknie jak wszystko ponownie się ustawi…
Mam więc następujące pytanie – czy radzicie poczekać – czy jechać do mechanika i kazać mu usunąć usterkę? – Czy mógł wystąpić jakiś błąd przy toczeniu bębnów?
-
-
Normalka. Ja jestem po wymianie bębnów i szczęk jakieś kilka m-cy. Wszystko chodziło cichutko w miesiacach letnich a teraz woda i sól powoduja że po postoju jak ruszam to coś lekko obciera i piszczy w czasie jazdy zaciagam na odcinku 10 m ręczny aby koła wykonały parę obrotów i wszystko cichnie. Lub jeśli można to trzeba zachamować ostro ale na wstecznym. Oczywiscie problem nie występuje jak auto stoi przez noc w ciepłym garażu (ok 15 st) tylko jak go zostawie pod pracą na mrozie. Podsumowując wychodzi że to działanie wody lodu i soli...Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbzawsze w zime slychac tarcie, w kazdym samochodzie, do pierwszego mocniejszego hamowania
ja samochodu praktycznie nigdy nie zostawiam na ręcznym (poprzednie samochody 2 fiaty - maluch i uno w których oduczyłem się zaciągać ręcznego)wiec to nie jest kwestia zapieczenia - nie odbicia linki ręcznego
tarcia nie słychać zaraz po ruszeniu samochodem - nie występuje podczas jazdy - pojawia się tylko i wyłącznie podczas hamowania - wcześniej takiego dźwięku nie było (przez około miesiąc było normalnie cichutko)
Komentarz
-
-
W O2 nie ma z tyłu bębnów i chwała im za to
Ale po nocy przed blokiem jak ruszam z rana przez pierwsze kilka hamowań (lekkich) słyszalne mam również tarcie i to z przednich kół.
W lecie czegoś takiego nie ma, więc podejrzewam, że nic złego się nie dzieje. Po porostu przez noc tarcze pokryją się lekkim osadem i do chwili całkowitego wytrcia wytwarzają taki dziwny dzwięk.
Osobiście stawiam na warunki atmosferyczne.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zurcioW O2 nie ma z tyłu bębnów i chwała im za to
Ale po nocy przed blokiem jak ruszam z rana przez pierwsze kilka hamowań (lekkich) słyszalne mam również tarcie i to z przednich kół.
W lecie czegoś takiego nie ma, więc podejrzewam, że nic złego się nie dzieje. Po porostu przez noc tarcze pokryją się lekkim osadem i do chwili całkowitego wytrcia wytwarzają taki dziwny dzwięk.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez noswerZamieszczone przez zurcioW O2 nie ma z tyłu bębnów i chwała im za to
W lecie czegoś takiego nie ma, więc podejrzewam, że nic złego się nie dzieje. Po porostu przez noc tarcze pokryją się lekkim osadem i do chwili całkowitego wytrcia wytwarzają taki dziwny dzwięk.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gal anonimmNo jest taki smar, ale on jest do prowadnic chyba; klocków radze nie smarowac
więc chyba on nie zmniejszy odgłosłów tarcia,
a odgłos na poczatku jazdy moze wynikac z tego ze klocek nie pracuje plynnie z powodu niskich temperatur i osadzania sie wilgoci...
Komentarz
-
Komentarz