[O1] tykanie w silniku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smartg
    Classic
    • 2010
    • 7

[O1] tykanie w silniku

467
  • hamsterus
    Classic
    • 2009
    • 23

[O1] tykanie w silniku

w mojej octavii słyszę ciche tykanie podczas pracy silnika... wiem że jest to w sumie normalny objaw w samochodach pracujących na oleju mineralnym (gęsty), ale moja skoda jest nowa, ma przejechane dopiero 1500 km i jeździ na oleju syntetycznym, a to "tykanie słychać nawet po przejechaniu kilkunastu kilometrów, zaznaczam że jak dodam gazu to czasem tykanie ucicha a czasem nie... czy to normalne w nowych pojazdach? co w tej sytuacji należałoby zrobić...

Komentarz

• oziemi
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 399

dociera się maszyna :lol:
      Elegance
      ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
      -------------------------------------------

Komentarz

• Kordi
        Drive
        • 2008
        • 67

Witam, nie powinieneś się martwić. Wg mnie to tyka zawór filtra z węglem aktywnym. Jest to normalne, nie ma co się przejmować.

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

A może oleju za mało?
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• hamsterus
            Classic
            • 2009
            • 23

po przejechaniu 1500 km mógłby być ubytek oleju? czy to jest możliwe w nowym pojeździe?

Komentarz

• 4kwiatek
              Ambiente
              • 2008
              • 228

Re: tykanie w silniku

Cześć...
              Zamieszczone przez hamsterus
              w mojej octavii słyszę ciche tykanie podczas pracy silnika... wiem że jest to w sumie normalny objaw w samochodach pracujących na oleju mineralnym (gęsty), ale moja skoda jest nowa, ma przejechane dopiero 1500 km i jeździ na oleju syntetycznym, a to "tykanie słychać nawet po przejechaniu kilkunastu kilometrów, zaznaczam że jak dodam gazu to czasem tykanie ucicha a czasem nie... czy to normalne w nowych pojazdach? co w tej sytuacji należałoby zrobić...
              Tykają jeden lub dwa elementy. Jeden - bardzo głośny to w silnikach TwinPower - tyka listwa wtryskowa podczas pracy na benzynie. Drugi to wspomiany wyżej zawór filtra. Ten tyka zawsze . Oba z tych tykań nie mają związku z olejem. Jak ktoś ma dobry słuch to zauważy minimalnie głośniejszą pracę silnika gdy jest mało oleju (lepiej to slychać jak się uzupełni olej).

Pozdrawiam...
              Kwiatek...

Komentarz

• Cube
                Drive
                • 2007
                • 61

dla przykladu w 1.8T tyka zawór od filtra z weglem aktywnym - wkurwia niemilosiernie, ale tylko jak sie z zewnatrz silnika na wolnych obrotach slucha - w srodku nieomalze nieslyszalne... tyka zawsze, czasem glosniej, czasem ciszej... nic zlego sie nie dzieje.

Komentarz

• Damianjg
                  Rider
                  • 2008
                  • 621

Zamieszczone przez hamsterus
                  po przejechaniu 1500 km mógłby być ubytek oleju? czy to jest możliwe w nowym pojeździe?
                  Tak jest to możliwe gdyż w tym czasie silnik się dociera i może mieć apetyt na oil

Komentarz

Pracuję...