male pytanko o Octavie I generacji z gazem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nikiel2
    Classic
    • 2010
    • 4

A czy ktos juz probowal montowac jakas nawigacje w zamykanym schowku popielniczki ? Wydumalem sobie ze jakby tam wlozyc jakas elegancka nieduza nawigacje to bylaby po pierwsze na stale , po drugie zawsze mialaby fixa z GPSa , po trzecie niewidoczna dla postronnych obserwatorow. Pytanie tylko jaki model pasuje tam elegancko ?
  • mmisiek86
    Classic
    • 2009
    • 17

witam posiadam seata leona TDi i jestem bardzo rozczarowany, caly czas problemy. Zastanawiam sie nad kupnem Octavi I generacji mysle o silniku 1.6 z gazem, czy ktorys z kolegow posiadajacych takie autko bylby w stanie powiedziec mi ile autko pali, na co zwrocic uwage przy kupnie, jakie sa najczestsze usterki i jak sprobowac im zaradzic, no i jak autko smiga?? z gory dziekuje pozdrawiam

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

mmisiek86, na początku przydałoby się przywitać ---> Dołączył: Wczoraj 22:15

następnie jak chcesz się czegoś dowiedzieć to masz taki magiczny link SZUKAJ- klikasz wpisujesz co chcez wiedzieć i wyskakuje Ci milion tematów o O1 1.6 w gazie :evil:
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mmisiek86
        ile autko pali
        masz w podpisie przykład. Więcej znajdziesz na http://www.spritmonitor.de

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

rezon, kolega pyta o O1... no ale jakis pogląd to jednak daje :roll:
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• zpluta
            L&K
            • 2008
            • 1194

U mnie w podpisie też masz ale bez gazu. Myślę jednak, że spalanie na benzynie też Cię interesuje.
            :

Komentarz

• wojtek.
              Drive
              S_OCP Member
              • 2007
              • 51

Mam Octavie 1.6 AKL z instalacją Tartarini . Na razie żadnych problemów z silnikiem. Spalanie średnio 10l gazu / 100 km. Przebieg140kkm , na gazie 70 kkm. Pozdrawiam.

Komentarz

• huwe
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 976

mmisiek86, jak chcesz zagazowana octavie to dobrze Ci radzę: kup bez gazu, i sam zagazuj. i najlepiej szukaj AKL-a.
                zagazowana octa powinna spalać w okolicach 8-9 l gazu.
                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maru 123
                  rezon, kolega pyta o O1...
                  Maru 123, czytaj uważnie mój podpis - ostatnia pozycja to O1
                  Zamieszczone przez huwe
                  najlepiej szukaj AKL-a.
                  lepiej BFQ - jest oszczędniejszy, chociaż sam nie wiem dlaczego. Niby podobny silnik, może taki egzemplarz się trafił

Komentarz

• tom2212
                    RS
                    • 2008
                    • 3892

mmisiek86, mam 1.6 AKL z instalacja ALISEI ZAVOLI i jak narazie jest ok spalanie przy oszczednej jezdzie tak do 90 km/h na trasie to okolo 7,8 litra/100 km a w miescie standard 10 i tak jak kolega huwe, napisal lepiej kupic bez gazu i samemu zagazowac bo inaczej moga czaic sie przykre niespodzianki wiem to po sobie no ale zrobisz jak bedziesz uważał pozdrawiam

Komentarz

• redhead
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 161
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

moja octa pali 9-11(12) litrów lpg w zależności o jazdy (dodam że nie stosuje się do zasad ekoterroru)

lepiej bez gazu albo z gazem zawsze można część instalki wykorzystać przy wymianie

poza tym specjalnie różnic nie odczuwa sie przy jeździe pozamiejskiej (w mieście różnica jest przy starcie spod świateł )

można powiedzieć że octy z silnikiem 102 KM (poliftowe BFQ i im podobne) palą mniej gazu troszkę (nie wiedzieć czemu, ale tak jest)

Komentarz

• huwe
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 976

Zamieszczone przez redhead
                        albo z gazem zawsze można część instalki wykorzystać przy wymianie
                        średnio opłacalna zabawa- zazwyczaj jest tak, że ze starej to tylko rurka, zawór tankowania, zawór z filtrem i zbiornik jeszcze się do czegoś nadają cały przód z elektroniką idzie do wymiany. czyli zostaje Ci w kieszeni jakieś 4 stówki. a realnie mniej, bo przecież nie masz już pełnej 10 letniej homologacji na zbiornik, a krótszą o okres użytkowania instalacji przez poprzednika. I trzeba wziąć pod uwagę to, że zbiorników toroidalnych ( w koło ) nie przedłuża się ( walcowe tak).
                        czyli - jak zgazowana to z historią gazu, a najlepiej to jednak kupić bez i samemu zagazować
                        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• mmisiek86
                          Classic
                          • 2009
                          • 17

a co jesli juz jest zalozona sekwencja ?? znalalem wlasnie taka octavie z sekwencja i zastanawiam sie nad tym, jest sens czy lepiej szukac dalej?

Komentarz

• tom2212
                            RS
                            • 2008
                            • 3892

mmisiek86, to wszystko zalezy jak trafisz mozna trafic dobrze jak i zle najpierw zobacz w jakim stanie to jest, zapytaj o serwisowanie kiedy i jak ?, przejedz sie i zobacz jak pracuje, kiedy byla zakladana (to zalezy od ilosci lat jakie pozostaja do konca homologacji butli) itd itp. jesli wszystko jest ladnie to warto najlepiej daj linka co to za auto

Komentarz

• mmisiek86
                              Classic
                              • 2009
                              • 17

Zamieszczone przez tom2212
                              mmisiek86 najlepiej daj linka co to za auto

wlasnie ze nie ma auta na necie, zobaczymy nie ma co sie spieszyc i brac pierwsze ogladane auto, jak znajde jakies na necie to wrzuce linka i zaobaczymy reakcje

Komentarz

• paulob1
                                Rider
                                • 2008
                                • 470
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Podłączę się do tematu....
                                Mam Octę 1kę silnik BFQ(autko z września 2008) z instalką zamontowaną w salonie Landi-Renzo.
                                Jak dotąd zrobiłem nią 5,5 tys. km i nic jej nie dolega. Autko spala średni po mieście 9-9,5 litra LPG plus jakieś 0,5 litra benzyny na "rozpałkę". Różnicy w mocy nie odczuwam.Może dlatego,że rzadko jej kładę cegłę na pedał gazu.
                                Zapytałem kilku fachurów w okolicy o ten samochód z tym właśnie silnikiem i każdy powiedział że do gazu jest bardzo dobry.AHA. ponoć ważne jest by komputer sterujący sekwencją miał tzw. samoadaptację do warunków jazdy.Wtedy większość problemów sama się niweluje(typu uboga czy bogata mieszanka- 16555 lub 16556)

Komentarz

• jedrek1111
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 38

Ja dobijam już 30tys na Landi i żadnego problemu. Noga lekka, spalanie 9l w mieście.
                                  OCTAVIA TWIN POWER 1.6 2007

Komentarz

• kruchyboss
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 69

Co prawda zrobiłem zaledwie 3 kkm swoją OI 1,6 BFQ ale jak dotąd zero problemów z sekwencją Landi. Na trasie komputer pokazał średnie 6,6 w mieście udało się zjechać do 8,6l. Nie przeliczałem pełnego zbiornika gazu do ilości przejechanych km ale mam wrażenie, że to dość miarodajne wyniki(choc pewnie mocno uśrednione)Jakie to ma znaczenie. Tankuje na shellu z rabatem litr gazu za 1,59. i to jest piękne, i to ma znaczenie!!! Z eksploatacją zero problemów - takie opinie czytam o zagazowanym 1,6 i sekwencji od kilku miesiecy. Jedynie zle wyregulowana instalka moze powodować świecenie kontrolki check engine ze względu na za bogatą lub zbyt ubogą mieszanke. To sie zdarza. U mnie ten problem nie występował co zdziwiło pana w serwisie na pierwszym przeglądzie. Udało się wyregulować za pierwszym razem przy montażu o dziwo. Pozdrawiam.
                                    Filiżanka Cappucino

Komentarz

• adek81
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 41

Witam, tu jest pełny raport spalania mojego wozu

te wyższe spalanie to miasto - te niższe - trasa.

gaz gazem - ale zawsze trzeba trochę PB95 doliczyć.

kupiłem w tym roku, gaz niby był w cenie.

najwięcej jeżdżę w mieście stąd spalanko gazu na poziomie 10-12l

na trasie jak widać na załączonej stronie poniżej 9. przy załadowanym autku.

co do wozu - raz było w serwisie przez tydzień. podczas przeglądu instalacji gazowej na 1500 km usłyszeli że coś jest z rozrządem - wymiana pompy wody.

jutro odstawiam po raz drugi - coś piszczy w zawieszeniu z przodu podczas jazdy po dziurach i zbiera mi się woda w schowku bagażnika - cieknie przez lampę.

Komentarz

• bregamo
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 5
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam.
                                        Od 2 tygodni jeżdżę OI kombi (1999/183kkm) z silnikiem AKL z instalacja gazową w składzie: STAG-4 MagicJety i Skorpion Mini, (2580 zł). Zachowanie się samochodu nie wiele odbiega od jazdy na E95. Spalania jeszcze nie policzyłem. Na katowickiej DTŚ-ce zrobiłem test prędkości i przyspieszeń na 5 biegu przy prędkości 120km/h zbiera się całkiem dobrze. Przy 165 spasowałem (żona w aucie). Jest mały mankament w momencie rozgrzewania się trochę poszarpuje ale to po pewnej chwili mija(najprawdopodobniej wyrównują się temperatury) ale to nie ten temat. Choć nie jest to szczyt ekologi ani ekonomi - polecam.
                                        P.S.
                                        Poprzednio Felcia z gaźnikiem i LOVATO -LPG 9l w mieście 7,5l w trasie a zrobiłem nią 150kkm.

Komentarz

• Jedras_GW
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 60

Re: male pytanko o Octavie I generacji z gazem

Zamieszczone przez mmisiek86
                                          witam posiadam seata leona TDi i jestem bardzo rozczarowany, caly czas problemy. Zastanawiam sie nad kupnem Octavi I generacji mysle o silniku 1.6 z gazem
                                          Jak jeździłeś wcześniej 1.9 TDi to nie kupuj silnika słabszego niż 2.0, bo zejście na 1.6 może być dla Ciebie bolesne pod kątem osiągów.
                                          Serdecznie Pozdrawiam
                                          Jedras_GW
                                          O1 2.0 AZJ Elegance '03 202000km LPG LandiRenzo

Komentarz

• fidodido
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 440

Moi drodzy to i ja napisze.
                                            Mianowicie chodzi o to, iż wskaźnik poziomu gazu ten z diodami kłamie.
                                            Na baku powinienem robić i robię około 400 km a wskaźnik przy okolu 300 km pokazuje pusto.
                                            Co możne być przyczyna.?
                                            Auto: Skoda Octavia I
                                            Kolor: Srebrny
                                            Pojemność: 1,8T 20V
                                            Moc: 150KM
                                            Typ silnika: AGU
                                            Gaz: STAG-4

Komentarz

• grzesiu2400
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 193
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AKL 1.6 MPI 101 KM

Zamieszczone przez fidodido
                                              Mianowicie chodzi o to, iż wskaźnik poziomu gazu ten z diodami kłamie.
                                              Na baku powinienem robić i robię około 400 km a wskaźnik przy okolu 300 km pokazuje pusto.
                                              Proponuje nie sugerować się wskaźnikiem poziomu gazu ponieważ z tego co mi wiadomo nie pokazują faktycznego poziomu gazu w zbiorniku, natomiast jeżeli zależy ci na przybliżonym stanie to tylko podłączenie pod sterownik instalacji i tam można trochę wyregulować.

Komentarz

• Marx
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 865

wskaznik nie pokazuje "pusto" tylko "rezerwa" Mozna zlecic serwisowi regulacje, ale i tak niewiele to da. Wskaznik z tego co kojarze mierzy cisnienie gazu, ktore w trakcie jazdy zmienia sie, nadto jest zalezne np od warunkow atmosferycznych. Ja robie srednio 450 km i tankuje na licznik.

Komentarz

• mani0
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 643

fidodido, trzeba czujnik przy zbiorniku przekręcić - bardziej w lewo zdajemisie - możesz podskoczyć do gazomagików, albo zrobić to sam.
                                                  z ciekawości zapytam, jaka instalkę masz?

Komentarz

Pracuję...