A czy ktos juz probowal montowac jakas nawigacje w zamykanym schowku popielniczki ? Wydumalem sobie ze jakby tam wlozyc jakas elegancka nieduza nawigacje to bylaby po pierwsze na stale , po drugie zawsze mialaby fixa z GPSa , po trzecie niewidoczna dla postronnych obserwatorow. Pytanie tylko jaki model pasuje tam elegancko ?
male pytanko o Octavie I generacji z gazem
Zwiń
X
-
male pytanko o Octavie I generacji z gazem
witam posiadam seata leona TDi i jestem bardzo rozczarowany, caly czas problemy. Zastanawiam sie nad kupnem Octavi I generacji mysle o silniku 1.6 z gazem, czy ktorys z kolegow posiadajacych takie autko bylby w stanie powiedziec mi ile autko pali, na co zwrocic uwage przy kupnie, jakie sa najczestsze usterki i jak sprobowac im zaradzic, no i jak autko smiga?? z gory dziekuje pozdrawiam
-
-
Zamieszczone przez mmisiek86ile autko pali
Komentarz
-
-
mmisiek86, mam 1.6 AKL z instalacja ALISEI ZAVOLI i jak narazie jest okspalanie przy oszczednej jezdzie tak do 90 km/h na trasie to okolo 7,8 litra/100 km a w miescie standard 10
i tak jak kolega huwe, napisal lepiej kupic bez gazu i samemu zagazowac bo inaczej moga czaic sie przykre niespodzianki
wiem to po sobie no ale zrobisz jak bedziesz uważał
pozdrawiam
Komentarz
-
-
moja octa pali 9-11(12) litrów lpg w zależności o jazdy (dodam że nie stosuje się do zasad ekoterroru)
lepiej bez gazu albo z gazem zawsze można część instalki wykorzystać przy wymianie
poza tym specjalnie różnic nie odczuwa sie przy jeździe pozamiejskiej (w mieście różnica jest przy starcie spod świateł)
można powiedzieć że octy z silnikiem 102 KM (poliftowe BFQ i im podobne) palą mniej gazu troszkę (nie wiedzieć czemu, ale tak jest)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez redheadalbo z gazem zawsze można część instalki wykorzystać przy wymianie
czyli - jak zgazowana to z historią gazu, a najlepiej to jednak kupić bez i samemu zagazowaćZenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
mmisiek86, to wszystko zalezy jak trafiszmozna trafic dobrze jak i zle
najpierw zobacz w jakim stanie to jest, zapytaj o serwisowanie kiedy i jak ?, przejedz sie i zobacz jak pracuje, kiedy byla zakladana (to zalezy od ilosci lat jakie pozostaja do konca homologacji butli) itd itp. jesli wszystko jest ladnie to warto
najlepiej daj linka co to za auto
Komentarz
-
-
Podłączę się do tematu....
Mam Octę 1kę silnik BFQ(autko z września 2008) z instalką zamontowaną w salonie Landi-Renzo.
Jak dotąd zrobiłem nią 5,5 tys. km i nic jej nie dolega. Autko spala średni po mieście 9-9,5 litra LPG plus jakieś 0,5 litra benzyny na "rozpałkę". Różnicy w mocy nie odczuwam.Może dlatego,że rzadko jej kładę cegłę na pedał gazu.
Zapytałem kilku fachurów w okolicy o ten samochód z tym właśnie silnikiem i każdy powiedział że do gazu jest bardzo dobry.AHA. ponoć ważne jest by komputer sterujący sekwencją miał tzw. samoadaptację do warunków jazdy.Wtedy większość problemów sama się niweluje(typu uboga czy bogata mieszanka- 16555 lub 16556)
Komentarz
-
-
Co prawda zrobiłem zaledwie 3 kkm swoją OI 1,6 BFQ ale jak dotąd zero problemów z sekwencją Landi. Na trasie komputer pokazał średnie 6,6 w mieście udało się zjechać do 8,6l. Nie przeliczałem pełnego zbiornika gazu do ilości przejechanych km ale mam wrażenie, że to dość miarodajne wyniki(choc pewnie mocno uśrednione)Jakie to ma znaczenie. Tankuje na shellu z rabatem litr gazu za 1,59. i to jest piękne, i to ma znaczenie!!! Z eksploatacją zero problemów - takie opinie czytam o zagazowanym 1,6 i sekwencji od kilku miesiecy. Jedynie zle wyregulowana instalka moze powodować świecenie kontrolki check engine ze względu na za bogatą lub zbyt ubogą mieszanke. To sie zdarza. U mnie ten problem nie występował co zdziwiło pana w serwisie na pierwszym przeglądzie. Udało się wyregulować za pierwszym razem przy montażu o dziwo. Pozdrawiam.Filiżanka Cappucino
Komentarz
-
-
Witam, tu jest pełny raport spalania mojego wozu
te wyższe spalanie to miasto - te niższe - trasa.
gaz gazem - ale zawsze trzeba trochę PB95 doliczyć.
kupiłem w tym roku, gaz niby był w cenie.
najwięcej jeżdżę w mieście stąd spalanko gazu na poziomie 10-12l
na trasie jak widać na załączonej stronie poniżej 9. przy załadowanym autku.
co do wozu - raz było w serwisie przez tydzień. podczas przeglądu instalacji gazowej na 1500 km usłyszeli że coś jest z rozrządem - wymiana pompy wody.
jutro odstawiam po raz drugi - coś piszczy w zawieszeniu z przodu podczas jazdy po dziurach i zbiera mi się woda w schowku bagażnika - cieknie przez lampę.
Komentarz
-
-
Witam.
Od 2 tygodni jeżdżę OI kombi (1999/183kkm) z silnikiem AKL z instalacja gazową w składzie: STAG-4 MagicJety i Skorpion Mini, (2580 zł). Zachowanie się samochodu nie wiele odbiega od jazdy na E95. Spalania jeszcze nie policzyłem. Na katowickiej DTŚ-ce zrobiłem test prędkości i przyspieszeń na 5 biegu przy prędkości 120km/h zbiera się całkiem dobrze. Przy 165 spasowałem (żona w aucie). Jest mały mankament w momencie rozgrzewania się trochę poszarpuje ale to po pewnej chwili mija(najprawdopodobniej wyrównują się temperatury) ale to nie ten temat. Choć nie jest to szczyt ekologi ani ekonomi - polecam.
P.S.
Poprzednio Felcia z gaźnikiem i LOVATO -LPG 9l w mieście 7,5l w trasie a zrobiłem nią 150kkm.
Komentarz
-
-
Re: male pytanko o Octavie I generacji z gazem
Zamieszczone przez mmisiek86witam posiadam seata leona TDi i jestem bardzo rozczarowany, caly czas problemy. Zastanawiam sie nad kupnem Octavi I generacji mysle o silniku 1.6 z gazem
Komentarz
-
-
Moi drodzy to i ja napisze.
Mianowicie chodzi o to, iż wskaźnik poziomu gazu ten z diodami kłamie.
Na baku powinienem robić i robię około 400 km a wskaźnik przy okolu 300 km pokazuje pusto.
Co możne być przyczyna.?Auto: Skoda Octavia I
Kolor: Srebrny
Pojemność: 1,8T 20V
Moc: 150KM
Typ silnika: AGU
Gaz: STAG-4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fidodidoMianowicie chodzi o to, iż wskaźnik poziomu gazu ten z diodami kłamie.
Na baku powinienem robić i robię około 400 km a wskaźnik przy okolu 300 km pokazuje pusto.
Komentarz
-
Komentarz