ja dla odmiany nie bede sprzedawal bo nikt nie zwrocilby mi wlozonej kasiory :P
[O1] Przerywa, zdycha, nie jedzie, Szarpie
Zwiń
X
-
[O1] Przerywa, zdycha, nie jedzie, Szarpie
Witam znawców,
problem jest wagi ciężkiej, Octavia AAE , benzyna,
Odpalam chodzi tak ok 900RPM, rozgrzewa się i w pewnym momencie zaczyna (na postoju- w garażu) "zdychać" spadają obroty zaczyna "rzucać" falować obrotami, aż zgaśnie, dodanie gazu pomaga ale wtedy mocniej faluje - mocno trzeba dodać gazu aby nie zgasła.
Gaszę odpalam względny spokój, i za chwile to samo.
Gaszę odpalam jadę - jakoś jedzie za chwilę zaczyna szarpać, zdychać więc dodaje gazu, zaczyna mocniej szarpać, dodaje gazu i nic nie przyśpiesza. Wcisnę sprzęgło - zgasła.
Vag krzyczy 00252 - nastawnik przepustnicy!
Jak zczytać Logi do diagnozy???Mój szkodnik
1.6 AEE moc jest ze mną
16" AEZ 205/50/16W
Body kit D&W
Mirror s-line,
Sportowy wydech
-
-
Nie wiem, czy to pomoże, ale ja kilka dni temu postanowiłem porobić sobie porządki pod maską. Odkręciłem między innymi osłonę silnika, całą rurę doprowadzającą powietrze do przepustnicy, potem poskręcałem i uruchomiłem. Początkowo auto pracował odobrze, ale po kilku minutach miałem to samo, co ty... Okazało się, że nie podłączyłem jednego z wężyków podciśnieniowych - sprawdź, może Tobie coś takiego spadło...
Komentarz
-
-
to chyba nie jest to.
Wymieniłem przepustnice i zaadaptowałem ją (trwało to ok 10sek. bin:00000001)
Ssanie się teraz pojawiło ale nadal na postoju na wolnych obrotach zaczyna przerywać i nawet dodanie gazu nie pomaga - gaśnie.
VAG wyświetlił tylko błąd 00524- knock sensor intermited
ale nie mam pojęcie gdzie czujnik spalania stukowego jest i czy to.
[ Dodano: Sro 09 Wrz, 09 15:09 ]
Po usunięciu błędu stukowca, odpaliłem wszystko niby ok
czekałem aż się rozgrzeje no tych 90 stopni, wtedy dodawałem gazu i zaczęło się odzywać coś niepokojącego z ukł. wydechowego, tj. zaczęło dzwonić w rurę, chyba w katalizator.
[ Dodano: Sro 09 Wrz, 09 20:05 ]
i dalej faluje mocno obrotamiMój szkodnik
1.6 AEE moc jest ze mną
16" AEZ 205/50/16W
Body kit D&W
Mirror s-line,
Sportowy wydech
Komentarz
-
-
jak dla mnie - klania sie czyszczenie przepustnicy (pedzelek + benzyna).
rzuccie temat na 'skodovka-club' - sporo osob ma tam samochody z silnikami 1,6 AEE
i przerabiali juz ten temat.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Przepustnica nówka,
Dzisiaj rano wyjeżdżam z garażu wszystko ok, jadę ok, dojeżdżam do świateł i zonk zdech tak jakby zupy brakowało a zalana za 50zł - 98. czyli zupa jest.
Wyłączam zapalam ok i za chwile znowu tak się do telepałem do średnicówki i tam próba wyprzedzania więcej gazu - mniej mocy. Odpuściłem, dodałem mu do końca ale nic się nie działo nawet bym powiedział że obroty jeszcze spadły. Doczłapałem się do domu auto w garaż na kanał nic błędy 00524, 00525, sporadyczne pewnie wylazły jak trzepał silnikiem, szarpał.
Po południu pokazuje dziadkowi jak ona faluje na postoju i zdycha szarpie podczas jazdy. A tu zaskoczenie - muł pasiasty ale jedzie. żadnych błędów.Trochę szrpie ale to przy 2000 i delikatnie więc nic.
Ale dzwoni strasznie w wydechu jak by się coś urwało albo walił ogniem z cylindrów prosto w wydech.( jak zapłon w dwusuwie ) i "cyka" silnik.
Więc nie mam pojęcia o co chodzi
Z których bloków z czytać logi do ew. Analizy i jak zrobić test drogowy do logów.
I tak happy bo jakoś chodzi ale kiedyś była znacznie mocniejsza jak by jej zabrakło połowę mocy.Mój szkodnik
1.6 AEE moc jest ze mną
16" AEZ 205/50/16W
Body kit D&W
Mirror s-line,
Sportowy wydech
Komentarz
-
-
ok jak wyjąłem wtyczkę od czujnika to się poprawiło obroty skoczyły do ok 1200.
nic go nie rzuca, wydech zaczął lepiej pracować w końcu było słychać że ma tłumik a wcześniej nic dosłownie nic nie było słychać (po butach by przejechał a nie wiadomo co to było) ale muszę kupić nowy czujnik tylko jest problem bo w sklepach moto sami niewiedzą jaki czujnik tu ma przyjść i mi wymyślają że serwis że to ze tamto.
Mówię im że do wody to już im trochę przechodzi i dalej swoje że czy ma być "czarny", "zielony", "niebieski" i tak dale w paletę barw.
Więc pytanie jaki musi być, ja mam czujnik niebieski wtyczka kwadratowa 4-o żyłowy,
jakiś zamiennik ew. link z alle-drogo na pw
Mój szkodnik
1.6 AEE moc jest ze mną
16" AEZ 205/50/16W
Body kit D&W
Mirror s-line,
Sportowy wydech
Komentarz
-
-
http://forum.skodovka.pl/viewtopic.p...ik+temperatury polecam przeczytac posty kolegi DDXSkoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Falcon911ok jak wyjąłem wtyczkę od czujnika to się poprawiło obroty skoczyły do ok 1200.
nic go nie rzuca, wydech zaczął lepiej pracować w końcu było słychać że ma tłumik a wcześniej nic dosłownie nic nie było słychać (po butach by przejechał a nie wiadomo co to było) ale muszę kupić nowy czujnik tylko jest problem bo w sklepach moto sami niewiedzą jaki czujnik tu ma przyjść i mi wymyślają że serwis że to ze tamto.
Mówię im że do wody to już im trochę przechodzi i dalej swoje że czy ma być "czarny", "zielony", "niebieski" i tak dale w paletę barw.
Więc pytanie jaki musi być, ja mam czujnik niebieski wtyczka kwadratowa 4-o żyłowy,
jakiś zamiennik ew. link z alle-drogo na pw
Obrazek
cieszę się że moja diagnoza była trafna a co do czujnika ja mam okrągły z 4pinami ale cienkimi i octavia 1,6i z 2002r ale do starszych były inne czujniki z tego co się orientuję
a co do koloru to oryginał miałem czarny a teraz mam zielony taki jak na fotce którą wrzuciłemOctavia 1,6i 101KM UNIDEN Pro 520 XL + Sirio Ml145
Komentarz
-
-
ok, jeszcze nic nie mówię bo teraz mam o połowę mniej ceramiki w kat. bo się wysypała. Czekam na czujnik oryginalny niebieski. Jak przyjdzie to zaleje układ chłodzenia i wtedy obadam co i jak. A teraz zabieram się za drzwi bo mi nic nie działa od pasażera kupiony nowy siłownik podnoszenia od FL'ki, a i tak nie działa ale to już w innym dziale.Mój szkodnik
1.6 AEE moc jest ze mną
16" AEZ 205/50/16W
Body kit D&W
Mirror s-line,
Sportowy wydech
Komentarz
-
-
witam,w mojej O1 podobne obiawy jak u Falcon911 ale nie gaśnie.powyżej 2,5tyś obrotów jakby nie wyczuwa się przerw i szarpnięć.Byłem w 2 różnych serwisach i bez rezultatu,sprawdzali kompem-0 błędów,sprawdzane świece i przewody oraz aparat zapłonowy.miesiąc wcześniej wymieniałem aku,może miało to jaki wpływ?
Komentarz
-
-
No i jest teraz ok, nowy czujnik , filtr paliwa, sprawdzone świece, kable, jeszcze ma w pewnym momencie jak się rozgrzewa minimalne szarpnięcia ale dodam gazu do końca i mu przechodzi i jest teraz wszystko w porządku. Tak jakby wcześniej paliwa nie dostawał
Ja nusz sprawdź filtr paliwa bo może się przytkał, skoro 0-błędów to usterka raczej mechaniczna ,albo ECU ops:Mój szkodnik
1.6 AEE moc jest ze mną
16" AEZ 205/50/16W
Body kit D&W
Mirror s-line,
Sportowy wydech
Komentarz
-
-
[shadow=red:03344ecf2c]wcześniej dostawał za dużo paliwa bo czujnik przesyłał do komputera że silnik jest zimny dlatego szła większa dawka paliwa i go dusiło bo nie przepalał tej dużej dawki paliwa
teraz weź jeszcze go pare razy przyduś żeby się troche wydech przewentylowł i będzie ok[/shadow:03344ecf2c]Octavia 1,6i 101KM UNIDEN Pro 520 XL + Sirio Ml145
Komentarz
-
-
a tak z ciekawosci zapytam bo wymienialem czujnik temperatury, wyjalem stary z zielona koncowka teraz wlozylem oryginal ale jest z czarna i zauwazylem jedna rzecz. Otoz w starym koncowka (ta zielona czesc) kreci sie niezaleznie(wogol wlasnej osi) od zlotej koncowki. W nowym obie czesci sa zespolone , nie mozna niezaleznie przekrecic. Czy w tej z zielona koncowka to norma , czy poprostu byl juz wadliwy
Komentarz
-
-
kupowalem w http://skodaczesci.pl/ i dali wlasnie taki przed chwila dzwonilem do nich i mi powiedzieli ze jest to oryginal i ze maja dwa rodzaje wlasnie zielony i czarny, sa podobno zamienne
Komentarz
-
Komentarz