Widzialem na żywo w toruniu taka, fajnie wyglada, szczegolnie z tylu jak hamuje bedzie teraz dylemat, biala czerwona czy bordowa
katalizator w benzynie
Zwiń
X
-
katalizator w benzynie
Mało na ten temat trochę ...
Moja Oktavka ma już ponad 200 000 i chyba już coś nie tak z katalizatorem. Przy obrotach 2500 i wyżej słychać brzęczenie które słychać najprawdopodobniej z wnętrza.
1.Po czym ogólnie poznać, że padł katalizator?
2.Czy wycinać katalizator? Jeżeli tak to jaką metodę zastosować? (rura,strumienica)
3.Co z sondą lambda, która pewnie zmieni mieszankę paliwową i auto zacznie więcej palić ?
-
-
ad1 po analizie spalin wspolczynik lambda od 0,97-1,03 katalizator działa
ad2 tylko rura strumienica to pic na wode było na forum poczytaj ( rura jest tansza)
ad3 sonda jest przed a nie za katalizatorem więc nic nie zmieniET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Komentarz
-
-
Re: katalizator w benzynie
Zamieszczone przez JaninhoMało na ten temat trochę ...
Moja Oktavka ma już ponad 200 000 i chyba już coś nie tak z katalizatorem. Przy obrotach 2500 i wyżej słychać brzęczenie które słychać najprawdopodobniej z wnętrza.
1.Po czym ogólnie poznać, że padł katalizator?
2.Czy wycinać katalizator? Jeżeli tak to jaką metodę zastosować? (rura,strumienica)
3.Co z sondą lambda, która pewnie zmieni mieszankę paliwową i auto zacznie więcej palić ?
Pozdrawiam,
jimwJest:
O2 FL RS, 2009 2.0 TDI CR, 190KM, 410Nm by SoftCar
Była:
O1 Tour 2006, 1.6 BFQ + LPG BRC Seq24
O1 1998, 1.6 AEE + LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Janinhodzisiaj Panowie na stacji diagnostycznej zrobili mi analizę spalin i współczynnik lambda na biegu jałowym był w granicach 1,3-1,4. Przy 3000tys.obr/min spadał do około 1,0 ale Panowie ogólnie stwierdzili, że katalizator sprawnyET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
Komentarz
-
-
Chłopaki. Miałem ostatnio brzęczenie pod podwoziem. Diagnoza - siatka w katalizatorze - katalizator do wymiany - około 600 zł zamiennik plus robocizna. Sam wszedłem pod samochód na kanale najazdowym i zobaczyłem, że sonda lambda się odkręciła i po dokręceniu nic nie brzęczy - samochód chodzi tak jak zawsze - super - ale nie brzęczy jak grat spod spodu, bo się już zaczynałem wstydzić. Warto zawsze zobaczyć samemu, co jest. Gdybym słuchał katalizator bym wymienił, a on wyglada jak nowy. Pozdro
[ Dodano: Wto 15 Wrz, 09 21:00 ]
Chłopaki - sanoda lambda jest od góry katalizatora i warto na zimnym silniku sprawdzić, czy się nie rusza zaniim wystapią problemy przy każdej okazji, gdy okta jest na kanale. Nie zauważyłem, oczywiście, żę jej odkręcenie wpływa na spalanie, ale hałas mnie zobligował do działania. pozdro ze SzczecinaRemek ze Szczecina
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Gabrys1903witam, a mi ostatnio w ktrotkich odstepach czasu wyskoczył bład 16804 P0420 41A4 Katalizator, bank 1 - niski próg sprawności. czy to oznacza ze kat jest do wymiany???ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
Komentarz
-
Komentarz