kopcenie i chwilowe utraty mocy OII BXE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paul_d
    Classic
    • 2010
    • 6

artur2627, Witaj
  • byku123
    Rider
    • 2008
    • 269

Witam Mam problem z naszą rodzinną Octavią. Podczas mocniejszego przyśpieszania z rozgrzanym silnikiem, samochód zaczyna mocniej kopcić oraz czasami zdarza mu się załapać czkawkę (przestaje na chwilę przyśpieszać, ale odpuszczenie i ponowne naciśnięcie gazu przywraca do normy). Byłem z tym w ASO u znajomego mechanika, który stwierdził, że to normalne, że kopci i czasami zdarzy mu się czkawka. Drugi powiedział, żę najprawdopodobniej są jakieś gumki przy pompowtryskach do wymiany. MIał ktoś takie coś?

Proszę o pomoc
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Komentarz

• jama89
      L&K
      • 2008
      • 1214

a VAG-a podpinales?

to ze kopci przy dodaniu gazu to norma, kazdy diesel kopci no chyba ze nowy
      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• fernando
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1890

Nie potrafię Ci pomóc z tym problemem, ale na pewno nie masz silnika AGR w OII.

Komentarz

• cysterniarz
          RS
          • 2008
          • 1887
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ustal najpierw właściwy kod silnika, bo AGR to coś do 2000r był, więc w O2 taki nie występuje.
          Zamieszczone przez byku123
          zdarza mu się załapać czkawkę (przestaje na chwilę przyśpieszać, ale odpuszczenie i ponowne naciśnięcie gazu przywraca do normy).
          zrobić logi dynamiczne i wyjdzie.

Komentarz

• bradley
            L&K
            • 2008
            • 1465

Drugi powiedział, żę najprawdopodobniej są jakieś gumki przy pompowtryskach do wymiany
            A teraz zastanow sie jaki masz silnik bo AGR to nie sa pompowtryskiwacze, a wydaje mi sie jak inni zauwazyli ze O2 nie wystepowal z AGRem.
            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• b707
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1272

Autora znam z innego forum i Skoda to jak napisał OII a silnik to 1.9TDI 105KM na pompowtryskach... Który to dokładnie to niewiem ale podpowiedziałem jak sprawdzic
              pzdr
              Adam

Komentarz

• byku123
                Rider
                • 2008
                • 269

Po sprawdzeniu kodu silnika (dzięki b707, - naklejka w bagażniku wyparowała - śledztwo trwa :wink: - sprawdziłem kod na silniku :wink: ) okazało się, że to BXE, a nie AXR jak wcześniej było, ale najśmieszniejsze jest to, że po wrzuceniu tematu na OCP, kopcić przestał (dzisiaj rano chwilę na biało pokopcił na zimno :wink: ) i czkawek też już nie ma :wink:

Normalnie cud :wink:

a tak na poważnie, to przy przeglądzie na 150.000km (teraz ma 129.600) powiem, w ASO, żeby zrobili próby ciśnieniowe, bo to czasami jest krępujące, jak kiedyś wyprzedziałem TIR-a i mi autobus wyskoczył, but w podłogę i cisza...

Komentarz

• cysterniarz
                  RS
                  • 2008
                  • 1887
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

powiem, w ASO, żeby zrobili próby ciśnieniowe, bo to czasami jest krępujące, jak kiedyś wyprzedziałem TIR-a i mi autobus wyskoczył, but w podłogę i cisza...
                  byku123, z tym tematem to podjedź lepiej na spota a nie do aso.

Komentarz

• byku123
                    Rider
                    • 2008
                    • 269

Do Wrocławia nie mam jak czasu jechać, a w Legnicy nie ma spotów OCP. :cry:

Komentarz

Pracuję...