-841-
[o2] Spryskiwacz przedniej szyby
Zwiń
X
-
[o2] Spryskiwacz przedniej szyby
Witam,
Moze temat prosty lub nawet glupi ale kto pyta nie bladzi.
Ostatnio mam problem z zatykajacym sie spryskiwaczej po prawej stronie przedniej szyby.
Przytyka sie tam cos i zamiast lac plyn na szybe to daje ostro na chodnik.
Czy ktos moze podac jaksi latwy sposob "dobrania" sie do tego spryskiwacza celem wyczyszczenia go?
Planuje poogladac to w weekend gdyz wczesniej nei mialem kiedy.
-
-
Ja przepchałem cienkim stalowym drucikiem od strony szyby ( wylotu spryskiwacza) i dodatkowo dałem na każdy wylot dyszy kropelkę "odkamieniacza" ( chyba Cilit kamień i rdza czy coś takiego ), bo wyglądało trochę tak jakby były "zakamienione". Po ok. 1h dobrze przepłukałem wodą i śmigają aż miło...
Jeśli chciałbyś jednak je koniecznie wymontować to niestety trzeba zdjąć najpierw cały plastik podszybia ( ewentualnie próbować podważyć plastik od strony komory silnika, wsadzić tam rękę i na "macanta" wypiąć dyszę bez odpinania podszybia od strony szyby)...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
szkodzisław
U mnie sitko jest od nowości (od półtora miesiąca ) ale patrząc na nie, to wydaje mi się że tylko na grubsze paprochy (za duże oczka ma). No ale małe paproszki (kurz) nie mają jak się dostać do zbiornika, więc moja teoria jest taka, że to kamień i jakieś "kłaczki" z płynów kiepskiej jakości, po pewnym czasie zatykają dysze spryskiwaczy.
Komentarz
-
A macie coś takiego, ze podczas jazdy spryskujecie przednia szybe.....a za pare sekund z tej przedniej robi sie "rzeczka" płynu na szybe od strony kierowcy? Bo u mnie to wystepuje - do tej poru z zadnym aucie tego nie miałem. I to mnie wkórza, bo gdybym miał otwarta szybe to pewnie by mi to do środka wpadło.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osA macie coś takiego, ze podczas jazdy spryskujecie przednia szybe.....a za pare sekund z tej przedniej robi sie "rzeczka" płynu na szybe od strony kierowcy? Bo u mnie to wystepuje - do tej poru z zadnym aucie tego nie miałem. I to mnie wkórza, bo gdybym miał otwarta szybe to pewnie by mi to do środka wpadło.
[ Dodano: Sro 23 Wrz, 09 10:18 ]
Zamieszczone przez piotrek_osA macie coś takiego, ze podczas jazdy spryskujecie przednia szybe.....a za pare sekund z tej przedniej robi sie "rzeczka" płynu na szybe od strony kierowcy? Bo u mnie to wystepuje - do tej poru z zadnym aucie tego nie miałem. I to mnie wkórza, bo gdybym miał otwarta szybe to pewnie by mi to do środka wpadło.
[ Dodano: Sro 23 Wrz, 09 10:18 ]
Komentarz
-
-
Kędzior, ściągasz gumową uszczelkę od strony silnika, zdejmujesz ramiona wycieraczek ( klucz nasadowy 10mm + prawie na pewno ściągacz, bo jeśli nigdy nie ściągałeś ramion to będą zapieczone ) a następnie wypinasz ( nie chcę napisać wyrywasz, ale niestety trochę tak to wygląda :twisted: ) całe podszybie z takiej plastikowej rynienki/zatrzasku wzdłuż dolnej krawędzi szyby. Jak nie utkniesz przy wycieraczkach to roboty na maks. 10 minut.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Kiedyś czyściłem drucikiem od strony szyby, po czym na przeglądzie w ASO wymienili mi końcówki ponieważ źle rozpylały (maja rozpylać a nie lać) i do tego na gwarancji. Pan mnie poinformował zeby nie czyścić drucikiem bo ponoć tam jest jakieś siteczko poodujące rozpylanie i drucikiem je uszkodziłem.Pozdrawiam
Tomek
Komentarz
-
-
Nie chce zakladac noweg watku wiec sie podepne. Ja mam problem z tylnym spryskiwaczem, plyn nie chce leciec. Sprawdzilem tez sitko w zbiorniku i jest cale w kamieniu tak, ze jak nalewa sie plynu to troche trzeba poczekac az splynie. Czyzby gdzies sie przewod "zakamienil"?I co w takiej sytuacji zrobic?
Komentarz
-
-
boozee, zanim będziesz sprawdzał przewody to rozbierz tylna klapę z plastików i sprawdź czy czasem nie zsunął Ci sie przewód od spryskiwacza z dyszy, a najłatwiej sprawdzisz to jak wcześniej popsikasz tylną szybę a później sprawdzisz w bagażniku czy czasem nie masz mokrych wykładzin i pod wykładzinami. Jeszcze sprawdź bezpiecznik czy czasem nie padł
Komentarz
-
-
boozee, a jak spryskujesz tył to słychać pracę pompki spryskiwacza? Jeśli tak to coś z rurkami ( zapewne w tylnej klapie tak jak napisał kolega Andrev3). Jeśli nie to albo przekaźnik ( o ile pamiętam to jeden jest do pryskania na przód a drugi na tył ) albo coś ze stykiem w manetce przy kierownicy.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
boozee, zrób tak:
1. Rozepnij wężyk na najbliższym możliwym połączeniu przy pompce.
2. Zobacz czy leci z niego płyn (choć jeśli pompka chodzi, to na 99% płyn leci).
3. Wsadź wężyk biegnący w stronę tylnego spryskiwacza w paszczę i zadmij jak na trąbce.
Wniosek:
1. Jeśli przepływ masz duży (tak na czuja oczywiście), to znaczy że rozpiął Ci się gdzieś wężyk. Zlokalizuj i napraw, bo:
- nie będziesz miał spryskiwacza,
- coś Ci w końcu zgnije.
2. Jeśli przepływu nie masz, to znaczy że masz zatkana dysze lub niedrożny wężyk lub tp.... Zlokalizuj i udrożnij.
Komentarz
-
Komentarz