dzieki tez tak myslalem ale nie bylem pewien bo pierwszy raz z takim czyms sie spotkalem
[O1] Octavia i jej nieszczesny gaz.
Zwiń
X
-
[O1] Octavia i jej nieszczesny gaz.
Witam.
Następujący problem podczas jazdy zdarzają mi sie wystrzały na gazie . Ostatnio miałem nie mila sytuacje pod blokiem gdy odpalałem skodę ;(
Akumulator mi pad i kręciłem ja cały czas na gazie . Az gdy zrobił sie huk a z pod maski meksyk . Dymu tyle jak na amerykańskim filmie. Szkody jakie mi to wyrządziło to wysadzony w powietrze miernik poziomu oleju w którym ułamał sie uchwyt. I dosłownie WYRWANY korek wlewu oleju z silnika . I z tego jak i z drugiego miejsca było pełno dymu . Jeżeli może ktoś wytłumaczyć dlaczego sie tak stalo to poprosze.
Ale najważniejszy problem jest taki podczas gdy ruszam gwałtownie w sensie deptam skodzinie 1 bieg do 5 tys obr. a potem gwałtownie zmieniam bieg na 2 robi wystrzał . Gumy na układzie dolotowym zeskakują z obejm. Jak temu zaradzić ? Czy cos jest nie tak z instalacja ?
Dziękuje i pozdrawiam.
-
-
dlaczego strzeliła przy kręceniu na gazie ?
proszę bardzo: nazbierało się troszku gazu w kilku zakamarkach silnika aż w końcu dostała mieszanka samozapłonu. a gazik jak wszyscy wiemy zbyt łagodnie sie nie spala. myślę, że szkody , to w w miarę łagodny wymiar kary za nonszalanckie traktowanie instalacji gazowej.
teraz Ty mi wytłumacz: jak wpływ miał padnięty akumulator na konieczność uruchomienia bezpośrednio na gazie.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mani0zawsze udawalo mi sie ja odpalic na gazie ;d...
i jaką instalkę masz?
nie wiem co to jest za instalacja przegladam dokumenty i
'wyposazony jest w instalacje do zasilania gazem zamontowana zgodnie z udzielona homologacją typu numer PL*0005*00/G z dnia 5 Grudzień 2000'
Komentarz
-
-
Może to dziwne, ale wygląda mi to na instalację I-szej generacji do samochodów z gaźnikiem. Tam przełączik LPG miał pozycję albo TYLKO gaz, albo TYLKO benzyna. Wersja do wtrysków (w I-szej i II-giej generacji) "zapalała" auto na Pb i po przekroczeniu pewnych obrotów przełączała się na LPG, poza tym przełącznik miał 3 pozycje: 1: TYLKO gaz, 2: TYLKO benzyna, 3: zapalanie na Pb i przełączanie po przekroczeniu pewnych obrotów na LPG...
Komentarz
-
-
no, to teraz można odpowiedzieć na pytania postawione w pierwszym poście:
1. jak zaradzić strzałom
2. czy coś jest nie tak z tą instalacją
najpierw to drugie: z tą instalacją jest to nie tak, że nie powinna znaleźć się w tym modelu samochodu. tylko tyle i aż tyle. powinieneś mieć sekwencję, a jak znam życie to pewnie nawet elektroniki nie masz, tylko zwykłą centralkę do przełączania lpg- pb.
teraz to pierwsze:
strzały pojawiają się w dwóch sytuacjach:
- układ zapłonowy - cewki, świece, kable.
- uboga mieszanka
- w/w naraz - wtedy wali jak opętane
czyli; do sprawdzenia układ zapłonowy, i wyregulowanie instalacji.
oczywiście dokładne sprawdzenie, czy strzały nie dały rady kolektorowi - czyli szukasz jakichkolwiek nieszczelności.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez huweno, to teraz można odpowiedzieć na pytania postawione w pierwszym poście:
1. jak zaradzić strzałom
2. czy coś jest nie tak z tą instalacją
najpierw to drugie: z tą instalacją jest to nie tak, że nie powinna znaleźć się w tym modelu samochodu. tylko tyle i aż tyle. powinieneś mieć sekwencję, a jak znam życie to pewnie nawet elektroniki nie masz, tylko zwykłą centralkę do przełączania lpg- pb.
teraz to pierwsze:
strzały pojawiają się w dwóch sytuacjach:
- układ zapłonowy - cewki, świece, kable.
- uboga mieszanka
- w/w naraz - wtedy wali jak opętane
czyli; do sprawdzenia układ zapłonowy, i wyregulowanie instalacji.
oczywiście dokładne sprawdzenie, czy strzały nie dały rady kolektorowi - czyli szukasz jakichkolwiek nieszczelności.
Komentarz
-
-
huwe, nie wiem ;d powiem Ci tak w pazdzierniku powinienem byc w Mielcu ; ) wiec jezeli bys mial pare godzin wolnego czasu i moglbys znalezc dla mnie czas w Stalowej to bym podjechal i bys zobaczył na tą magie .
Instalacja jest zalozona w 2001 r. jezeli stwierdzisz co jest nie tak auto pojdzie na regulacje itp.
Jaki jest koszt założenia sekwencji ? przybliżony :roll:
Komentarz
-
Komentarz