w aucie znajomego O2 2005r. 2,0 tdi BKD
(bezwypadek, nie modzony, 1 wlasciciel, kapelusznik)
zaczely sie pojawiajac problemy:
- nie dziala tempomat
- wylacza sie ESP
w pamiecia sterownika silnika (01) wystapily bledy:
18104 utracony sygnal z sterownika kolumny sterowniczej
16567 zwarcie lub przerwa na czujniku temp. paliwa G81
16502 zwarcie lub przerwa na czujniku temp. chlodziwa G62
w ABS (03)
01314 info o zapamietanych bledach w sterowniku silnika
Bledy mozna kasowac po kilku dniach wystepuja znowu (nic dziwnego skoro nic nie naprawiono), lecz co dziwne pojawiaja sie zawsze w tym samym skladzie.
Mechanicznych uszkodzen wiazki nie udalo mi sie nigdzie znalezc, moze ktos juz sie z czyms taklim spotkal ? gdzie w O2 siedzi sterownik silnika ? powoli zaczynam przepuszczac ze to problem z wilgocia.
Dzieki,
i zeczywiscie jest kilka problemow, tempomat i wycieraczki udalo mi sie juz naprawic metoda "macajewa" (link kolegi byl jak najbardziej trafny, takze w przypadku przelacznika wycieraczek).
Przyczyna problemem mogl byc brak uzywania tempomatu i wlacznika szybkosci wycieraczek (wlasciciel przyznal ze jeszcze nigdy tych funkcji nie uzywal).
Czujnik temp. chlodziwa na 99% jest uszkodzony, powoduje to skoki na obrotomierzu, co z kolei jest skutkiem wylaczania sie ESP.
Odnosnie czujnika temp. paliwa zaczekam do wymiany tego od chlodziwa i pozniej zobacze, po wizycie w ASO pol roku temu kabel byl mocno naciagniety moze byc ze przewod sie zlamal, a jak nie to zmienie i ten.
Przyczyna problemem mogl byc brak uzywania tempomatu
Myślę, że bardziej prawdopodobną przyczyną jest wadliwy przełącznik, który prędzej czy później ulegnie zasyfieniu bez względu na używanie (ja akurat tempomatu aż nadużywam, a problem też miałem).
Ale ciesze się, że się udało naprawić choć część problemów.
sterownik silnika masz na podszybiu na samym srodku
trzeba zdjąć wycieraczki, plastikowe podszybie
słyszałem, że tam w niektórych modelach był problem ze szczelnością obudowy
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz