Witam! Mam kłopot po wyminie alternatora i rozpieciu akumulatora komputer pokazuje błedny dystans do tankowania natomiast wskażnik paliwa działa poprawnie. Spalanie jest na poziomie 5 litrów pełny bak około 50 litrów a komputer pokazuje ze trzeba tankowac za 480 km.
Co moze byc przyczyna ??
pzdr
A nie masz czasem szafy od anglika? Bo coś tak pasuje na mile. Prędkość i dystans jest brany na szafę ze skrzyni i z ABS-u ale co gdzie to musi wypowiedzieć się jakiś fachowiec w temacie. A przedtem było OK?
Tak wcześniej nie było kłopotu. Szafa nie jest Anglik. Mysle ze alternator nie ma wpływu na to co sie stało, dzis jade w trase około 100 km moze sie poprawi. To dam znac
pzdr
Po przejechaniu dziś około 150 km okazuje sie ze dystans zaczyna sie klarowac i dochodzic do poprzedniego stanu. Mianowicie spalanie średnie 4.1 l dystans do tankowania podskoczył na 930 km a w baku ponad 3/4 wg wskaźnika.
Będę obserwował dalej i dam znac jak to wygląda
pzdr
po wyjezdzeniu tego paliwa wroci wszystko do normy zalejesz na nowo i wszystko bedzie jak wczesniej tak mialem w golfie 5 przyczyna odpiecie klem i reset kompa po wlczeniu akumulatora ku memu zdziwieniu tez zakres sie skrocil mimo ze paliwa mialem na dluzszy dystans :lol:
Sprawdź jakie masz średnie spalanie w komputerze dla drugiej wartości. Możliwe że wykasowałeś komputer, a na początku po ruszeniu spalanie jest duże. Może z tego bierze dane do obliczenia dystansu jaki możesz pokonać ? (nie chce mi się sprawdzać .
Teraz doczytałem. Skasowałeś licznik przebiegu w komputerze. Czyli wskazania dotyczyły bardzo krótkiego okresu zliczania.
Wniosek - dystans licznik bierze z jednej strony z pomiaru ilości paliwa, z drugiej zaś ze średniego spalania łącznego (drugi pomiar w kompie).
Po przejechaniu dziś około 150 km okazuje sie ze dystans zaczyna sie klarowac i dochodzic do poprzedniego stanu. Mianowicie spalanie średnie 4.1 l dystans do tankowania podskoczył na 930 km a w baku ponad 3/4 wg wskaźnika
Wniosek - dystans licznik bierze z jednej strony z pomiaru ilości paliwa, z drugiej zaś ze średniego spalania łącznego (drugi pomiar w kompie)
Nie ze średniego tylko średnie + chwilowe + ilość paliwa
nie wiem jak to liczy, ale dużo jeżdżę w trasy i pokazuje różnie, czasem mam tak, że przykładowo na dystansie 10km średnie spalanie mi się nie zmienia, ale w zależności jak bardzo cisnę wtedy różnica we wskazaniu pozostałego dystansu może wynosić nawet +/- 100km i tak jak zauważyłem jest to zależne od chwilowego spalania
witam jestem od niedawna posiadaczem skody octavii i mam pytanie handlarz powiedzial ze sa swiatla przeciwmgielne ale nie wiem gdzie sie je wlancza?czy one powinny byc w zderzakach?jak tak to ich tam nie ma.rok autka 99 1.9 tdi :?:
witam jestem od niedawna posiadaczem skody octavii i mam pytanie handlarz powiedzial ze sa swiatla przeciwmgielne ale nie wiem gdzie sie je wlancza?czy one powinny byc w zderzakach?jak tak to ich tam nie ma.rok autka 99 1.9 tdi :?:
tylko nastepnym razem patrz w jakim temacie zadajesz pytanie "bo co ma piernik do wiatraka" - tj. Błedne wskazania dystansu do tankowania - do przeciwmgielnych
Mam skodę z 2000 roku nie mam wskaźnika ile kilometrów do na
Witam mam prośbę czy mogę za pomocą vag'a uruchomić pomiar Zasięg (ile kilometrów mogę przejechać na posiadanym paliwie w zbiorniku). Obecnie takiego pomiaru nie posiadam
Dzięki za podpowiedzi. Gdzie to można zrobić w vagu.
Komentarz