Miałem dziś rano awarię układu chłodzenia. Chodzi mianowicie o to, iż jadąc nagle wszystkie szyby zaczęły parować a spod deski rozdzielczej pasażera pojawił się wyciek wody.
Czy to dmuchawa się popsuła czy może coś innego ?
Obserwuj dalej, ale jak kapie woda na cieplym to wtedy przeplywa przez nagrzewnica, a ta na cieplo moze sie rozszczelniac. Powinno tez plynu ubywac w tym momencie, kontrolowales to ??
Puki co musisz znalezc rozwiazanie co cieknie czy ta woda jest jasna, kolorowa, czy plyn ucieka, a moze tylko wystarczy wyjac filtr kabinowy z podkladka gumowa, uszczelnic na nowo i poskrecac i bedzie OK.
Nad nogami pasażera jest obudowa wentylatora dmuchawy. Sam dół stanowi odkręcana pokrywa. Odkręć ją i zobacz czy wyleje Ci sie woda. Jeśli tak, to raczej woda przedostaje Ci się przez filtr kabinowy.
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
Musisz zdjąć plastikową osłonę podszybia ( od strony pasażera), zacznij na środku, na łączeniu. Mocowana jest na wcisk od góry, więc musisz wsunąć ręke pod plastik i prostopadle pchać ją do góry. Najgorzej zacząc, później samo idzie. Wczoraj się sam doktoryzowałem :lol: Sprawdz w samym rogu przy błotniku, czy nie masz zablokowanego odpływu wody z podszybia. U mnie było sporo liści...
jeśli się wyleje to wówczas trzeba wymienić tylko filtr kabinowy ?
a czy to w ogóle możliwe, że woda przedostaje się przez ten filtr ?
Jasne że możliwe. Jak bym złapał w swoje ręce tego barana który projektował puszkę na filtr kabinowy, to bym mu...... Echhh................
Jak można wymyślić puszkę na filtr kabinowy bez górnej pokrywy?????? Niby plastik z podszybia ma rynienkę, ale.......... właśnie - musi ją mieć, bo mi odpadła i wody nalało mi się do filtra ze 2 litry. Teraz mam własny patent na walący do filtra deszcz i jest on 10 razy mądrzejszy niz patent projektanta oryginału...
Mała pomoc, poczytaj sobie co znalazłem: tu_czytaj
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
Rzeczywiście nie była uszkodzona nagrzewnica. Okazało się, że kanaliki odprowadzające wodę były zapchane i przez filtr kabinowy wlewała się zebrana woda.
Przeczyściłem kanaliki, wymieniłem filtr kabinowy i jest bajka. Przy okazji wymieniłem też płyn w chłodnicy. Muszę jeszcze jedynie wymienić tę plastikową maskownicę pod którą jest filtr kabinowy bo się połamało hujostwo podczas wymiany.
Jak wyszukać tę maskownicę na allegro ? Jak się to nazywa fachowo ?
Komentarz